ΤΟΠΙΚΑ

«Οι επιχειρήσεις έχουν κυριολεκτικά ματώσει»

οι-επιχειρήσεις-έχουν-κυριολεκτικά-782822

Υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου με click away και click in shop ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας – Τι λέει για Γυμνάσια και Λύκεια

Την επαναλειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο του click away, παραγγελία δηλαδή μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος ή μέσω τηλεφώνου και παραλαβή σε προκαθορισμένη ώρα έξω από το κατάστημα, καθώς και με την εφαρμογή του μοντέλου click in shop, αγορές με ραντεβού μέσα στο κατάστημα, για τα εμπορικά καταστήματα των κλάδων ένδυσης, υπόδησης, από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, εισηγείται ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, αυτή που δηλαδή θα καταθέσει και στην επιτροπή, επισήμανε ανεπιφύλαχτα ότι θα πρέπει να ανοίξουν οι εμπορικές επιχειρήσεις.

« Ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται πλέον στα όριά του. Οι επιχειρήσεις έχουν κυριολεκτικά ματώσει. Εκτιμώ ότι τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν με τη διαδικασία που έγινε πριν από τις γιορτές, αλλά και με ραντεβού ανά τέταρτο μέσα στα καταστήματα. Η οικονομία πρέπει να πάρει ξανά μπροστά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Ο καθηγητής συμμερίζεται απολύτως τους φόβους του εμπορικού κόσμου που εκπέμπει SOS και εκτιμά πως εάν δεν επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο άμεσα, η επιστροφή για τον κλάδο, αλλά και για την ίδια την εθνική οικονομία θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.

«Κάθε μέρα που περνάει χάνεται πλέον για τις εμπορικές επιχειρήσεις και ο τζίρος των εκπτώσεων, που για πολλές εξ αυτών είναι συνυφασμένος με την ίδια τους την επιβίωση. Αυτό το λαμβάνουμε υπόψη σοβαρά», πρόσθεσε στο ίδιο μήκος ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Η Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει σε τηλεδιάσκεψη μεθαύριο Παρασκευή για να υποβάλλει την οριστική της εισήγηση στην Κυβέρνηση.

Επιφυλάξεις για Γυμνάσια και Λύκεια

Σε αντιδιαστολή πάντως με ό,τι εκτιμά ο κ. Χατζηχριστοδούλου για το λιανεμπόριο, διατηρεί επιφυλάξεις για το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον ίδιο η επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων θα πρέπει να γίνει αργότερα.

«Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι μόνο το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Γυμνάσια και Λύκεια πρέπει να τα δούμε σε επόμενη φάση. Πιστεύω πως πρέπει να εξετάσουμε πρώτα τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα έχουμε στη διάθεσή μας και θα αφορούν στο σύνολο της εορταστικής περιόδου και έπειτα να ληφθούν αποφάσεις. Η λειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων έχει άλλες παραμέτρους από ό,τι ισχύει για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Μιλάμε για μεγαλύτερα παιδιά, τα 0ποία έχουν άλλες επαφές και ο φόβος του συγχρωτισμού είναι μεγάλος. Για αυτό και η εισήγησή μας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα», παρατήρησε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου