ΤΟΠΙΚΑ

Μαγνησία: 12.500 μαθητές και 1.375 εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις αίθουσες

μαγνησία-12-500-μαθητές-και-1-375-εκπαιδευτικο-785144

Κρας τεστ για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, αλλά και για την έστω και μερική άρση του lockdown αποτελεί το αυριανό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων. Οι μικροί μαθητές επιστρέφουν αύριο στις σχολικές μονάδες με μια σειρά αυστηρών μέτρων, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία τόσο των ιδίων όσο και των εκπαιδευτικών, και το αποτέλεσμα από το άνοιγμα των σχολείων θα κρίνει πολλά όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της άρσης των αυστηρών περιορισμών που έχουν τεθεί.

Σήμερα στη Μαγνησία επιστρέφουν στις τάξεις των δημοτικών και νηπιαγωγείων της για 12.500 μαθητές και 1.375 εκπαιδευτικοί. Στους κόλπους των εκπαιδευτικών επικρατεί προβληματισμός. Οι εκπαιδευτικοί επιμένουν να ζητούν μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και συγκεκριμένα έναν εκπαιδευτικό ανά 15 μαθητές, παράλληλα με την αξιοποίηση όλων των χώρων των σχολείων για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Σημειώνεται ότι σήμερα θα λειτουργήσουν μόνο τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία για τα οποία προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αποχώρησης ανά ομάδων τμημάτων για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, χρήση περισσότερων της μίας εισόδων όπου υπάρχουν, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικοί καθαρισμοί, ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα και δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Με ειδικά μέτρα και κλιμακωτό ωράριο

Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Πέραν των παραπάνω ήδη γνωστών μέτρων, από αύριο η προσέλευση και -κυρίως- η αποχώρηση των μαθητών θα γίνονται κλιμακωτά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού των γονέων που θα πηγαίνουν και θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από τις σχολικές μονάδες.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, το κλιμακωτό ωράριο αφορά στην αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες σχολικές μονάδες που έχουν υιοθετήσει και τη διαφορετική ώρα προσέλευσης για τους μικρούς μαθητές.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας

Εξάλλου σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας ορίζεται ότι θα πρέπει:

*Οι αίθουσες να αερίζονται πλήρως για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας τους

*Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν πλήρως ανοικτά για τουλάχιστον 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων καθώς και μετά την αποχώρηση των μαθητών.

*Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά.

Υπενθυμίζεται ότι για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων -που εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά- ισχύει η τηλεκπαίδευση, η οποία ήδη ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή για το νέο έτος.

Αρνητικά και τα 316 rapidtests εκπαιδευτικών σε Βόλο- Σκιάθο

Αρνητικά στον κορονοϊό και τα 316 rapidtests πουέγιναν σε Βόλο και Σκιάθο σε εκπαιδευτικούς από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.Σύμφωνα με την Περιφέρεια από τις 8 Ιανουαρίου μέχρι χθες, 10 Ιανουαρίου, συνολικά πραγματοποιήθηκαν 267 rapidtests στον Βόλο και 49 στη Σκιάθο. Ολα ήταν αρνητικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας αρνητικά επίσης ήταν όλα τα rapidtests που έγιναν και σε εκπαιδευτικούς της Καρδίτσας και των Τρικάλων, ενώ εντοπίστηκαν τρία θετικά στον νομό Λάρισας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου