ΤΟΠΙΚΑ

«Μαζί για τον Βόλο»: Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία να υποστηριχτεί από μέτρα πρόληψης και προστασίας

μαζί-για-τον-βόλο-η-επιστροφή-των-μαθ-784334

Από την δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η δημοτική κίνηση Μαζί για τον Βόλο καλωσορίζει την επιστροφή των μαθητών και των μαθητριών στις σχολικές αίθουσες και στη δια ζώσης διδασκαλία.

Παρούσες όμως, θα είναι και οι ελλείψεις, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των υπευθύνων να διασφαλίσουν την ασφαλή συμμετοχή των μαθητών/-τριών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς κάτι να έχει αλλάξει προς αυτήν την κατεύθυνση από τον Νοέμβριο που έκλεισαν. Υπουργείο Παιδείας και Δημοτική Αρχή δεν κατάρτησαν έγκαιρα σχέδια για το άνοιγμα των σχολείων και δεν έδρασαν προληπτικά με τρόπο που να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή προστασία.

Σύμφωνα με στοιχεία, στο Δήμο Βόλου από τα 321 Τμήματα των Δημοτικών τα 90 έχουν 20-22 μαθητές και τα 36 Τμήματα από 22 έως 25 μαθητές. Βάσει αυτών, ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού λόγω του συγχρωτισμού αυξάνεται σημαντικά, λαμβάνοντας υπόψιν και ότι οι περισσότερες σχολικές αίθουσες της Μαγνησίας είναι μικρές σε μέγεθος, περίπου 40 τ.μ..

Όμως, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα όχι μόνο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας για αραίωση των παιδιών στις τάξεις, με αύξηση των αιθουσών και πρόσληψη δασκάλων. Ούτε υπήρξε πρόληψη, ώστε πριν επιστρέψουν στις αίθουσες οι εκπαιδευτικοί να έχουν υποβληθεί στο σύνολό τους σε τεστ covid-19, μέτρο που θα περιόριζε δραστικά τον κίνδυνο διασποράς που θέλοντας και μη συνοδεύει την επαναλειτουργία των σχολείων, ενώ το προσωπικό καθαριότητας παραμένει ίδιο παρά τις αυξημένες ανάγκες.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να εξασφαλίσει δωρεάν έλεγχο covid-19 των παιδιών, σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε τάξη, ώστε να μην υποβάλλονται σε έξοδα οι οικογένειές τους. Είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης να προστατευτούν τα ευάλωτα νοικοκυριά από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Την καλούμε να εξασφαλίσει τον εβδομαδιαίο επαναλαμβανόμενο έλεγχο όλων των εκπαιδευτικών και δειγματοληπτικά των μαθητών, με rapid-tests και να εξαντλήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για αραίωση της πυκνότητας των τάξεων και επαρκή αερισμό τους, σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες, αν χρειαστεί και με επέκταση ωραρίου. Την καλούμε τέλος, να ακούσει με προσοχή τα αιτήματα της σχολικής κοινότητας, η οποία ζει από πρώτο χέρι τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία.

Η επιστροφή των μαθητών/-τριών στα σχολεία πρέπει να υποστηριχτεί από μέτρα πρόληψης και προστασίας. Ο Δήμος Βόλου οφείλει από την πλευρά του να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την εκπαιδευτική διαδικασία και παράλληλα αποσόβησης της εξάπλωσης της πανδημίας.»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου