ΤΟΠΙΚΑ

Καμπανάκι κινδύνου από τους μικρομεσαίους -Φόβος & αβεβαιότητα για το αύριο

καμπανάκι-κινδύνου-από-τους-μικρομεσ-785461

Προειδοποιήσεις ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο

Σε καθεστώς αβεβαιότητας, ανασφάλειας, απελπισίας και απόγνωσης βρίσκει η νέα χρονιά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στη Μαγνησία, οι οποίες ακόμη κουβαλούν στην πλάτη τους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της πρώτης καραντίνας. Το δεύτερο κύμα πανδημίας φαίνεται ότι είχε ακόμη χειρότερες συνέπειες από το πρώτο, με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος για το μέλλον και για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Οι επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης και οι εμπορικές έχουν υποστεί αναμφίβολα το ισχυρότερο πλήγμα, ενώ σε καλύτερη μοίρα είναι επιχειρήσεις που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα. Όμως, η υγειονομική κρίση και τα μέτρα του κορονοϊού φαίνεται ότι επηρεάζουν το σύνολο της αγοράς, η οποία βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες φωνάζουν ότι απαιτούνται νέα μέτρα στήριξης, εθνικό σχέδιο με βάθος χρόνου, άνοιγμα των καταστημάτων με υγειονομικά μέτρα το συντομότερο δυνατόν, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Προειδοποιούν ότι οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στο οικονομικό επίπεδο δεν έχουν ακόμη φανεί. Λένε ότι όταν θα γίνει αυτό, ίσως να είναι αργά. Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ) με συνεχείς παρεμβάσεις της ζητάει μέτρα στήριξης και επισημαίνει ότι οι μικρομεσαίοι βρίσκονται σε απόγνωση. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μιλά σήμερα με εκπροσώπους όλων των Σωματείων της ΟΕΒΕΜ και μεταφέρει την κατάσταση και το κλίμα που επικρατεί.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις κατεργασίας μετάλλου βλέπουν προοπτικές για την ανάπτυξη, όμως συμπαρασύρονται από την πανδημία του κορονοϊού. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κατεργασίας Μετάλλου Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Πελεκούδας, λέει ότι ο κλάδος εξαρτάται αποκλειστικά από την πορεία της υγειονομικής κρίσης.

Οπως εξηγεί: «Ολο αυτό το διάσημα της πανδημίας υπολειτουργούμε. Εχουμε πτώση στους τζίρους από 60% όσοι δουλεύουμε στις μεταλλικές κατασκευές έως 80% όσοι περνούμε κουφώματα αλουμινίου στα σπίτια. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε οριακό σημείο, όμως περιμένουμε να τρέξει το Εξοικονομώ.

Πολλοί θέλουν να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις, ενώ άλλοι ετοιμάζονται για νέες οικοδομές. Όμως, όλοι περιμένουν να περάσει η πανδημία του κορονοϊού και να ξεκινήσουν ύστερα», σημειώνει.

Από το καλοκαίρι έχουν ξεκινήσει να ανεγείρονται πολλές οικοδομές. «Οσοι ήταν σωστοί και κατάφεραν να έχουν κουμάντο θα τα καταφέρουν. Εμείς ζητάμε να έχουμε έκπτωση 25% σε φορολογικά και ασφαλιστικά ταμεία. Οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές δεν έχουν καμία ελάφρυνση και δεν μιλάει κανείς γι’ αυτό, ενώ τα έξοδα βγαίνουν μετά βίας», προσθέτει.

Χαμηλοί τζίροι και στα ανοιχτά καταστήματα

Δύσκολη είναι η κατάσταση για τα περίπτερα στο κέντρο του Βόλου. Ο πρόεδρος της Ενωσης Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας, Βασίλης Τόπας, λέει ότι ο κόσμος κάνει είτε τηλεφωνικές παραγγελίες, είτε μετακινείται στα μαγαζάκια της γειτονιάς, διανύοντας μικρές αποστάσεις.

«Οσοι έχουν υπηρεσίες delivery δουλεύουν. Οσοι δεν έχουν, ο τζίρος είναι χαμηλός. Η εικόνα στο κέντρο είναι απογοητευτική από την ενημέρωση που έχω από τους χονδρέμπορους που εφοδιάζουν τα περίπτερα με ψιλικά. Είναι η χειρότερη καραντίνα που περνάμε», λέει και τονίζει ότι τα περίπτερα του κέντρου βογκάνε.

Ο ίδιος σημειώνει: «Θα πρέπει να δοθεί παράταση στις καταβολές σε τρίτους. Υπάρχουν συνάδελφοι που αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτοί, αλλά δεν δουλεύουν καθόλου. Αλλοι έκλεισαν γι’ αυτόν τον λόγο. Επειδή δεν δουλεύουν τα εμπορικά καταστήματα και η εστίαση, δεν υπάρχει κίνηση. Απαιτείται να αναζητηθούν λύσεις. Πολλοί έχουν να ανταπεξέλθουν και σε παλαιότερες ρυθμίσεις. Οι ατομικές επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο χρειάζονται στήριξη.

Κυριαρχεί απογοήτευση, κατήφεια, αβεβαιότητα. Οι επιχειρήσεις στις πόλεις που είναι καθαρές από κρούσματα πρέπει να ανοίξουν. Απαιτείται να ληφθούν μέτρα ξεχωριστά για κάθε πόλη. Υπάρχει μεγάλη οικονομική καταστροφή».

Αντίκτυπος σε όλους τους κλάδους

Τα συνεργεία αυτοκινήτων όλο το διάστημα της πανδημίας είναι ανοιχτά, όμως ο κύκλος εργασίας τους επηρεάζεται από το γενικότερο πλαίσιο. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών Μαγνησίας Σταύρος Ζεϊμπέκης λέει ότι λόγω των περιορισμών, υπάρχει περιορισμένη κίνηση στα συνεργεία.

«Οι τζίροι είναι πολύ χαμηλοί. Καλούμαστε να επιβιώσουμε άλλη μία φορά μετά τη 10ετή οικονομική κρίση και το πρώτο κύμα της πανδημίας. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες εμείς τηρούμε το υγειονομικό πρωτόκολλο στο ακέραιο και προσπαθούμε να προστατέψουμε τις οικογένειάς μας, τους εργαζόμενους και τους πελάτες και έχουμε αποδείξει ότι το καταφέρουμε.

Για εμάς προέχει η υγεία των πολιτών. Αν όμως δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες φυσικά και συμφωνούμε να ανοίξουν τα μικρά μαγαζιά, που αποτελούν κομμάτι της οικονομίας και του πελατολογίου μας. Θα είναι μία ανάσα αυτό για εμάς και ελπίζουμε να γίνει σύντομα. Η αγορά είναι μία αλυσίδα που εμπεριέχει και εμάς», σημειώνει.

Απαιτείται στήριξη της επιχειρηματικότητας

Στήριξη της επιχειρηματικότητας εδώ και τώρα ζητούν από την πλευρά τους οι χρυσοχόοι ωρολογοποιοί. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Νιζάμης λέει ότι εκείνο που φοβίζει τον κλάδο δεν είναι το άμεσο αφού λαμβάνονται κάποια μέτρα, αλλά το επόμενο εξάμηνο. Ο κλάδος έχει μεγάλες απώλειες.

«Εχουμε πληγεί ανεπανόρθωτα όπως και η υπόλοιπη εμπορική αγορά. Χάσαμε τις εορτές των Χριστουγέννων που αντιπροσώπευαν το 40% του ετήσιου τζίρου μας. Για εμάς δεν δούλεψε η εμπορική πρακτική του click away. Το είχαμε επισημάνει ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα. Δεν εισακουστήκαμε όμως, από κανέναν και αυτό μας πλήγωσε.

Αρα εμείς ζητάμε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα τώρα, για να έχει μπροστά της χρόνο να ορθοποδήσει, όταν μπορέσει να δουλέψει ελεύθερα. Ζητούμε επίσης, να καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας στο κόσμημα, που κακώς επιβλήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, αποθαρρύνοντας τον καταναλωτή να το αποκτήσει», προσθέτει.

Αβέβαιο το μέλλον για πολλούς μικρομεσαίους

Η υγειονομική κρίση επηρεάζει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το σύνολο της αγοράς. Αβέβαιο είναι το μέλλον και για τους επιπλοποιούς της Μαγνησίας. «Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά». Οι επιπλοποιοί είχαν καταφέρει να δουλέψουν ικανοποιητικά το καλοκαίρι και να επουλώσουν τις πληγές της προηγούμενης καραντίνας, τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθανάσιος Μόσχος.

Το 2020 ήταν για εκείνους ένα έτος που ξεκίνησε με φιλοδοξίες. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας τους βρήκε απροετοίμαστους.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Χρειαζόμαστε άμεσα ρευστότητα για τις επιχειρήσεις μας, πάγωμα των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, επιδοτήσεις χωρίς επιστροφή χρημάτων», σημειώνει.

Ο κλάδος δεν φοβάται νέα λουκέτα όμως δυσκολεύεται για τα πάγια έξοδα και την επιβίωση. Η 10ετής οικονομική κρίση έκλεισε πολλά μαγαζιά. Στον χώρο έμειναν μόνο νέοι επαγγελματίες και λίγοι. Βλέπουν όμως τις παραγγελίες του να τελειώνουν.

«Ολο αυτό διάστημα δουλεύαμε κυρίως παλιές παραγγελίες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Από το νέο έτος δεν έχει χτυπάει κανένα τηλέφωνο, ενώ οι παραγγελίες τελειώνουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σοβαρά ζητήματα επιβίωσης

Οι πωλητές λαϊκών αγορών ειδών ένδυσης υπόδησης και οικιακής χρήσης βρίσκονται εκτός εργασίας από τις 19 Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος της του «Γόρδιου Δεσμού» Ανδρέας Αϊβαζόγλου λέει ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο4 που δόθηκε δεν φθάνει για καλύψει τις βιοτικές ανάγκες μίας οικογένειας για τόσο μεγάλο διάστημα. Σημειώνει ότι πρέπει να υπάρξει εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Το σχέδιο απαιτείται να επικεντρώνει σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι οι επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν και το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών και το δεύτερο η επιβίωση. Πρέπει και ο δικός μας κλάδος να στηριχθεί με προγράμματα όπως άλλων επιχειρήσεων. Ο, τι χρέη διαμορφώθηκαν όχι μόνο από την πανδημία αλλά και από τα χρόνια των μνημονίων να διαγραφούν και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Δεν φταίμε εμείς που βρισκόμαστε εκτός επαγγελματικής δράσης. Είμαστε πραγματικά σε απόγνωση. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν πήραν καθόλου βοηθήματα και υποφέρουν ακόμη περισσότερο. Η υγειονομική κρίση είναι πλέον ανθρωπιστική, καθώς τίθεται θέμα επιβίωσης», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν έτοιμα χρήματα για υποχρεώσεις

Μοιραία πολύ κόσμος ωθείται στην μαύρη εργασία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Κουρέων – Κομμωτών Μαγνησίας Στέλιο Κλητσινάρη, υπάρχει απόγνωση. «Προφανώς δεν ξέρουν τι τους γίνεται αν λάβουμε την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανακοίνωσε νέο κλείσιμο των επιχειρήσεων λέγοντας ότι ούτως ή άλλως τα μικρά μαγαζιά έχουν μικρούς τζίρους μετά τις γιορτές και πάντοτε η εβδομάδα των Φώτων είναι πεσμένη. Επέβαλαν τα εμπορικά καταστήματα να είναι κλειστά για δεύτερη εβδομάδα και τώρα η πορεία τους εξαρτάται από τα σχολεία».

Ο ίδιος διερωτάται: «Πόσα έτοιμα χρήματα έχει ο καθένας για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις; Αυτό που έκαναν στο επάγγελμά μας είναι να προωθούν τα βαλιτσάκια στα σπίτια, καθώς οι πελάτες θέλουν να εξυπηρετηθούν. Σε κάποια στιγμή θα βγουν και οι δικοί μας στα σπίτια. Πώς θα μπορέσει να αντεπεξέλθει ο άλλος στα έξοδα; Αν θέλουν να έχουν τα καταστήματα κλειστά, να λάβουν μέτρα στήριξης», προσθέτει.

Κυνήγι για το μεροκάματο

Οι ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργων δουλεύουν κανονικά. Οι επιχειρήσεις τους δεν έκλεισαν παρά τα μέτρα της πανδημίας. Εχουν, όμως, μετρημένα μεροκάματα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιωάννης Χατζηπαρασίδης περιγράφει ότι ο κόσμος είναι «πολύ σφιχτός». Ο ίδιος μεταφέροντας την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του αναφέρει: «Επιφυλάσσεται να δώσει χρήματα για κάτι παραπάνω στο σπίτι, με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση στον τζίρο ύψους 60%. Εμείς δουλεύουμε τόσο σε ιδιωτικά έργα όσο και σε δημόσια. Το καλοκαίρι είναι ο μεγαλύτερος όγκος εργασίας μας. Όμως, σιγά σιγά βλέπουμε ότι δεν υπάρχει μεροκάματο. Μερικοί μόνοι εργάζονται σε οικοδομές που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα της πανδημίας.

Πήραμε Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αλλά εδώ έχουμε μπροστά ολόκληρο χειμώνα. Το κλείσιμο στο λιανεμπόριο και την εστίαση επηρεάζει το σύνολο των επαγγελματοβιοτεχνών».

Χωρίς αντικείμενο οι ράπτες

Παρόμοια εικόνα υπάρχει και στους ράπτες. Τα καταστήματά τους είναι ανοιχτά, αλλά δεν έχουν αντικείμενο εργασίας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπύρος Κάππας λέει ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει καν ότι είμαστε ανοιχτοί, καθώς δεν κυκλοφορεί.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Δεν έχουμε αντικείμενο εργασίας. Δεν ξέρουμε πώς θα βγουν τα έξοδα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ενοίκια, εισφορές. Κάποιοι μένουν ανοιχτά μέχρι το μεσημέρι, καθώς το απόγευμα δεν κυκλοφορεί ψυχή. Αν κάποιος έχει υπάλληλο σίγουρα τον έχει βγάλει σε αναστολή», σημειώνει.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η αγορά θα μπορούσε να δουλέψει με περιορισμούς. «Θα ήταν καλύτερα τα πράγματα σήμερα εάν στο διάστημα πριν από τις γιορτές δινόταν η δυνατότητα να εξυπηρετείται από τα μαγαζιά ένας ένας καταναλωτής. Το κλειστό λιανεμπόριο μας επηρεάζει όλους καθώς είμαστε αλυσίδα», καταλήγει.

Τα ζαχαροπλαστεία είναι ανοιχτά στο διάστημα της πανδημίας. Μάλιστα στις γιορτές είχαν ικανοποιητική κίνηση. Με τη νέα χρονιά φάνηκαν τα πρώτα συμπτώματα της πτώσης στους τζίρους.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Τσελεπή λέει ότι «εφόσον ότι όλη η αγορά έχει τεράστια προβλήματα δεν μπορεί ο δικός μας κλάδος να μείνει αλώβητος και το θέμα είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές τρέχουν. Δεν μπορούμε να πάρουμε Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Το επόμενο διάστημα η πτώση στους τζίρους θα φανεί ακόμη περισσότερο. Απαιτείται να βοηθούμε», καταλήγει.

Λίγοι οι αλώβητοι από την υγειονομική κρίση

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησε μέχρι το δεύτερο κύμα της πανδημίας για τους υδραυλικούς. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Απόστολος Τσούπρος υπογραμμίζει ότι το 2020 ήταν μία καλή χρονιά για εκείνους. Ο νέος χρόνος βρήκε τους επαγγελματίες να κάθονται. «Κινηθήκαμε –προσθέτει- μέχρι τέλη του χρόνου με το φυσικό αέριο, καθώς υπήρχαν δουλειές κλεισμένες από το καλοκαίρι, καθώς υπήρχαν από το καλοκαίρι κλεισμένες δουλειές. Ο καινούργιος χρόνος φέρνει δυσκολίες όμως περιμένουμε το Εξοικονομώ, την επιδότηση για το αέριο που ακούσαμε από την Περιφέρεια και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Τώρα τι μέλλει γενέσθαι δεν γνωρίζουμε και γι’ αυτό υπάρχει αγωνία. Κάθε πρώτη του μηνός πρέπει να πληρώνονται οι υποχρεώσεις, ενώ υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στον κόσμο και φοβία».

Απελπισία και απόγνωση παντού

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι βιβλιοπώλες, σύμφωνα με τον Χρήστο Αγιώτη, πρόεδρο του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών Εκδοτών Μαγνησίας. «Δεν χωράει αμφιβολία στο αν βρισκόμαστε σε απόγνωση, όταν πλησιάζουμε τους 10 μήνες της ανώμαλης λειτουργίας των καταστημάτων μας. Για όλους είναι εξίσου δύσκολο.

Και όσο μεγαλύτερη είναι μια επιχείρηση, τόσο περισσότερα τα προβλήματα που ανακύπτουν για αυτήν από την πανδημία. Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό πλέον. Είναι αυτονόητο πια και το γνωρίζει και η κυβέρνηση, απλώς δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να βρούμε ούτε εμείς, ούτε η κυβέρνηση ούτε γενικότερα οι ιθύνοντες μια λύση. Η πανδημία είναι πέρα και πάνω από εμάς», επισημαίνει ο ίδιος.

Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και για τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων. Μπορεί να μην υπήρξε πρόβλεψη αναστολής της λειτουργίας του κλάδου ωστόσο, όπως εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιόκτητων Ελαιοτριβείων Βόλου, Σμαράγδα Σαράντη, η έλλειψη κρατικής βοήθειας, ευνοϊκής μεταχείρισης ή αποζημίωσης τόσο για εκείνους όσο και για τους αγρότες με τους οποίους συνεργάζονται άμεσα, έχει φέρει και τους ίδιους σε απελπιστική κατάσταση.

«Μπορεί να μην κλείσαμε, όμως, δεν παύει να έχει επιπτώσεις και σε εμάς η όλη κατάσταση. Δεν υπάρχει κλάδος στον ιδιωτικό τομέα που να έχει μείνει αλώβητος από όλο αυτό. Είναι αλυσίδα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον δικό μας κλάδο είναι ότι έχουμε θέμα με τις τιμές και γενικά με το εμπόριο ελαιολάδου. Υπάρχουν καθυστερήσεις, πολύ χαμηλές τιμές και, για εμάς που ασχολούμαστε με την μεταποίηση πρωτογενούς τομέα καμία ευνοϊκή μεταχείριση», σημειώνει η κ. Σαράντη.

Στο απροχώρητο η κατάσταση πλέον

Από τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο είναι σίγουρα και αυτός των κυλικείων. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η Ιφιγένεια Σταματίου, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων Μαγνησίας, τα κυλικεία των σχολείων έχουν να δουλέψουν σχεδόν ένα χρόνο και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα τρέχοντα έξοδα αφού οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν τις υποχρεώσεις των κυλικείων ολόκληρο τον χρόνο, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες που τα σχολεία είναι κλειστά.

«Από πέρυσι τον Μάρτιο είμαστε κλειστά. Το ότι δουλέψαμε λίγες μέρες τον Σεπτέμβριο και ξανακλείσαμε, ήταν τραγικό. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα τρέχοντα έξοδα. Στον ΕΦΚΑ, για παράδειγμα, δεν έχουμε ούτε μια έκπτωση αυτή τη στιγμή και τον πληρώνουμε καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας. Η μόνη έκπτωση που πήραμε είναι το 40% του ενοικίου που πήραν όλοι. Βρισκόμαστε σε απόγνωση. Παράλληλα, πολλοί από εμάς έχουν το κυλικείο ως μοναδικό έσοδο από το οποίο ζει ολόκληρη η οικογένεια.

Οι περισσότεροι συνάδελφοι χρωστάνε ενοίκια στα σχολεία, ΕΦΚΑ, εφορία, λογιστές. Δεν ξέρω κατά πόσο θα ανταπεξέλθουν όλοι μετά από αυτό ή αν θα βγουν σε δημοπρασία κάποια κυλικεία», τονίζει η ίδια ενώ επισημαίνει πως προμηθεύονται τρόφιμα για την Δευτέρα που αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία, με τον φόβο όμως ότι σύντομα αυτά θα ξανακλείσουν και τα προϊόντα θα μείνουν αδιάθετα.

Ο κλάδος των Ασφαλίσεων είναι από εκείνους που δεν επηρεάζονται άμεσα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς τα γραφεία τους παραμένουν ανοιχτά. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Αννα Τσιτσιγιάννη, οι πελάτες τους έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, συνεπώς βιώνουν κι εκείνοι τις επιπτώσεις σαν ντόμινο.

«Οι πελάτες μας είναι οι μαγαζάτορες, οι εστιάτορες, οι ξενοδόχοι, οι οποίοι βρίσκονται σε τραγική μοίρα», τονίζει. «Οπότε κι εμείς αναγκαστικά πληττόμεθα έμμεσα και μάλιστα άσχημα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο μόνος κλάδος που διασώζεται είναι της ασφάλισης του αυτοκινήτου. Όλα τα συμβόλαια ξενοδοχείων, καταστημάτων εστίασης κ.λπ., που είχαν ασφάλιση αστικής ευθύνης, πυρός κ.ά. είναι πια άκυρα».

Σε χειμέρια νάρκη τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Αναμφίβολα εκείνος που έχει πληγεί περισσότερο, είναι ο κλάδος του τουρισμού με τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενώνων να βλέπουν με θλίψη τις κρατήσεις τους να σημειώνουν το καλοκαίρι που μας πέρασε απίστευτη πτώση. «Ο κλάδος μας βρίσκεται σε χειμερία νάρκη», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Ξενώνων Μαγνησίας Αθανάσιος Σπύρου.

«Περιμένουμε απλά να δούμε πότε θα βγούμε από αυτή τη νάρκη. Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Έχουμε να εισπράξουμε έσοδα εδώ και μήνες. Πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Μακάρι να ξέραμε ότι θα κάνουμε υπομονή για ένα μήνα και μετά θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα, η κατάσταση, όμως, είναι δυστυχώς άκρως επικίνδυνη. Αναμένουμε κάποια βοήθεια γιατί μέχρι τώρα δεν είχαμε καμία ουσιαστική», καταλήγει ο ίδιος.

Βαριές οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης

Με ανακαινίσεις, νέες κατασκευές και οικοδομές να έχουν «παγώσει», ένας ακόμη κλάδος που πλήττεται είναι αυτός των ειδών υγιεινής και πλακιδίων. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Ειδών Υγιεινής και Πλακιδίων Μαγνησίας Κωνσταντίνος Κουκουβίνος, όλοι οι καταστηματάρχες του κλάδου ήρθαν κατά την προηγούμενη χρονιά αντιμέτωποι με μεγάλη πτώση του τζίρου.

«Η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ άσχημη για όλους μας. Δεν υπάρχουν πια έσοδα. Υπάρχουν έξοδα τα οποία είναι ανελαστικά. Η επιστρεπτέα προκαταβολή, για όσους μπορούν να την πάρουν, δίνει μια ανάσα αλλά θα την ξαναβρούμε μπροστά μας. Παράλληλα, όσοι άνθρωποι είχαν στεγαστικό, θα αρχίσουν σιγά- σιγά να έχουν πρόβλημα με τις τράπεζες. Φοβάμαι δυστυχώς πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Έρχεται πολύ δύσκολη χρονιά», αναφέρει ο κ Κουκουβίνος.

Το πρόβλημα στον κλάδο των βιοτεχνών υαλοπινάκων ξεκίνησε από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εμπόρων Βιοτεχνών Υαλοπινάκων Μαγνησίας Ιωάννη Κότογλου, οπότε η οικοδομή υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά ωστόσο η πανδημία ήρθε για να το διογκώσει.

«Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Δεν υπάρχει πλέον κίνηση, δεν υπάρχουν καινούργιες κατασκευές. Ο κόσμος φοβάται γιατί δεν γνωρίζει τί θα του ξημερώσει, το μέλλον είναι αβέβαιο. Δεν γνωρίζουμε για πόσο ακόμη θα μείνουμε κλειστοί, κάθε βδομάδα τα δεδομένα αλλάζουν, οι περισσότεροι υπάλληλοι είναι σε αναστολή. Η πανδημία ήταν ακόμη ένα δυνατό χτύπημα στο ήδη προβληματικό τοπίο. Και δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη της όλης ιστορίας, πού θα φτάσει και πόσοι θα αντέξουν», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Στο… κόκκινο πολλοί κλάδοι

Η τηλεκπαίδευση στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης έχει αντικαταστήσει για τα καλά την δια ζώσης διδασκαλία στην εποχή της πανδημίας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο κλάδος των φροντιστών δεν πλήγεται, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μαγνησίας Κωνσταντίνος Νάνος. Με τους γονείς των μαθητών να είναι εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους που πλήττονται ανεπανόρθωτα, όπως αυτόν της εστίασης ή του τουρισμού, η αποπληρωμή των διδάκτρων έρχεται συχνά σε δεύτερη μοίρα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν με τη σειρά τους πρόβλημα και οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων.

«Η οικονομία είναι κύκλος. Σίγουρα δείχνουμε κάποια ανοχή, αλλά κι εμείς βρισκόμαστε στο κόκκινο γιατί τα έξοδα τρέχουν και πιεζόμαστε. Προσπαθούμε να έρθουμε σε συμφωνία, κάνουμε και κάποιες μειώσεις στα δίδακτρα στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό, αλλά σίγουρα είναι και για εμάς δύσκολες οι καταστάσεις που βιώνουμε. Οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές και το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση», τονίζει και συμπληρώνει:

«Τα λιγοστά μέτρα στήριξης που λαμβάνονται είναι ασπιρίνες μπροστά στο αδιέξοδο που έχουμε να βιώσουμε. Πολλώ δε μάλλον κι εμείς σαν εκπαιδευτικοί που από τη σκοπιά των παιδιών έχουμε και άλλα θέματα να προσδιορίσουμε. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για αυτά μέσω της τηλεκπαίδευσης, αλλά η δια ζώσης διδασκαλία δεν συγκρίνεται με τίποτα».

Σε κώμα η εστίαση

Πυλώνας της οικονομίας της χώρας μετά τον τουρισμό είναι και η εστίαση η οποία χρειάζεται άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης καθώς έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών- Μπαρ- Αναψυκτήριων Εστίασης Μαγνησίας Στέφανος Στεφάνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εστίαση, πέραν του χρηματικού βοηθήματος των 800 ευρώ που δόθηκαν πέρυσι τον Απρίλιο, δεν έχει λάβει καμία άλλη ουσιαστική βοήθεια. Την ίδια ώρα, τα αυστηρά μέτρα και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες άνοιξαν για λίγους μήνες τα καταστήματά τους, επέφεραν μείωση του τζίρου της τάξης του 80% όταν ήδη ο τζίρος ήταν πεσμένος καθώς λειτουργούσαν μόνο με το 50% των καταστημάτων τους.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει, η επιστρεπτέα προκαταβολή που δόθηκε δεν αφορά όλες τις επιχειρήσεις, καθώς περιλαμβάνει αυστηρούς όρους τους οποίους ορισμένες δεν πληρούν. Χρειάζεται λοιπόν οι επόμενες επιστρεπτέες να δοθούν με ευνοϊκότερους όρους ενώ εξίσου απαραίτητο θεωρούν και ένα σπουδαίο ψαλίδι στα συσσωρευμένα χρέη των επιχειρήσεων.

«Η εστίαση είναι σε κώμα. Δεν είναι ούτε άρρωστη ούτε ετοιμοθάνατη. Είναι σε κώμα. Όταν είσαι σε κώμα δεν ξέρεις πότε θα ξυπνήσεις, πότε θα ανοίξουμε δηλαδή, και, όταν θα ξυπνήσεις, τι κουσούρι θα κουβαλάς, τι χρέη θα έχουμε δηλαδή στις πλάτες μας. Σε απόγνωση βρισκόμασταν εδώ και 10 μήνες. Πλέον βρισκόμαστε σε κώμα. Μακάρι να ήμασταν σε απόγνωση αλλά να ήμασταν ζωντανοί. Πλέον δεν γνωρίζουμε αν θα ζήσουμε.

Είτε ανοίξουμε ξανά είτε όχι, τα χρέη θα παραμείνουν στην πλάτη μας. Οπότε δεν είναι απλή απόγνωση. Είναι κάτι παραπάνω. Όταν η εστίαση είναι πληγωμένη, ο τζίρος που θα χαθεί για τη γενικότερη οικονομία του κράτους θα είναι τεράστιος. Χρειάζεται 12μηνο σχέδιο για όλη τη χρονιά και όχι σπασμωδικές κινήσεις. Συγκεκριμένο και εφ όλης της ύλης σχέδιο για όλο το 2021 για να σώσουμε την οικονομία γενικότερα, στην οποία η εστίαση παίζει σημαντικό ρόλο», καταλήγει ο κ. Στεφάνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου