ΤΟΠΙΚΑ

Θετικοί οιωνοί για το Αχιλλοπούλειο

θετικοί-οιωνοί-για-το-αχιλλοπούλειο-784486

Η έλευση λοιμωξιολόγου, ο νέος ιατρομηχανολογικός εξοπλισμός και τα «πολεμοφόδια» για την επόμενη μέρα

Μπορεί τις τελευταίες μέρες οι επιστήμονες να κρατούν την ανάσα τους υπό τον φόβο αναζωπύρωσης της πανδημίας, ενδεχόμενο πιθανό, αν τα κρούσματα της εορταστικής περιόδου είναι αυξημένα και την ίδια στιγμή η δημόσια συζήτηση να επικεντρώνεται στην προετοιμασία του ΕΣΥ, ενόψει ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, το Νοσοκομείο Βόλου όμως αυτή την περίοδο βρίσκεται σαφώς σε καλύτερη θέση, από εκείνη που ήταν όταν άρχιζε το δεύτερο και φονικό κύμα του κορονοϊού.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η διαπίστωση ότι οι οιωνοί είναι θετικοί δεν αποτελεί αποκύημα μίας τυχαίας εκτίμησης. Εδράζεται σε στοιχεία τα οποία καταγράφει το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ αναφορικά με την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής που αποκτήθηκε το τελευταίο διάστημα για τη διαχείριση της κρίσης, όσο και με την προσθήκη έμψυχου δυναμικού στη «φαρέτρα» του Αχιλλοπουλείου. Επιπροσθέτως δύο πράγματα ενισχύουν την αίσθηση ότι «είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι πλέον» και τονώνουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών που νοσούν από κορονοϊό και προσφεύγουν στο νοσοκομείο για ιατρική παρακολούθηση.

Πρώτον, μπορεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου σκληρού κύματος να έφυγαν από τη ζωή 110 συμπολίτες που δεν κατάφεραν να «δαμάσουν» τον ιό, υπήρξαν όμως και 400 ασθενείς που με τη συνδρομή των γιατρών και των νοσηλευτών, εξήλθαν από το Αχιλλοπούλειο όρθιοι. «Νίκησαν» τον ιό, πήραν εξιτήριο και επέστρεψαν πίσω στις οικογένειές τους, αφήνοντας πίσω τις δύσκολες μέρες δοκιμασίας. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση για όλους μας όταν ένας ασθενής παίρνει εξιτήριο. Βλέπεις την ικανοποίηση στο πρόσωπό του και στους συγγενείς του και νιώθεις δικαιωμένος», επισημαίνει ως προς αυτό, ο Χαράλαμπος Μάνδρος, επικεφαλής των κλινικών COVID-19 στο ΓΝΒ.

Δεύτερον και πολύ σημαντικό, από την ερχόμενη εβδομάδα το Αχιλλοπουλείο ενισχύεται με μία γιατρό λοιμωξιολόγο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ πρόκειται για μία επιστήμονα που έρχεται με μόνιμη θέση στον Βόλο ( είναι μεταξύ των παθολόγων που αναμένονταν από τις κρίσεις των 14 μόνιμων θέσεων), η οποία είναι στενή συνεργάτης του γνωστού λοιμωξιολόγου Νίκου Σύψα που συμμετέχει στην Επιτροπή Ειδικών του υπ. Υγείας, «μπαρουτοκαπνισμένη» στην πανδημία του κορονοϊού στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Η παρουσία της στο Αχιλλοπούλειο εκ των πραγμάτων δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα, όπως λένε οι ίδιοι οι γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό στις κλινικές COVID-19, στους θαλάμους αρνητικής πίεσης και στη ΜΕΘ κορονοϊού. «Η συμμετοχή της στο ιατρικό τιμ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της αντιμετώπισης των περιστατικών COVID-19 εκ των πραγμάτων διαμορφώνει μία άλλη πραγματικότητα. Ανεβαίνουμε level», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Εξοπλισμός παρακαταθήκη

Ολοι βέβαια απεύχονται ένα τρίτο ισχυρό κύμα πανδημίας. Δεν το αποκλείουν όμως, για αυτό και δεν παύουν να επισημαίνουν σ’ όλους τους τόνους την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων προστασίας και των περιορισμών που βρίσκονται σε εφαρμογή για την αποφυγή της διασποράς του ιού και της «ανάφλεξης». Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Αχιλλοπούλειο, πέτυχε έναν άθλο στη διάρκεια της δεύτερης φάσης της πανδημίας. Παρά τις αδυναμίες και τις ελλείψεις που υπήρχαν, έγινε κατορθωτό βάσει του σχεδίου που είχε εκπονηθεί και των προσθηκών που έγιναν σε προσωπικό και υποδομές που εξασφαλίστηκαν μετά από πολύτιμες παρεμβάσεις στο υπ. υγείας αλλά και δωρεές ιδιωτών (κυρίως τοπικών βιομηχανιών) να αναβαθμίσει την υλικοτεχνική υποδομή και τις δυνατότητές του, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει αισιόδοξα την επόμενη μέρα.

Νέες κλίνες ΜΕΘ και αναπνευστήρες στα «πολεμοφόδια»

Οσοι εξαρχής υπογράμμιζαν ότι η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού εκτός όλων των άλλων θα αφήσει μία σημαντική παρακαταθήκη στο ΕΣΥ σε ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό είχαν απόλυτο δίκιο, όπως φαίνεται περίτρανα στην περίπτωση του Αχιλλοπουλείου. Η χρόνια παθογένεια των ελλείψεων κλινών ΜΕΘ κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, δηλαδή την περίοδο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου, υπερκεράστηκε με επιπλέον κρεβάτια, προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και μετακινήσεις προσωπικού από άλλα τμήματα. Έτσι η επόμενη ημέρα βρίσκει το Αχιλλοπούλειο με 8 σύγχρονες κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού πλήρως εξοπλισμένες με monitor προηγμένης τεχνολογίας, ενώ την ίδια ώρα η συμβατική ΜΕΘ διαθέτει άλλες 4 κλίνες. Επιπλέον στη διάθεση του Νοσοκομείου- με τους γιατρούς να εύχονται να μην καταστεί ανάγκη να χρησιμοποιηθούν- είναι 2 επιπλέον σύγχρονες κλίνες ΜΕΘ, 2 μόνιτορ και 2 σύγχρονοι αναπνευστήρες. Πρόκειται για εξοπλισμό που εστάλη στο Νοσοκομείο από το υπ. Υγείας, κυριολεκτικά μέσα σε ένα 24ωρο τον Νοέμβριο, όταν τότε ο βουλευτής Μαγνησίας και αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος πίεσε τον αν. υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, να ενισχύσει επειγόντως το νοσηλευτικό ίδρυμα το οποίο σφυροκοπούσε ο κορονοϊός, οι κλινικές «βογκούσαν» από ασθενείς και οι νοσηλείες είχαν «εκτοξευθεί» στα ύψη.

Την ίδια περίοδο επίσης στα «πολεμοφόδια» του Νοσοκομείου προστέθηκαν από το υπ. Υγείας 5 φορητοί αναπνευστήρες οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε συμβατές κλίνες, αν χρειαστεί ανάγκη, μαζί με 3 συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου ( High Flow Oxygen Therapy) που ήταν δωρεά τοπική εταιρείας και 6 ακόμη αναπνευστήρες παλαιότερης «κοπής» που ανήκουν στο Αχιλλοπούλειο και είναι ετοιμοπόλεμοι ανά πάσα στιγμή.Η συνδρομή τοπικών εταιρειών και ιδιωτών στην ενίσχυση του Νοσοκομείου με δωρεές ήταν εξίσου σημαντική την περίοδο του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Επιπλέον «εμβόλιο» μέσω ΕΣΠΑ

Το Νοσοκομείο όμως μέσα στο επόμενο 4μηνο αναμένεται να λάβει ένα επιπλέον «εμβόλιο» ενίσχυσης σε ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό, αυτή τη φορά μέσω ΕΣΠΑ. Ήδη «τρέχει» ο διαγωνισμός ύψους 1 εκατ. ευρώ, κονδύλια με τα οποία χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη διαχείριση της πανδημίας, για την αγορά 8 επιπλέον αναπνευστήρων για τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, 8 θαλάμων αρνητικής πίεσης και 5 κλινών ΜΑΦ.

Σε ετοιμότητα για τρίτο κύμα

Ενόψει ενός τρίτου κύματος το Αχιλλοπούλειο έχει εκπονήσει σχέδιο δράσης. Οι βασικές του γραμμές δεν αλλάζουν. «Με την εμπειρία που αποκτήσαμε στο δεύτερο σκληρό κύμα της πανδημίας, φιλοδοξούμε να είμαστε ακόμα καλύτεροι», διαβεβαιώνουν οι γιατροί. 110 κλίνες είναι εκείνες που σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν για νοσηλεία. Αν προκύψει ανάγκη σε δεύτερο στάδιο θα επιστρατευθούν οι χώροι δίπλα από τα χειρουργεία.

Οι άνθρωποι του Νοσοκομείου, ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, όλοι οι επαγγελματίες υγείας μαζί με τη διοίκηση, είναι έτοιμοι όπως έδωσαν με αυταπάρνηση τον καλύτερό τους εαυτό το προηγούμενο διάστημα να το ξανακάνουν.

Bέβαια παραμένει πάντα ζητούμενο η επιπλέον «θωράκιση» με προσωπικό, με το αίτημα για διορισμούς μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών να παραμένει επιτακτικό.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας όμως, για να παραμείνει αποτελεσματικό και να συνεχίζει να κερδίζει μάχες όπως αυτή κατά του SAR-COV2, χρειάζεται να θωρακιστεί με μόνιμο προσωπικό. Οι συμβάσεις μεγάλου αριθμού εργαζομένων που προσλήφθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020 πρόκειται να λήξουν εντός του τρέχοντος ή το επόμενο έτος, αφήνοντας πάλι τα νοσοκομεία αποδυναμωμένα. Είναι βέβαιο ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα νοσοκομεία ήταν αυτά που επωμίστηκαν το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας, έχοντας την ευθύνη της αντιμετώπισης των πιο σοβαρών περιπτώσεων COVID-19 για αυτό και η ενίσχυση με νέες προσλήψεις είναι μονόδρομος», σημειώνουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου