ΤΟΠΙΚΑ

Κοσμοσυρροή στα φαρμακεία του Βόλου για τα ραντεβού για το εμβόλιο

κοσμοσυρροή-στα-φαρμακεία-του-βόλου-γ-783674

Ασταμάτητα χτυπούν από χθες τα τηλέφωνα στα φαρμακεία στον Βόλο, ενώ οι επισκέψεις είναι συνεχείς από υπερήλικες, αλλά και νεότερους ηλικιακά ανθρώπους, που ζητούν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν. Η πλατφόρμα, μέσω της οποίας μπορούν οι φαρμακοποιοί να κλείνουν ραντεβού σε ασφαλισμένους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, δεν λειτούργησε χθες και σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση που είχαν αυτό αναμένεται να συμβεί σήμερα.

«Εως και σήμερα (σ.σ. χθες) η πλατφόρμα μέσω των οποίων οι φαρμακοποιοί μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να εμβολιαστούν δεν είναι ενημερωμένη. Μας είπαν ότι μάλλον θα λειτουργήσει αύριο (σ.σ. σήμερα). Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο. Όπως εκτιμώ ότι η λειτουργία της δεν θα είναι απλή», ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κώστας Ματσιόλης.

Σύμφωνα με τον κ. Ματσιόλη το ενδιαφέρον των υπερήλικων είναι πολύ μεγάλο. «Μας παίρνουν τηλέφωνο, έρχονται από το φαρμακείο και μας ρωτούν για να εμβολιαστούν. Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο, όμως όταν λειτουργήσει η πλατφόρμα αυτό θα αφορά σε πρώτη φάση τους άνω των 85 ετών οι οποίοι μάλιστα θα πρέπει υποχρεωτικά να βρίσκονται στα φαρμακεία κατά τη συμπλήρωση των προσωπικών τους στοιχείων και προκειμένου να ενημερωθούν για την ημέρα, την ώρα και το σημείο του εμβολιασμού τους», πρόσθεσε.

Το ενδιαφέρον όμως για τα εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό δεν περιορίζεται στους υπερήλικες. Στο φαρμακείο της Ελένης Κοντοπαναγιώτη το τηλέφωνο δεν έχει σταματήσει να χτυπά. «Η ζήτηση για το εμβόλιο είναι πολύ μεγάλη και πραγματικά δεν γνωρίζουμε αν τελικώς λειτουργήσει από αύριο (σ.σ. σήμερα) η πλατφόρμα αν θα αντέξει με τον όγκο των επισκέψεων ή αν θα καταρρεύσει. Το εντυπωσιακό είναι ότι ενδιαφέρονται και πολύ νεαρά άτομα, ηλικίας 35 και 40 ετών που λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και θέλουν να θωρακιστούν. Υπάρχουν δε και αντιδράσεις όταν τους ενημερώνουμε ότι τα ραντεβού προς το παρόν ισχύουν μόνο για τους άνω των 85 ετών», ανέφερε.

Κίνηση για τον εμβολιασμό παρατηρεί και η φαρμακοποιός Αγγελική Αντάμη. «Υπάρχουν υπερήλικες αλλά και νέοι που έρχονται, ρωτούν και επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν», αναφέρει.

Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι η κίνηση θα αυξηθεί εντός της εβδομάδας. «Προς το παρόν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Εκτιμώ ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση», είπε από την πλευρά της η φαρμακοποιός Αννα Τσουράπα.

«Για το κράτος πότε είμαστε λειτουργοί της υγείας και πότε… έμποροι»

Οι φαρμακοποιοί και της Μαγνησίας καλούνται να μπουν στην πρώτη γραμμή για να συμβάλλουν στον εμβολιασμό των πολιτών, εξυπηρετώντας τους ασφαλισμένους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες στο κλείσιμο των ραντεβού.

Ωστόσο ο κλάδος δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στις κατηγορίες των επαγγελματιών της υγείας που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

«Από την πρώτη στιγμή τα φαρμακεία είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν κλείσαμε ούτε μία ημέρα. Κι όμως το κράτος, όταν μας χρειάζεται, όπως στην παρούσα φάση, μας χαρακτηρίζει λειτουργούς της υγείας, όταν, όμως, πρόκειται για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό μας, μας αντιμετωπίζει σαν… εμπόρους. Εμείς θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας με όλες μας τις δυνάμεις», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Ματσιόλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου