ΤΟΠΙΚΑ

Αλλαγή του εκλογικού νόμου ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης

αλλαγή-του-εκλογικού-νόμου-ζήτησε-ο-κ-μ-851206

Την άποψή του ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μία «μικρή αλλαγή» του ισχύοντος εκλογικού νόμου, δίνοντας μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό «μπόνους» στο πρώτο κόμμα, επανέλαβε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega, σχολίασε -για το ενδεχόμενο να προκύψει από τις ερχόμενες πεντακομματική Βουλή- ότι ο εκλογικός νόμος θα μπορούσε να αλλάξει (δίνοντας επιπλέον πέντε έδρες στο πρώτο κόμμα) με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ.
Εξάλλου, σε ερώτηση εάν τα δύο μεγάλα κόμματα θα μπορούσαν να συνεργαστούν, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ότι θα ήθελε μία τέτοια συνεργασία.
Κληθείς να σχολιάσει εάν ο ΛΑΟΣ μπορεί να κάνει ζημιά στη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο Γ. Καρατζαφέρης δεν εκφράζει τίποτα και μπορεί να κινηθεί από την άκρα Δεξιά έως την άκρα Αριστερά. Για την Αριστερά, εξάλλου, εκτίμησε ότι μόνο ψήφους δυσαρεστημένων μπορεί να πάρει.
Για το χρόνο των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να κάνει προβλέψεις, επανέλαβε όμως την άποψη που έχει διατυπώσει και στο παρελθόν ότι έξι μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, δεν πρόκειται για πρόωρες εκλογές.
Τέλος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την αντίθεσή του στη χρήση προσωπικών χαρακτηρισμών στην πολιτική αντιπαράθεση, με αφορμή δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας όμως και τη διαφωνία του με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. «Και το κανακάρης δεν μ’ αρέσει» είπε χαρακτηριστικά.

Δημοσκόπηση
Εν το μεταξύ, σε αγώνα δρόμου αρχίζουν να επιδίδονται τα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται στην πρώτη περιφέρεια Αθηνών. Στόχος για κάποιους η πρωτιά σε σταυρούς στις επερχόμενες εκλογές, για λόγους γοήτρου και όχι μόνο, ενώ για κάποιους άλλους η επανεκλογή.
Την… κούρσα οδηγούν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι οποίοι μάλιστα έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και για μια άλλη… κούρσα, αυτή της διαδοχής, όποτε κι αν προκύψει. Η αναμέτρησή τους αναμένεται πολύ δύσκολη, καθώς τα ποσοστά τους στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO είναι ακριβώς τα ίδια: 40% για την Ντόρα Μπακογιάννη, που ήταν πρώτη σε σταυρούς και το 1996 και το 2000 – 40% και για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, που ήταν πρώτος το 2004.
Δύσκολη φαντάζει η κορυφή για τον Γιώργο Αλογοσκούφη και τη Μαριέττα Γιαννάκου, αφού τα ποσοστά τους κατρακυλούν. Του κ. Αλογοσκούφη εξαιτίας του σκανδάλου των ομολόγων και της οικονομικής του πολιτικής και της κ. Γιαννάκου εξαιτίας των χειρισμών της στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και του θέματος του βιβλίου της ιστορίας. Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν ότι η επανεκλογή της υπουργού Παιδείας είναι δύσκολη, δεδομένου ότι εάν η επόμενη Βουλή είναι πεντακομματική, η Νέα Δημοκρατία θα χάσει μια έδρα. Αντίθετα, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, παρά τα χαμηλά ποσοστά, είναι πολύ πιθανό να εκλεγεί και πάλι μέσα στους τέσσερις πρώτους.
Θέση στην τετράδα διεκδικούν επίσης ο Προκόπης Παυλόπουλος, που ήταν πέμπτος το 2004, και ο Γιώργος Βουλγαράκης, που ήταν τρίτος. Αυτή τη χρονική περίοδο τα ποσοστά και των δύο είναι τα ίδια: 12% για τον υπουργό Εσωτερικών και 11,9% για τον υπουργό Πολιτισμού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου