ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκρέμαστοι εν μέσω πανδημίας – Σε εκκρεμότητα 500 συντάξεις από το 2016

ξεκρέμαστοι-εν-μέσω-πανδημίας-σε-εκ-785482

Στο περίμενε για να λάβουν την πολυπόθητη σύνταξη του ΟΓΑ – Ανέλαβαν να βγάλουν τα «κάστανα από τη φωτιά» οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ

Το μαρτύριο της σταγόνας βιώνουν δεκάδες πολίτες που πλήρωσαν ασφαλιστικές εισφορές και περιμένουν… καρτερικά τέσσερα και πλέον χρόνια να λάβουν σύνταξη από τον ΟΓΑ.

Το τμήμα απονομής συντάξεων του ΟΓΑ Θεσσαλίας διεκδικεί όσκαρ… καθυστερήσεων, ενώ οι εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων εκτιμάται πως σε επίπεδο Θεσσαλίας ξεπερνούν τους 2.000.

Το συγκεκριμένο τμήμα είναι το μοναδικό που λειτουργούσε μέχρι πρότινος για ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Παραρτήματα του ΟΓΑ δε υπήρχαν ανά νομό, παρά μόνο ανταποκριτές, οι οποίοι όμως είχαν άλλες αρμοδιότητες. Την απονομή συντάξεων είχε αναλάβει το περιφερειακό κατάστημα της Λάρισας, εις μάτην όμως, διότι όπως αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια οι νέες συντάξεις που εκδόθηκαν είναι ελάχιστες.

Μπροστά στο μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες μεταξύ των πολιτών που περιμένουν να λάβουν εγκριτικές αποφάσεις συντάξεων και με δεδομένο το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί αποφασίστηκε να βγάλουν τα «κάστανα από τη φωτιά» οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, λίγο πριν τις γιορτές, με διαδικασίες express απεστάλη στον ΕΦΚΑ Βόλου, όπως και στα υπόλοιπα περιφερειακά παραρτήματα της Θεσσαλίας απόφαση- «εντέλλεσθε» με την οποία, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ζητείται να επισπευστούν οι διαδικασίες για να διευθετηθούν οι εκκρεμείς συντάξεις του ΟΓΑ Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο αυτό οι τοπικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στον Βόλο καλούνται να λύσουν τον γόρδιο δεσμό 500 περίπου συντάξεων που εκκρεμούν.

Στα σκοτάδια και για τα εργόσημα

Σε αδιέξοδο βρίσκονται επίσης αγρότες οι οποίοι εργάσθηκαν παράλληλα και ως εργάτες γης και έχουν καταθέσει αίτηση για σύνταξη στον ΕΦΚΑ, ακόμη και τρία χρόνια πριν, εξαιτίας της μη εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών εργατών γης (εργοσήμων) για περιόδους ασφάλισης 2017, 2018 και 2019.

Η καθυστέρηση δημιουργήθηκε από τον περιβόητο Νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016 άρθρο 16), ο οποίος όμως αντικαταστάθηκε με τον Νόμο 4670/2020 άρθρο 38 της σημερινής Κυβέρνησης και με τον οποίο προσδιορίζεται πλέον ο τρόπος ελέγχου των καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών μέσω εργοσήμου και εάν αυτές καλύπτουν την ελάχιστη ετήσια εισφορά.

Όμως έχει εφαρμοστεί επειδή δεν υπάρχει η σχετική μηχανογραφική εφαρμογή, ενώ οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αδυνατούν να βγάλουν άκρη και να έχουν σαφή εικόνα ως προς το σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες προκειμένου να λυθούν το συντομότερο όλα τα τεχνικά ζητήματα για την εκκαθάριση των εργοσήμων, και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν, ώστε να μπορέσουν να πάρουν τις συντάξεις τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου