ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ντοκιμαντέρ για τη λίμνη Κάρλα

ντοκιμαντέρ-για-τη-λίμνη-κάρλα-784496

Η ανασύσταση και η βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος «τροφή» για το National Geographic

Ντοκιμαντέρ για τη λίμνη Κάρλα που «ζωντάνεψε» ετοιμάζει το National Geographic. Τηλεοπτικό συνεργείο με επικεφαλής την Αθηνά Κρικέλη, ελληνίδα δημοσιογράφο που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, έχει αφιχθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή του δήμου Ρήγα Φεραίου για την προετοιμασία του ντοκιμαντέρ που θα προβάλλει επίσης την περιοχή. Τα ντοκιμαντέρ της έχουν βραβευθεί τρεις φορές από την Ελλάδα, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ επίσης έχει βραβευτεί το 1997, και από τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι για την προσφορά της στην διαμόρφωση της κουλτούρας της Νέας Υόρκης.

Το έργο της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας όπως είναι γνωστό έχει αποσπάσει τα εύσημα και της ΕΕ με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να βραβεύεται με το διακεκριμένο Βραβείο Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, (European Diploma) για το έργο σε αναγνώριση «της υποδειγματικής διαχείρισης φυσικών περιοχών και τοπίων εξαιρετικής ευρωπαϊκής σημασίας για τη διατήρηση της βιολογικής, γεωλογικής και τοπικής ποικιλομορφίας».

Η ανασύσταση της Κάρλας αποτελεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έχει υλοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς αφορά τη δημιουργία μιας μεγάλης υγροτοπικής έκτασης 38.000 στρεμμάτων, που συμβάλλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, στη βαθμιαία ανάταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα των παραλίμνιων περιοχών της Κάρλας στη δημιουργία μικροκλίματος.

Έχει χαρακτηριστεί έργο ζωής, υδρευτικό, αρδευτικό, τουριστικό. Έργο πολιτισμού, αποκατάστασης του περιβάλλοντος, έργο που έχει αλλάξει το μικροκλίμα, έχει εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα και έχει σταματήσει τα αρνητικά γεωλογικά φαινόμενα στην περιοχή, με μεγάλο αντίκτυπο, περιβαλλοντικό, αναπτυξιακό, οικολογικό και τουριστικό όχι μόνο στην περιοχή του δήμου Ρήγα Φεραίου αλλά και σ’ ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Σήμερα η λίμνη έχει περισσότερα από 80 εκατ. κ.μ. νερό, έχοντας ξεπεράσει το οικολογικό όριο πλήρωσής της. Εχει 13 είδη ψαριών, 181 είδη πουλιών και μία αποικία πελεκάνων, τρανή απόδειξη ότι το οικοσύστημα της περιοχής έχει ξαναγεννηθεί.

Η αποκατάσταση της λίμνης Κάρλα προσφέρει πολλά οφέλη με την αναζωογόνηση της βιοποικιλότητας, τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την ισορροπία του ύδατος, πράγμα που θα δημιουργήσει οφέλη για την οικονομία όλης της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου