Αντιμέτωποι με ανθρώπινα δράματα αστυνομικοί στη Μαγνησία

Τελευταία ενημέρωση: 2021-01-12, 17:46:18
Ο Αργύρης Διχτάς
Αντιμέτωποι με ανθρώπινα δράματα αστυνομικοί στη Μαγνησία

 

Αβοήθητοι κρατούμενοι από κοινωνικές υπηρεσίες και πρόνοια - Σε ρόλο ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού οι ένστολοι

 

Χρειάζονται τρόφιμα, ρούχα, τσιγάρα και δεν έχουν κανέναν για να τους προσφέρει βοήθεια. Αντιμέτωποι με ανθρώπινα δράματα βρίσκονται καθημερινά οι αστυνομικοί της Μαγνησίας και ιδιαίτερα οι σκοποί κρατητηρίων του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου και των κατά τόπους Τμημάτων, που καλούνται να αναλάβουν ρόλους κοινωνικού λειτουργού, ψυχολόγου, υποστηρικτή πρόνοιας.

Στα κρατητήρια υπάρχουν κρατούμενοι που κρατούνται για πολύ καιρό, ολόκληρους μήνες μέχρι να βγουν τα χαρτιά τους και να απελαθούν. Δεν έχουν όμως κανένα περιβάλλον για να τους υποστηρίξει ενώ δεν έχουν τίποτα μαζί τους παρά μόνο τα ρούχα που φορούν.

Οι αστυνομικοί αναλαμβάνουν τα έξοδά τους για καφέ, τσιγάρα, τροφή. Συνεισφέρουν οικονομικά κάνοντας αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή τους βλέποντος τον πόνο και τη μοναξιά που υπάρχει. Τους πηγαίνουν βόλτα στο προαύλιο για να εισπνέουν καθαρό αέρα. Η μοναδική βοήθεια που υπάρχει είναι από τον Σύλλογο Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος» και τον πρόεδρο του Συλλόγου π. Θεόδωρο.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Μαγνησίας Αργύρης Διχτάς λέει: «Μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι παρ’ όλο που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τρομερή ευαισθητοποίηση από αρκετό κόσμο δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση για αυτούς τους ανθρώπους που περνούν καιρό στα κρατητήρια και είναι μόνοι».

Οι αστυνομικοί κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, υπακούοντας τη συνείδησή τους, όμως το πρόβλημα είναι πέραν των αρμοδιοτήτων τους, βαθιά κοινωνικό.

Το γεγονός αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στις συνοδείες για προσωρινή φύλαξη. Πέραν των θεμάτων της παραβατικότητας ο κ. Διχτάς λέει ότι «μπαίνουν άλλα ζητήματα, βοήθειας των ανθρώπων από ψυχολόγους και από υπηρεσίες της Πρόνοιας.

Συχνά πρόκειται για πολίτες που μπορεί να μην παίρνουν κανένα βοήθημα, ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όπως ψυχικής υγείας ή εθισμού κ.ά. Όμως κάθε φορά ο μόνος που βοηθάει από το υστέρημά του είναι και πάλι ο «Εσταυρωμένος»», σημειώνει.

Οι αστυνομικοί τους ακούν να φωνάζουν να ζητούν τσιγάρα, καφέ, τρόφιμα. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που πολίτες απευθύνονται από μόνοι τους στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας και κάθονται έξω από εκεί παρακαλώντας για λίγη ζεστασιά.

«Τους δίνουμε κρουασάν και τσιγάρα. Μας προξενεί αλγεινή εντύπωση που δεν υπάρχει ευαισθησία γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Προσπαθούμε να συνεισφέρουμε οικονομικά και να συμβάλλουμε στην ψυχική τους ανάταση, όμως χρειάζεται βοήθεια και από τις υπηρεσίες», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
1
=