Η πρώτη κακοκαιρία του 2021 στη διάρκεια της εβδομάδας

Τελευταία ενημέρωση: 2021-01-12, 14:33:26
Η πρώτη κακοκαιρία του 2021 στη διάρκεια της εβδομάδας

«Βουτιά» του υδράργυρου και χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού στη Μαγνησία στη διάρκεια της εβδομάδας – «Καμία απολύτως σχέση με το φαινόμενο της Ισπανίας» επισημαίνει ο Νίκος Καντερές

 

 

Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού στη Μαγνησία, με πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στο Πήλιο, ενδεχομένως και σε πιο χαμηλό υψόμετρο, να πλαισιώνουν την πρώτη κακοκαιρία για το 2021. Το κύμα έρχεται από την Κεντρική Ευρώπη και θα προκαλέσει έντονες βροχοπτώσεις κατά τόπους, χιονόνερο ή και χιόνι.

Το βαρομετρικό χαμηλό, που κάνει ήδη από χθες αισθητή την παρουσία του στη Μαγνησία, αναμένεται να βρίσκεται στο επίκεντρο μέχρι και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με τον μετεωρολόγο Νίκο Καντερέ να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την Ισπανία».

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, από σήμερα Τρίτη 12 Ιανουαρίου, οι θερμές αέριες μάζες θα υποχωρήσουν και τη θέση τους θα πάρουν ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από την Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες θα προκαλέσουν σταδιακή σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, στη διάρκεια της εβδομάδας.

Με τη διάθεση του καιρού να γίνεται σαφής από χθες, ο πρώην διευθυντής πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Νίκος Καντερές, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι οι βροχές αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, αύριο Τετάρτη, μεθαύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ η «βουτιά» του υδραργύρου θα φέρει και τα πρώτα χιόνια στο Πήλιο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη Μαγνησία, τουλάχιστον 6 με 8 βαθμούς, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν οριακά στους 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ το κύμα κακοκαιρίας θα συνεχιστεί κατά διαστήματα μέχρι και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Περιγράφοντας με σαφήνεια τα επιμέρους χαρακτηριστικά του καιρού, που θα επικρατήσει στη Μαγνησία τις επόμενες μέρες, ο κ. Καντερές υπογράμμισε ότι «θα χιονίσει στα ορεινά και σε χαμηλότερες περιοχές στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα, αλλά δεν συνδέεται το κύμα κακοκαιρίας με την κακοκαιρία στην Ισπανία». Επιφυλακτικός εμφανίστηκε, στο μεταξύ, σε σχέση με την εξέλιξη του κύματος κακοκαιρίας στη Μαγνησία, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «δεν χρειάζεται ανησυχία, αλλά ούτε αναστάτωση».

Ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, με ισχύ από χθες Δευτέρα 11 Ιανουαρίου μέχρι και αύριο Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση θερμοκρασίας.

Σήμερα, Τρίτη 12 Ιανουαρίου, αναμένεται να επηρεαστούν η Θεσσαλία και οι Β. Σποράδες, μεταξύ άλλων περιοχών.

Αύριο Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, προβλέπεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, που θα γίνει αισθητή αρχικά στα βόρεια όπου θα είναι της τάξεως των 10-12 βαθμών Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες και θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι σε όλη τη χώρα.

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε κατάσταση ετοιμότητας- επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων. Καλούνται οι Δήμοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα στους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συστάσεις στους πολίτες

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες: Για προστασία από καταιγίδες-βροχές:

*Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

*Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά.

*Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους αλλά και προληπτικά.

*Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά, καθώς υπάρχει κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών.

*Να προφυλαχτούν αμέσως σε περίπτωση χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Για την προστασία από θυελλώδεις ανέμους, οι πολίτες καλούνται:

*Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

*Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.

* Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα.

* Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Σε κάθε περίπτωση, καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κ.α, καθώς και τις οδηγίες του Προειδοποιητικού Μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.

Διαρκής ενημέρωση

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε περιπτώσεις ανάγκης, οι πολίτες να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, Αστυνομία 100, Πυροσβεστική 199, Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης 112, ΕΚΑΒ 166.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
6
=