Ανδρέας Στεργίου: «Καμία ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει συνεργασία με την Τουρκία»

Τελευταία ενημέρωση: 2021-01-11, 17:18:53
Ανδρέας Στεργίου: «Καμία ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει συνεργασία με την Τουρκία»

 

Τι σχολιάζει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ. με φόντο τις εξελίξεις στα ευρωτουρκικά και ενόψει της έναρξης εκπαιδευτικού προγράμματος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

 

«Η Τουρκία ουδέποτε έχασε το ενδιαφέρον της για ένταξή της στην Ε.Ε. Ομως ούτε και η Ε.Ε. μπορεί να χάσει αυτή την προνομιακή συνεργασία», σχολιάσει τις εξελίξεις στις ευρωτουρκικές και κατ’ επέκταση ελληνοτουρκικές σχέσεις ο ιστορικός και πολιτικός επιστήμων με ειδίκευση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις διεθνείς σχέσεις, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ανδρέας Στεργίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Αυτή την περίοδο, η Αγκυρα φέρεται να αλλάζει τακτική, όχι μόνο στα ελληνοτουρκικά, αλλά σε ολόκληρο το πλέγμα των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση με τηλεδιασκέψεις αλλά και δια ζώσης επισκέψεις.
Τον τόνο έδωσε από την Πορτογαλία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν, ο οποίος περίπου προανήγγειλε την πολύ σύντομη επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα αναφορά στην προσωπική του φιλία με τον Νίκο Δένδια. Ωστόσο, το ενδιαφέρον στις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου ήταν η αναφορά στη «νέα σελίδα», όπως την περιέγραψε, στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Στεργίου εξήγησε ότι η Τουρκία δεν έπαψε ποτέ να επιδιώκει την ένταξή της στην Ε.Ε. Το αίτημα εισόδου της Τουρκίας κατατέθηκε μετά τη σύναψη της συμφωνίας της τελωνειακής σύνδεσης μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας το 1961 και έκτοτε δεν σταμάτησε να επιδιώκει την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Το 1999 συνδέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. Εως τέλος του 2004 μάλιστα προβλεπόταν η επίλυση όλων των διμερών διαφορών, φαίνεται όμως ότι οι συνομιλίες καθυστέρησαν. «Τον Μάρτιο του 2014 όταν η Ν.Δ. ανέλαβε την Κυβέρνηση αποσυνδέθηκε η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η νέα Κυβέρνηση αποσύνδεσε τα δύο ζητήματα για να μην επωμιστεί το βάρος μέσα σε διάστημα εννέα μηνών» αναφέρει ο κ. Στεργίου.

Το 2005 οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν. «Η Ε.Ε. όμως έλαβε μία απόφαση που καθιστά δύσκολη αν όχι ακατόρθωτη την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι ακόμη κι αν η Τουρκία εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα δεν δεσμεύεται να την εντάξει στην Ε.Ε. και ακόμη και αν ληφθεί τέτοια απόφαση θα πρέπει αυτή να επικυρωθεί από όλα τα κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε. Αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν μέχρι που πάγωσαν πριν από δύο περίπου χρόνια» σημειώνει ο κ. Στεργίου.

Η Τουρκία πολύ σημαντική χώρα σε όλα τα επίπεδα

Οπως σημειώνει ο κ. Στεργίου με φόντο τις διεθνείς εξελίξεις, «η Τουρκία είναι πολύ σημαντική χώρα». «Καμία ένωση, σε όποιο επίπεδο κι αν είναι αυτή, στρατιωτικό, οικονομικό κ.α., δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει τουλάχιστον τη συνεργασία με αυτή τη χώρα», τονίζει και εξηγεί: «Η Τουρκία έχει από τις πιο σημαντικές γεωστρατηγικές θέσεις παγκοσμίως, τεράστια οικονομία, τεράστια αγορά και είναι μία στρατιωτική υπερδύναμη. Η Ελλάδα ακόμη κι αν υλοποιήσει το σύνολο του εξοπλιστικού προγράμματος και πάλι θα υστερεί σημαντικά έναντι της τουρκικής ισχύος».

Ο ίδιος προσθέτει και κάτι ακόμη: «Η Τουρκία παραμένει παρά την ισλαμοποίηση, κοσμική. Κάτι που σημαίνει ότι στα μάτια πολλών θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Ισλάμ και δυτικού πολιτισμού».

Προνομιακή η συνεργασία με την Τουρκία

Για τον καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα: η Τουρκία αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες «και ενίοτε τους εργαλειοποιεί με κυνικό τρόπο προκειμένου να αποσπάσει πολιτικά και κοινωνικά ανταλλάγματα». «Η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει διαχρονικά τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες που θα πρέπει να φιλοξενήσει και ήδη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν στοχοποιηθεί ως υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του έθνους. Επιπλέον η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσεις τους όρους που διέπουν τη νομική και ανθρωπιστική μεταχείριση των προσφύγων όπως έχουν επισημάνει όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και διεθνείς οργανώσεις», τόνισε ο κ. Στεργίου. «Επομένως ούτε η Τουρκία έχασε το ενδιαφέρον της για την Ε.Ε. ούτε η Ε.Ε. μπορεί να χάσει την προνομιακή συνεργασία με την Τουρκία», καταλήγει ο καθηγητής σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας και πολιτικής.

«Ελληνοτουρκικές Σχέσεις και Ενεργειακές Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο»

Κι ενώ οι διεθνείς εξελίξεις τρέχουν και οι εκτιμήσεις για το προσεχές διάστημα κάνουν λόγο για χαμηλότερη ένταση στα ελληνοτουρκικά μετά την τουρκική στροφή, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρόκειται να ξεκινήσει από 1η Φεβρουαρίου εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ελληνοτουρκικές Σχέσεις και Ενεργειακές Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο που θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως μέσω 10 δίωρων διαλέξεων διοργανώνεται από το Εργαστήριο Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι διαλέξεις θα γίνονται Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα από τις 6 έως τις 8μ.μ., από την 1 Φεβρουαρίου έως και τις 3 Μαρτίου (εγγραφές έως 25 Ιανουαρίου).

Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Ανδρέας Στεργίου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και απευθύνεται σε φοιτητές και σπουδαστές, πτυχιούχους και ερευνητές ΑΕΙ όλων των επιστημονικών κατευθύνσεων, σε σπουδαστές Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Παραγωγικών Σχολών Λιμενικού Σώματος, σε δημοσίους υπαλλήλους και σε εκπροσώπους περιφερειακών ή τοπικών αρχών, ΜΚΟ.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
5
=