ΤΟΠΙΚΑ

Μαζική και ομαλή η επιστροφή στα σχολεία στη Μαγνησία

μαζική-και-ομαλή-η-επιστροφή-στα-σχολε-784137

Μαθήματα με ανοιχτά παράθυρα, θέρμανση στο φουλ και οδηγίες για χοντρό ρουχισμό τις επόμενες ημέρες

Με τα παράθυρα ορθάνοιχτα για τον συνεχή αερισμό των αιθουσών, τα θερμαντικά σώματα να δουλεύουν ασταμάτητα και οδηγίες να… φορούν πιο χοντρά ρούχα τις επόμενες ημέρες, οπότε και αναμένεται επιδείνωση των καιρικών φαινομένων, άρχισαν χθες τα μαθήματα διά ζώσης στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Μαγνησίας. Περί τους 12.500 μαθητές και 1.375 εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες, με την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων μετά από δύο μήνες σχεδόν, να χαρακτηρίζεται ομαλή και μόνο «αγκάθι» να συνεχίζει να αποτελεί ο συνωστισμός στις σχολικές τάξεις.

Από νωρίς το πρωί, οι γονείς συνόδευαν τα παιδιά τους μέχρι το σχολείο, τηρώντας το ωράριο προσέλευσης που τους δόθηκε με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού. Στην είσοδο των σχολείων εκπαιδευτικοί υποδέχονταν τα παιδιά τα οποία οδηγούνταν στις αίθουσες διδασκαλίας για τα μαθήματα.

Η επιστροφή των μικρών μαθητών ήταν μαζική στα σχολεία. Σχεδόν το 95% και πλέον των μαθητών επέστρεψε στο σχολείο και μάλιστα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκα στα σχολικά προαύλια ιδίως μεταξύ των παιδιών μικρότερων τάξεων που δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τη χαρά τους για την επανέναρξη των μαθημάτων και το σμίξιμο με τους συμμαθητές και φίλους τους.

Το σύνολο των μαθητών φορούσαν μάσκες και τήρησαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ έκαναν μέχρι και… παρατηρήσεις σε συμμαθητές τους αν αντιλαμβάνονταν ότι δεν τηρούσαν σωστά τα μέτρα προστασίας.

«Η πρώτη ημέρα μαθημάτων κύλησε ομαλά και με μαζική συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών. Ελάχιστοι ήταν οι μαθητές που λόγω κρούσματος στην οικογένειά τους ή λόγω ότι έχουν στο οικογενειακό περιβάλλον άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα δεν πήγαν για μάθημα. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρήθηκαν στο ακέραιο, με διαφορετικές ώρες προσέλευσης, προαυλισμού και αποχώρησης», σχολίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος.

Ο ίδιος ωστόσο επανέλαβε ότι πρόβλημα συνιστά ο συνωστισμός στις τάξεις με τα τμήματα των 20 και πάνω μαθητών. «Οσο μεγαλύτερος ο συνωστισμός στις αίθουσες τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος της μετάδοσης της λοίμωξης. Μας ανησυχεί η μετάλλαξη του ιού και γι’ αυτό εξαρχής ζητάμε προσλήψεις εκπαιδευτικών και ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων αιθουσών για να «σπάσουν» τα τμήματα σε μικρότερα και να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς», ανέφερε.

Ο ίδιος εντόπισε επίσης αδυναμία τήρηση των μέτρων κατά το πρόγραμμα της πρωινής ζώνης στην οποία συνυπάρχουν μέχρι την έναρξη του κανονικού σχολικού προγράμματος μαθητές διαφορετικών τάξεων και τμημάτων των σχολείων αλλά και στα ολοήμερα κατά τη σίτιση των μαθητών, οπότε και παιδιά από διαφορετικά τμήματα συνυπάρχουν στην τραπεζαρία του σχολείου και για να φάνε πρέπει να βγάλουν τη μάσκα τους. «Είναι ζητήματα που θα μας απασχολήσουν και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε ο κ. Μούσιος. Πρόσθεσε δε ότι άμεσα θα πρέπει να ανανεωθούν και οι συμβάσεις των τριμηνιτών εκπαιδευτικών που λήγουν στις 17 Ιανουαρίου προκειμένου να κυλήσει ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία, χωρίς κενά εκπαιδευτικών.

Τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα

Σύμφωνα με τον διευθυντή του 30ού δημοτικού σχολείου Βόλου, Πασχάλη Δήμου, η πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων ήταν υποδειγματική από μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Τα πρωτόκολλα τηρήθηκαν με αυστηρότητα και οι μαθητές εμφανίστηκαν ενημερωμένοι. Και στη συνέχεια θα κάνουμε το καλύτερο για τους μαθητές μας με τους οποίους έχουμε χτίσει σχέση ζωής», σημείωσε ο κ Δήμου.

Ζητούν μοντέλο Ιουνίου

Η τήρηση των μέτρων φαίνεται να μην αρκεί για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών, με τους δεύτερους να ζητούν να εφαρμοστεί το μοντέλο του Ιουνίου με σπάσιμο τμημάτων για να είναι εφικτός ο έλεγχος της κατάστασης. «Τα μέτρα τηρούνται στο έπακρο και η πρώτη ημέρα κύλησε ομαλά, με ορθάνοιχτα παράθυρα, θέρμανση να λειτουργεί στο φουλ, μάσκες και όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας. Όμως στις τάξεις εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 20 μαθητές κι επειδή γνωρίζουμε ότι είναι ανέφικτο να προσλάβουμε διπλάσιο αριθμό εκπαιδευτικών προκρίνουμε την ενεργοποίηση του μοντέλου του Ιουνίου με το σπάσιμο των τμημάτων τόσο για λόγους υγιεινής και ασφάλειας όσο και για λόγους ποιοτικότερης διδασκαλίας», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής του 23ου δημοτικού σχολείου Βόλου Αποστόλης Δώσσας.

Οδηγίες για πιο χοντρά ρούχα

Ομαλή ήταν η επιστροφή και στο 9ο δημοτικό σχολείο Βόλου, με τη διευθύντρια Μελπομένη Μίγα να παρατηρεί ότι οι μαθητές επέστρεψαν ενημερωμένοι για τα μέτρα τα οποία όπως είπε τήρησαν με ευλάβεια. «Τους ενημερώσαμε κι εμείς με τη σειρά μας για τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζουν ενώ δώσαμε οδηγίες να φορούν πιο χοντρά ρούχα τις επόμενες ημέρες προκειμένου να μπορούμε να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα στις αίθουσες για τον αερισμό τους, ταυτόχρονα με τη συνέχιση της λειτουργία της θέρμανσης», σημείωσε. «Μας προβληματίζουν τα πολλά παιδιά μέσα στις τάξεις και συνεχώς προσέχουμε να μη βγάλουν τη μάσκα, να μην ανταλλάσσουν αντικείμενα», πρόσθεσε.

Τρισευτυχισμένα τα νήπια

Στα νηπιαγωγεία, τα προαύλια γέμισαν με τις χαρούμενες φωνές των παιδιών που επέστρεψαν στα μαθήματά τους και είδαν μετά από δύο μήνες τους συμμαθητές και φίλους τους. «Τα παιδιά ήρθαν χαρούμενα. Τους έλειψαν το σχολείο, οι συμμαθητές τους, το παιχνίδι στην αυλή. Για τα παιδιά αυτή της ηλικίας το παιχνίδι και η επικοινωνία με συνομηλίκους τους είναι πολύ σημαντικά», ανέφερε η προϊσταμένη του 4ου νηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας Αποστολία Μπέκα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου