ΤΟΠΙΚΑ

Εχασε το ξενοδοχείο της με ένα κλικ! Σοκ υπέστη επιτηδευματίας Βολιώτισσα

εχασε-το-ξενοδοχείο-της-με-ένα-κλικ-σοκ-785476

Αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή της – «Πίσω από έναν πλειστηριασμό κρύβεται ο θάνατος», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ – Σε δραματική οικονομική κατάσταση η ίδια και ο σύζυγός της

Συνολικά 24 ολόκληρα χρόνια συντηρούσε το ξενοδοχείο της σε περιοχή του Πηλίου, διατηρώντας το με αγώνες και θυσίες. Μόχθησε για να το ανακαινίσει και να το βάλει σε τροχιά ανάπτυξης, όμως ήρθε η οικονομική κρίση. Πάλεψε κόντρα στους δύσκολους καιρούς και προσαρμόστηκε στις νέες αγορές του τουρισμού με Σερβία και Σκόπια βάζοντας ακόμη περισσότερη προσωπική εργασία. Καμία προσπάθειά της δεν μέτρησε από την τράπεζα, η οποία ζητούσε ανένδοτα μεγάλο κεφάλαιο ύψους 50.000 ευρώ για να κάνει την επιθυμητή ρύθμιση και να βάλει τα χρέη σε τάξη. Μ’ ένα κλικ έχασε την περιουσία της από τη μία στιγμή στην άλλη και μάλιστα δίχως να το γνωρίζει…

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Βολιώτισσα πρώην επιτηδευματίας λύνει τη σιωπή της και μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τον εφιάλτη του πλειστηριασμού. Πέρασαν δέκα μήνες από τότε που της ανακοινώθηκε επισήμως ότι το ξενοδοχείο της πουλήθηκε έναντι ποσού 330.000 ευρώ, ενώ η πραγματική του αξία με αξιολόγηση της ίδιας της τράπεζας ήταν 1.500.000 ευρώ. Εκμυστηρεύεται ότι έκανε αλλεπάλληλες απόπειρες αυτοκτονίας στο διάστημα που μεσολάβησε με τελευταία προ 15ημέρου. Ο σύζυγος την έσωσε από το απονενοημένο διάβημα. Είχε κόψει τις φλέβες της και πλημμύριζε αίμα στο μπάνιο όταν τη βρήκε αναστατωμένος. Στην απελπισία της δεν καταλάβαινε τι έκανε.

Σε κατάσταση απόγνωσης μιλά για τη δραματική εμπειρία που ζει κάθε μέρα ξανά από την αρχή, αδυνατώντας να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα. Με τον σύζυγό της έμειναν μόνο με εισόδημα 500 ευρώ όταν για τα φάρμακά τους απαιτείται να πληρώνουν ποσό 200-300 ευρώ. Αντιμετωπίζει προβλήματα με την ψυχική της υγεία και από τη στενοχώρια της παρουσίασε και άλλα. Επιβιώνει σε κατάστασης ανέχειας δίχως σύνταξη ή ταμείο ανεργίας. Δίχως ακόμη επίδομα πρόνοιας. Χρειάζεται βοήθεια.

«Πίσω από έναν πλειστηριασμό κρύβεται ο θάνατος», λέει ανοίγοντας την καρδιά της. «Αν δεν ήταν ο σύζυγος, δεν θα πέθαινα; Γιατί;», διερωτάται. «Ενας άνθρωπος προτείνει κάτι. Λέει δεν μπορώ να δίνω για παράδειγμα 500 ευρώ τον μήνα, αλλά 250 ευρώ. Πρέπει τον άλλον να τον στείλεις στον θάνατο; Συνάδελφός μου που βρίσκεται στην ίδια θέση λέει ότι θα αυτοκτονήσει αν του κάνει το ίδιο η τράπεζα. Ολες οι τράπεζες βάλθηκαν αντί να δέχονται εφικτές λύσεις να στέλνουν ειδοποιήσεις και διαταγές πληρωμών», σημειώνει.

Η έναρξη της οικονομικής κρίσης βρήκε την επιτηδευματία με δάνειο 150.000 ευρώ. Στην αρχή πλήρωνε κανονικά τις δόσεις. Είχε επιστρέψει ένα ποσό της τάξεως των 30.000 ευρώ. Ομως στην πορεία δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να είναι συνεπής. Κατέβαλε όμως πάντοτε κάποια χρήματα, όσα μπορούσε.

Τα χειρότερα ήρθαν από το 2017. Τα δύο τουριστικά γραφεία με τα οποία συνεργάστηκε για να φέρνει τουρίστες από Σκόπια και Σερβία τη ζημίωσαν με μεγάλα ποσά. «Στην αρχή ήταν όλα καλά. Στην πορεία ο ένας από τα Σκόπια πήγε Βραζιλία και ο άλλος έκλεισε. Εγώ τώρα τι να κάνω; Ποιον να βρω για την οφειλή που μου δημιούργησαν; Γι’ αυτά τα χρέη δεν ενδιαφέρεται κανένας», λέει.

Οι ειδοποιήσεις της τράπεζας άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο τακτικές. Η γυναίκα απευθύνθηκε σε οργανωμένο γραφείο δικηγόρων για να βρει λύση. Ολες οι προτάσεις της έπεφταν στο κενό. Προσπάθησε και με τη βοήθεια λογιστή. «Επικοινωνούσαμε με την Αθήνα, όμως τίποτα. Εκείνοι ήταν ανένδοτοι. Ηθελαν καταβολή ποσού τουλάχιστον 50.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν υπήρχαν», λέει.

Το ξενοδοχείο βγήκε τελικά σε πλειστηριασμό τον Οκτώβριο του 2019. Η ίδια και ο σύζυγός της ενημερώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2020. Δικαστικός επιμελητής ενημέρωσε για τους νέους ιδιοκτήτες. «Δεν μπορούσα να πιστέψω τίποτα. Το βράδυ πήρα χάπια για να βάλω τέρμα στη ζωή μου. Γύρισε το μυαλό μου ανάποδα. Εχω κάνει και άλλες απόπειρες. Ο σύζυγος σήμερα δεν λείπε σχεδόν ποτέ από το σπίτι για μεγάλα διαστήματα. Παλαιότερα πήγαινε και περπατούσε. Παρακολουθούμαι από γιατρούς του Κέντρου Ψυχικής Υγείας. Στο Αχιλλοπούλειο ακόμη μου αλλάζουν τις γάζες από την τελευταία απόπειρα», λέει η ίδια.

Ποτέ δεν θα περίμενε κάτι τέτοιο στη ζωή της. Πάντοτε έδινε μεγάλο αγώνα για να φροντίζει για την καθαριότητα του ξενοδοχείου, τον κήπο, την καφετέρια που λειτουργούσε, να είναι όλα όπως έπρεπε. Λειτουργούσε επί 24 ολόκληρα χρόνια. Το ανέλαβε εξολοκλήρου και αφιερώθηκε σε αυτό.

Τον τελευταίο χρόνο η ζωή της άλλαξε δραματικά. Εχασε την υγεία της. Όπως λέει, έχει πίεση, έπαθε ανεύρυσμα, απέκτησε προβλήματα με την καρδιά της και τα νεφρά της, έγινε διαβητική, παρακολουθείται από γιατρούς του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, ενώ μέχρι πρότινος έχαιρε άκρας υγείας και όπως λέει: «Πετούσε».

Παράλληλα άρχισαν και τα προβλήματα με το σπίτι. Η σύνταξη αντικειμενικά δεν φθάνει ούτε για τα πάγια έξοδα. Η γυναίκα με το σύζυγός της βιώνουν με τον φόβο ότι την επόμενη μέρα μπορεί να τους κόψουν το νερό ή το ρεύμα. Η ΔΕΗ τους έχει αφήσει δύο φορές στο σκοτάδι για συνολικά 28 μέρες.

Η ταλαιπωρημένη γυναίκα δεν λαμβάνει αυτή τη στιγμή επίδομα πρόνοιας για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Βρίσκεται σε τραγική κατάσταση η ίδια και ο σύζυγός της, οι οποίοι προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους μετά το σοκ του πλειστηριασμού που βιώνουν κάθε μέρα από την αρχή ξανά και ξανά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου