ΤΟΠΙΚΑ

Ανδρες οι περισσότεροι αυτόχειρες στη Μαγνησία το πρώτο 11μηνο του 2020

ανδρες-οι-περισσότεροι-αυτόχειρες-στ-784618

Ανδρες ηλικίας 41 ετών και άνω ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αυτόχειρες το πρώτο 11μηνο του 2020 στη Μαγνησία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, το προφίλ αφορά κατά κύριο λόγο ηλικιωμένους και σε δεύτερο βαθμό άτομα παραγωγικής ηλικίας.

Ο απολογισμός των αυτοκτονιών σε σχέση με το πρώτο 11μηνο του 2019 δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφορές. Ωστόσο τα απανωτά κρούσματα του Δεκεμβρίου στον Βόλο προκάλεσαν προβληματισμό για το κατά πόσο μπορεί να ευθύνεται η πανδημία του κορονοϊού και οι συνθήκες του εγκλεισμού.

Από τα στοιχεία του 11μηνου στη Μαγνησία προκύπτει ότι οι αυτοκτονίες έμειναν ανεπηρέαστες προς στιγμή από την υγειονομική κρίση, η οποία συνέπεσε με την αυξητική πορεία που είχαν οι αυτοκτονίες τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σε σχέση με τη μείωση που υπήρχε μετά τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων.

Προς στιγμήν δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε τοπικά ούτε πανελλαδικά που να τεκμηριώνουν την πορεία των αυτοκτονιών στις μέρες της πανδημίας. Εντούτοις το γεγονός ότι οι κοινωνικές συνέπειες του κορονοϊού θα φανούν μακροπρόθεσμα σε συνδυασμό και με την εμπειρία των χρόνων των μνημονίων θα πρέπει να προβληματίζει.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας και επαγγελματικής υγιεινής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιο Ραχιώτη, ο οποίος ήταν επικεφαλής της διεθνούς επιστημονικής ομάδας που μελέτησε τα στοιχεία των αυτοκτονιών στην Ελλάδα τα έτη 2003-2012, διαπιστώνοντας αύξηση ύψους 35%.

Ο κ. Ραχιώτης λέει ότι το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχουμε αύξηση της ανεργίας και προβλήματα στην απασχόληση προφανώς δημιουργούν κάποιους κινδύνους για το μέλλον και ότι θα πρέπει όλες οι κυβερνήσεις και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα να στηρίξουν και να συνεχίζουν να στηρίζουν αποφασιστικά τους ανθρώπους που έχασαν προσωρινά το επάγγελμά τους και τις ασχολίες τους λόγω της κρίσης.

Τα στατιστικά στοιχεία

Σύμφωνα πάντοτε με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, το πρώτο 11μηνο του 2020 η τοπική κοινωνία θρήνησε την απώλεια 8 ανθρώπων από απονενοημένα διαβήματα, ενώ το 2019 την απώλεια εφτά. Αντίστοιχα, καταγράφηκαν 8 απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ το 2019 11.

Από το σύνολο των ατόμων που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν το εν λόγω διάστημα οι 7 ήταν άνδρες και 1 γυναίκα. Από το σύνολο των θανόντων οι 6 ήταν άνδρες και 2 γυναίκες.

Ολοι οι θανόντες ήταν ηλικίας 41 ετών και άνω, ενώ τα άτομα που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν ήταν 1 άτομο ηλικίας από 23 έως 30 ετών, 1 άτομο ηλικίας 31 έως 40 ετών και 6 άτομα ηλικίας άνω των 41ετών.

Αντίστοιχα το πρώτο 11μηνο του 2019 έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας 7 άνδρες και 4 γυναίκες, ενώ αυτοκτόνησαν 7 άνδρες.

Οι ηλικιακές ομάδες όσον αφορά τις απόπειρες ήταν 2 άτομα ηλικίας έως 22 ετών, 2 ηλικίας έως 41 ετών και 7 ηλικίας άνω των 41 ετών, ενώ όσον αφορά στις αυτοκτονίες 2 ήταν κάτω των 22 ετών, 1 ηλικίας έως 40 ετών και 4 άνω των 41 ετών.

Αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΜΚΟ «Κλίμακα» οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα παρουσιάζουν σταθερά αυξητική τάση κατά τα έτη 2018, 2019 και μέχρι τις 31/8/2020.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άντρες, ενώ οι άνθρωποι ηλικίας 80 και άνω και ηλικίας από 50 έως 59 ετών σημειώνουν τις περισσότερες αυτοκτονίες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Οι περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αυτοκτονία είναι η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Αττική. Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας κατά την τελευταία τριετία είναι ο απαγχονισμός και ακολουθεί η πτώση από ύψος.

Προβληματισμός μετά την πανδημία

Ο κ. Ραχιώτης επισημαίνει ότι το πρόβλημά μας με τον κορονοϊό δεν είναι απλά να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. «Αυτό είναι το άμεσο ζήτημα στο οποίο πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε με προσπάθεια και πειθαρχία. Αυτό που θα πρέπει επίσης να μας απασχολεί είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει επιδεινωθεί από την πανδημία του κορονοϊού», σημειώνει.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, το γεγονός ότι «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχουμε αύξηση της ανεργίας και προβλήματα στην απασχόληση προφανώς θα προκαλέσει κάποιους κινδύνους για το μέλλον και γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει όλες οι κυβερνήσεις -και στην Ευρώπη- να στηρίξουν και να συνεχίζουν να στηρίζουν αποφασιστικά τους ανθρώπους που έχασαν προσωρινά το επάγγελμά τους και τις ασχολίες τους.

Θα υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία συμπεριλαμβανομένου και των αυτοκτονιών. Σήμερα ξέρουμε ότι η οικονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει ένα μεγάλο φάσμα ασθενειών».

Η προηγούμενη εμπειρία

Επισημαίνεται ότι η προηγούμενη εμπειρία στην Ελλάδα -σύμφωνα με την έρευνα για τις αυτοκτονίες στα χρόνια των μνημονίων και συγκεκριμένα την περίοδο 2003-2012- δείχνει ραγδαία αύξηση στις αυτοκτονίες (35%).

«Υπήρξε άμεση συσχέτιση με την οικονομική κρίση και την αύξηση της ανεργίας στα χρόνια των μνημονίων. Προφανώς δεν ήταν μόνο η οικονομική κρίση που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα, αφού κάποιοι ανταποκρίνονται και είναι πιο ανθεκτικοί, αλλά σίγουρα η ανεργία έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο.

Ούτε σημαίνει από την άλλη ότι όπου έχουμε ανεργία και οικονομική κρίση έχουμε επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Για παράδειγμα έχουμε το παράδειγμα των Σκανδιναβικών χωρών όπου πραγματικά υπήρχαν σημαντικές ενισχύσεις για τους ανέργους και υποστήριξη της Πολιτείας με προγράμματα εύρεσης εργασίας και αυτό δεν αντανακλάστηκε σε αντίστοιχη αύξηση. Η οικονομική κρίση όμως επηρέασε σημαντικά», σημειώνει.

Επισημαίνεται ότι η αυξητική πορεία των αυτοκτονιών είχε ανακοπεί από το 2015 και μετά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου