93 αδέσποτα βρήκαν… οικογένεια με πρωτοβουλία της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου

Τελευταία ενημέρωση: 2021-01-11, 16:13:03
93 αδέσποτα βρήκαν… οικογένεια με πρωτοβουλία της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η προηγούμενη χρονιά για τις υιοθεσίες αδέσποτων ζώων που πραγματοποίησε η Φιλοζωική Ομάδα Βόλου. Παρά το γεγονός ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν πραγματοποιήθηκαν το 2020 οι ανοιχτές για το κοινό Ημέρες Υιοθεσίας, η Φιλοζωική Ομάδα κατάφερε να χαρίσει μια οικογένεια σε 93 αδέσποτα ζώα σε σύγκριση με το 2019 που είχαν υιοθετηθεί 79, ενώ δεν επιστράφηκε κανένα.

Οπως αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η Μάγδα Σουσουρή, μέλος της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου και υπεύθυνη για τις υιοθεσίες ζώων, η Ομάδα υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτική κατά την περίοδο της καραντίνας, ώστε να διασφαλίσει πως το ενδιαφέρον δεν προέκυπτε από την ανάγκη ενός κατοικίδιου που θα δώσει περισσότερη ελευθερία μετακίνησης εν μέσω της απαγόρευσης κυκλοφορίας. «Ήμασταν θορυβημένοι από διάφορα περιστατικά που ακούγαμε σχετικά με εγκαταλείψεις ζώων που χρησιμοποιήθηκαν ουσιαστικά για την περίοδο της καραντίνας σε άλλες πόλεις, οπότε ήμασταν πολύ επιφυλακτικοί. Ευτυχώς όμως στον Βόλο δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα. Αλλά ούτε είχαμε κάποια κατακόρυφη αύξηση αιτημάτων για υιοθεσία που να μας προβληματίσει», επισημαίνει η ίδια.

Στον θετικό απολογισμό της χρονιάς προστίθεται και το γεγονός ότι από τις 93 υιοθεσίες που πραγματοποιήθηκαν, μόλις τα 58 ήταν κουτάβια ενώ τα υπόλοιπα 35 ήταν ενήλικα σκυλιά: «Είναι γεγονός πως συνήθως προτιμώνται τα κουτάβια επειδή είναι χαριτωμένα και παιχνιδιάρικα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η υιοθεσία ενός κουταβιού είναι πολύ πιο σοβαρή υπόθεση καθώς χρειάζεται να του μάθεις πολλά πράγματα. Χρειάζεται να έχει κανείς πολλή διάθεση και χρόνο να αφιερώσει, αλλά και να είναι πολύ υπεύθυνος. Για αυτό και φροντίζουμε σαν Φιλοζωική Ομάδα, ο ενδιαφερόμενος να είναι απόλυτα σίγουρος για την επιλογή του, δίνοντας το ζώο, σε όσους το επιθυμούν, για μια ολιγοήμερη φιλοξενία ώστε να το ζήσουν, να δουν αν μπορούν να τα καταφέρουν. Αν τελικά αποφασίσει ο ενδιαφερόμενος ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της φροντίδας ενός ζώου, προγραμματίζουμε την υιοθεσία, η οποία είναι μια νόμιμη διαδικασία και γίνεται με τη συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων, όπως υπεύθυνη δήλωση, συμβόλαιο υιοθεσίας, αλλά και δέσμευση στείρωσης, αν πρόκειται για κουτάβι».

Η θετική έκβαση όλων των υιοθεσιών, έγκειται και στην ευαισθητοποίηση και την υπεύθυνη στάση των μελών της Φιλοζωικής Ομάδας που παρακολουθούν όλες τις υιοθεσίες για καιρό αφότου φεύγουν από τα χέρια τους, προκειμένου να είναι σίγουροι τόσο για την ευζωία του ζώου όσο και για την αξιοπιστία του ιδιοκτήτη. «Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να παρακολουθούμε όλα τα ζώα που έχουν δοθεί για υιοθεσία, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό, καθώς μιλάμε για 93 ζώα. Διατηρούμε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες, μας στέλνουν φωτογραφίες, επικοινωνούμε διαδικτυακά. Παράλληλα, στις υιοθεσίες που γίνονται από άλλες πόλεις, ζητούμε πάντα να έρχονται οι ίδιοι να παραλαμβάνουν το ζώο για να τους γνωρίσουμε. Δεν στέλνουμε ποτέ τα ζώα ασυνόδευτα σε άλλες πόλεις», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Σουσουρή.

Φέτος, η Φιλοζωική Ομάδα Βόλου φιλοδοξεί να συνεχίσει το δύσκολο έργο της υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων που συνεχώς αυξάνονται, σε σύγκριση με τον αριθμό οικογενειών που θέλουν να τους προσφέρουν ένα σπιτικό και καλεί τους ενδιαφερόμενους να ανοίξουν την αγκαλιά τους στην άνευ όρων αγάπη που προσφέρει ένα ζώο. «Το ζώο είναι μια σοβαρή δέσμευση. Το παιχνιδιάρικο κουτάβι θα μεγαλώσει και θα έχει υποχρεώσεις. Η φροντίδα του θα πρέπει να είναι σωστή. Παράλληλα, όμως, η αγάπη που θα πάρει ο ιδιοκτήτης του από αυτό το ζώο θα είναι απεριόριστη. Ειδικά τις δύσκολες μέρες που διανύουμε και η ψυχολογία όλων δεν είναι καλή, η συντροφιά ενός ζώου είναι ανεκτίμητη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που νοσοκομεία και χώροι ψυχικής υγείας στο εξωτερικό έχουν εντάξει τη θεραπεία με ζώα συντροφιάς στο πρόγραμμά τους», καταλήγει η ίδια.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βλέπουν όλα τα ζώα που προσφέρονται για υιοθεσία στην σελίδα της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου στο Facebook, από όπου μπορούν και να έρχονται σε επικοινωνία με τα μέλη της.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
9
=