ΤΟΠΙΚΑ

Σε θολά νερά παραμένει η υπόθεση της ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου

σε-θολά-νερά-παραμένει-η-υπόθεση-της-αν-783176

Η ανακοίνωση για τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων από το ΣΔΙΤ, αν δεν υποβληθεί ενιαία πρόταση

Σε θολά νερά συνεχίζει να κινείται η υπόθεση της ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου στον Βόλο. Ο δήμος Βόλου έχει θέσει υπόψη των υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης εναλλακτική πρόταση για την αξιοποίηση οικοπέδου που βρίσκεται στον περιφερειακό δρόμο, ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας εμφανίζεται αφενός να μη γνωρίζει ότι υπάρχει άλλο οικόπεδο, το οποίο ο δήμος προτίθεται να παραχωρήσει για να ανεγερθεί νέο κτίριο δικαστηρίων, αφετέρου να χτυπά καμπανάκι ότι υπάρχει κίνδυνος ο Βόλος να μείνει εκτός του κτιριακού προγράμματος ανέγερσης νέων δικαστηρίων μέσω ΣΔΙΤ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το πολιτικό γραφείο της υφυπουργού Ζέττας Μακρή.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την κ. Μακρή και τιτλοφορείται «Άμεση ενεργοποίηση των εμπλεκομένων για την υπόδειξη οικοπέδου για το δικαστικό μέγαρο», επισημαίνεται πως «ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε στην ίδια ότι η Διϋπουργική Επιτροπή θα συνεδριάσει στο τέλος του μήνα με θέμα την ανάθεση και κατασκευή δικαστικών μεγάρων και ότι στην συνεδρίαση, αυτή, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, που θα συμπεριληφθούν στον προγραμματισμό της υλοποίησης μέσω ΣΔΙΤ. Εάν μέχρι, τότε δεν έχει κατατεθεί για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου υλοποιήσιμη πρόταση, σύμφωνα με τις νόμιμες προδιαγραφές και τεχνικά ώριμη σύμφωνα με τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου, ο κίνδυνος απώλειας των κονδυλίων δεν είναι απλώς ορατός αλλά και βέβαιος».

Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση «ο κ. Τσιάρας επανέλαβε την θέλησή του να στηρίξει την τοπική επιλογή ώστε να αποκτήσει ο Βόλος το δικαστικό μέγαρο, που του αξίζει και που δικαιούται», με την κ. Μακρή να ζητά από τον δήμαρχο Βόλου Α. Μπέο όσο και με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χ. Στρατηγόπουλο αλλά και με την πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Βόλου Α. Ρετζελά, να υποβληθεί, το ταχύτερο δυνατό πρόταση, η οποία να καλύπτει τις ανάγκες.

Ουσιαστικά σύμφωνα με την παραπάνω ανακοίνωση, εάν οι τοπικοί φορείς, Δήμος, Δικηγορικός Σύλλογος και σύλλογος δικαστικών υπαλλήλων δεν συμφωνήσουν σε μία ενιαία πρόταση για το οικόπεδο που θα ανεγερθεί το νέο δικαστικό μέγαρο, τα κονδύλια από το ΣΔΙΤ χάνονται και το έργο πάει… περίπατο.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον γ.γ. του δήμου Σταύρο Διαμαντίδη, ο οποίος επισήμανε πως ο δήμος έχει θέσει εναλλακτικά υπόψη των υπηρεσιών του υπουργείου δημοτικό οικόπεδο κοντά στην οδό Παρασκευοπούλου και περιμένει την απάντηση, αν πληροί τις προϋποθέσεις ή όχι. Αρνητική ή καταφατική απάντηση δεν έχει δοθεί στον δήμο μέχρι σήμερα, σύμφωνα πάντα με τον γενικό γραμματέα.

«Εμείς περιμένουμε οδηγίες από το υπ. Δικαιοσύνης. Εχουμε εκφράσει την βούλησή μας να συμβάλλουμε για να ανεγερθεί νέο δικαστικό μέγαρο, διότι το υπάρχον κτίριο δεν πληροί καμία προϋπόθεση για να λειτουργεί. Οι συνθήκες είναι άθλιες, όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές από τον σύλλογο των δικαστικών υπαλλήλων και τον νομικό κόσμο. Υπάρχει επίσης η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με βάση την απόφαση της ευρείας σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι. Με αυτά τα δεδομένα περιμένουμε ως δήμος από το υπουργείο να λάβει τις αποφάσεις του», σημείωσε ο κ. Διαμαντίδης.

Την έντονη ενόχλησή του για την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και για τα «διπλά παιχνίδια» που παίζονται στις πλάτες της πόλης εξέφρασε πρόσφατα, μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου