ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

«Τροχοπέδη» το ενεργειακό πιστοποιητικό

τροχοπέδη-το-ενεργειακό-πιστοποιη-783600

Ιδιοκτήτες ακινήτων απενεργοποιούν αγγελίες, καθώς αδυνατούν να καταβάλουν το αντίστοιχο ποσό

Επιπλέον έξοδο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το ενεργειακό πιστοποιητικό, με την ενεργειακή κλάση του ακινήτου να αναγράφεται, πλέον, υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου, σε όλες τις αγγελίες ενοικίασης ή πώλησης ακινήτων. Τα δεδομένα αλλάζουν, πλέον, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αδυνατούν, στην παρούσα τουλάχιστον, να διαθέσουν το απαιτούμενο ποσό, 100 ευρώ κατά μέσο όρο, να απενεργοποιούν την αγγελία του ακινήτου, μέχρι νεωτέρας.

«Αναγκαία προϋπόθεση για την διαφήμιση ενός ακινήτου είναι η αναγραφή στην αγγελία της ενεργειακής κλάσης του ακινήτου. Είναι ένα επιπλέον κόστος για τους πωλητές, γιατί πολλοί δεν μπορούν να το δαπανήσουν αυτή την στιγμή» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου, υπεύθυνη τοπικού μεσιτικού γραφείου.

«Τροχοπέδη» για την αγοραπωλησία ακινήτων η συγκεκριμένη διαδικασία, με την κ. Σκούρτη να επισημαίνει ότι «απαιτείται μια συγκεκριμένη διαδικασία. Πρέπει να υπάρχει κάτοψη του ακινήτου, την οποία δεν διαθέτουν όλοι, ειδικά για τα παλιά ακίνητα, γεγονός που σημαίνει ότι είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει από την αρχή και δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν». Παράλληλα, αναφέρει ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες ακινήτων προς πώληση, οι οποίοι απενεργοποίησαν την σχετική αγγελία, μέχρις ότου διευκολυνθούν, να εκδώσουν το ενεργειακό πιστοποιητικό.

Οι μηχανικοί

«Τα περισσότερα ακίνητα που προορίζονται προς ενοικίαση, έχουν ενεργειακό πιστοποιητικό. Για να γίνει αγοραπωλησία ή μια μίσθωση, ούτως ή άλλως ήταν υποχρεωτικό και κάποιος που δεν το είχε εκδώσει, αναγκαστικά το εκδίδει πριν πουληθεί. Απλώς, άλλαξε η διαδικασία» επισημαίνει ο αρχιτέκτονας Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του τοπικού συλλόγου κατασκευαστών.

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την αρχή της χρονιάς, συνεπάγονται αύξηση της κίνησης στα τεχνικά γραφεία, με ιδιοκτήτες ακινήτων να απευθύνονται σε μηχανικούς, για να διεκπεραιώσουν την διαδικασία που απαιτείται. «Ούτως ή άλλως ήταν υποχρεωτικό για την μεταβίβαση, απλά γινόταν σε μεταγενέστερο χρόνο, δεν γινόταν προκαταβολικά και έχει ισχύ για δέκα χρόνια» τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου.

Παράλληλα με την αυξημένη κίνηση που παρατηρείται στο πρόγραμμα «εξοικονομώ» και τις ανακαινίσεις ακινήτων, καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον και για τα ενεργειακά πιστοποιητικά, ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου, «όσα δεν έχουν κατόψεις, αναλαμβάνει και αυτή την διαδικασία ο ενεργειακός επιθεωρητής. Κατά συνέπεια, οι ιδιοκτήτες απευθύνονται σε εμάς και για την συγκεκριμένη διαδικασία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου