ΤΟΠΙΚΑ

«Ασφυκτική» η προθεσμία για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

ασφυκτική-η-προθεσμία-για-την-επιστ-782854

Τονίζουν με επιστολή τους οι φοροτεχνικοί – Ζητούν παράταση και δυνατότητα τροποποίησης

Ανθρωπίνως αδύνατη και πρακτικά δύσκολη χαρακτηρίζουν την προθεσμία υποβολής αιτήσεων ενδιαφέροντος που ορίστηκε στις 15 Ιανουαρίου για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, οι φοροτεχνικοί όλης της χώρας με επιστολή που απέστειλε χθες στους αρμόδιους υπουργούς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.).

Με την επιστολή τους ζητούν παράταση της προθεσμίας έως το τέλος Ιανουαρίου, άνοιγμα της εφαρμογής για διορθώσεις και τροποποιήσεις ανθρώπινων λαθών που μπορεί να έχουν προκύψει και δυνατότητα τροποποίησης των εσόδων Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 μέχρι την λήξη υποβολής της αίτησης ενδιαφέροντος.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας, Δημήτρης Παππάς, υπάρχουν αντικειμενικές δυσχέρειες στην προσπάθεια των λογιστών που εργάζονται νυχθημερόν για την υλοποίηση των δηλώσεων και θα πρέπει να υπάρξει από πλευράς της κυβέρνησης η σχετική κατανόηση τόσο για εκείνους όσο και για τις επιχειρήσεις που παλεύουν να επιβιώσουν στην «εμπόλεμη» κατάσταση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, κατά την υλοποίηση των προηγούμενων Επιστρεπτέων υπήρξαν πολλές ασάφειες σχετικά με την καταχώρηση στη δήλωση ΦΠΑ των ενισχύσεων λόγω κορονοϊού και ειδικότερα των ενισχύσεων «επιδότηση τόκων δανείων», «αποζημίωση ειδικού σκοπού» και «επιστρεπτέα προκαταβολή».

Ως αποτέλεσμα αυτού δημιουργήθηκε μια αναπόφευκτη σύγχυση και κάποια ανθρώπινα λάθη, είτε από μεριάς των φοροτεχνικών, είτε λόγω καθυστέρησης προσκομίσεων των παραστατικών από τις επιχειρήσεις, για τα οποία, όπως επισημαίνει ο ίδιος, η πλατφόρμα myBusinessSupport δεν επιτρέπει την διόρθωσή τους.

«Δεν μιλάμε φυσικά για σκόπιμα λάθη που πιθανώς να γίνονται από ορισμένους. Αν, δηλαδή, ανοίξει η πλατφόρμα ξανά και δούμε μεγάλη απόκλιση στα δηλωθέντα ποσά, τότε εκεί φυσικά και θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις. Είναι, όμως, άδικο εξαιτίας κάποιων σκόπιμων λαθών, να μην δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης για όλες τις δηλώσεις και να κινδυνεύουν να χάσουν την Επιστρεπτέα επιχειρήσεις που πραγματικά την έχουν ανάγκη.

Μιλάμε για ανθρώπινα λάθη. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να άργησε να φέρει ένα τιμολόγιο, πράγμα που όταν είναι κλειστές όλες οι επιχειρήσεις είναι λογικό. Ή μπορεί να καθυστέρησε αυτό να φτάσει σε εμάς λόγω των καθυστερήσεων των εταιρειών ταχυμεταφορών. Για τέτοια λάθη, λοιπόν, ζητούμε να μας επιτραπεί η τροποποίηση», τονίζει ο κ. Παππάς.

Παράλληλα, κρίνεται αναγκαίο από την Π.Ο.Φ.Ε.Ε. να δοθεί παράταση της προθεσμίας της 15ης Ιανουαρίου καθώς, όπως εξηγεί ο ίδιος, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων που κάνουν εκκαθαρίσεις μέσα στον Ιανουάριο, ακόμα και τον Φεβρουάριο, με περίοδο αναφοράς το 2020 και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο, συνεπώς καθίσταται αδύνατο να δοθούν τα παραστατικά αυτά στους λογιστές για να τα καταχωρήσουν και να δηλώσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου στην πλατφόρμα τα εν λόγω στοιχεία του Δεκεμβρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου