ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας επαγγελματιών της Μαγνησίας: «Η πανδημία θα φύγει, τα χρέη θα μείνουν»

κραυγή-αγωνίας-επαγγελματιών-της-μαγ-785809

Το οικονομικό αποτύπωμα της υγειονομικής κρίσης αναλύουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επαγγελματίες διαφόρων κλάδων

Σε απόγνωση οι επαγγελματίες όλων των κλάδων, εγκλωβισμένοι στο ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας, «χτυπούν» καμπανάκι για τα συσσωρευμένα έξοδα, που αδυνατούν να καλύψουν. Αναλύοντας το οικονομικό αποτύπωμα της υγειονομικής κρίσης, αναφέρουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι και μετά τη λήξη της πανδημίας τα χρέη θα υπάρχουν, με τον αγώνα για επιβίωση να συνεχίζεται, όπως όλα δείχνουν, στο διηνεκές.

Ανησυχούν οι βιβλιοπώλες

Εντονη η ανησυχία σε όλους τους κλάδους, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών και Εκδοτών Μαγνησίας, Χρήστο Αγιώτη, να καταθέτει την αγωνία του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επισημαίνοντας ότι: «Οταν θα λήξει η πανδημία, τα χρέη μας θα υπάρχουν. Ολος ο κλάδος του λιανικού εμπορίου αυτή την στιγμή βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και όλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης».

Αναφερόμενος στις επιστρεπτέες προκαταβολές, υπογράμμισε ότι «η λήψη δανείων από το κράτος ως επιστρεπτέα προκαταβολή, όπως το ονομάζουν, που στην ουσία είναι δάνειο, για να αποπληρώνεις αυτή την στιγμή τα πάγια έξοδα, σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αποπληρώσουμε δάνεια, τα οποία δεν θα είχαμε ανάγκη ποτέ και δεν θα τα παίρναμε ποτέ, αν δουλεύαμε κανονικά, αλλά τι να κάνουμε, αυτή είναι η κατάσταση, δεν υπάρχει άλλη λύση».

Σε απόγνωση οι καλλιτέχνες

Σε δεινή θέση ο καλλιτεχνικός κλάδος, με τους μουσικούς, παράλληλα με όλους τους κλάδους, να έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά, αδυνατώντας, σε πολλές περιπτώσεις, να αντεπεξέλθουν ακόμη και σε στοιχειώδεις καθημερινές υποχρεώσεις. Ενδεικτική της εφιαλτικής κατάστασης που βιώνει ο κλάδος, είναι η δήλωση του Κώστα Βλαχούτσου, εκπροσώπου της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών Βόλου: «Αυτό που διεκδικούμε, είναι να υποστηριχθούν όλοι οι συνάδελφοι, να μη μείνει κανείς χωρίς, έστω, τα 534 ευρώ που δίνονται ως αποζημίωση ειδικού σκοπού. Παλεύουμε για όλους τους συναδέλφους, να γίνει επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όλους τους μήνες που θα υπάρχει η πανδημία, και είναι κλειστοί οι συναυλιακοί χώροι, τα θέατρα, η εστίαση, για να μπορέσουν να ζήσουν όλοι οι συνάδελφοι».

Τεράστια οικονομικά προβλήματα έχουν συσσωρευτεί, με τον κ. Βλαχούτσο να τονίζει σε όλους τους τόνους: «Παλεύουμε για τα αιτήματά μας να μην κόβεται το ρεύμα, το τηλέφωνο, το νερό σε συναδέλφους, να παγώσουν τα χρέη στις τράπεζες, στα δάνεια. Είναι ζητήματα επιβίωσης, γιατί ο βασικός κλάδος που έχει χτυπηθεί, είναι το θέαμα – ακρόαμα, μαζί και με άλλους κλάδους».

Κλείνοντας, εκφράζει τον προβληματισμό του για την επόμενη μέρα, για την οικονομία, τα πνευματικά δικαιώματα και το εργασιακό τοπίο που θα διαμορφωθεί.

Δραματική μείωση τζίρου

Εντονο το πρόβλημα και κοινός ο προβληματισμός σε όλους τους κλάδους, με τον Κώστα Λεβέντη, ξενοδόχο και τουριστικό πράκτορα με μακρά θητεία στον χώρο, να κάνει λόγο για «μεγάλη ζημιά στα τουριστικά γραφεία, γιατί δεν είναι εμπόρευμα στοκαρισμένο οι προσφερόμενες υπηρεσίες».

Η πτώση τζίρου ξεπερνάει το 90%, με τα τουριστικά γραφεία να αναζητούν δρόμους επιβίωσης σε μια περίοδο με μηδενικούς τζίρους, ανύπαρκτες κρατήσεις και πάγια έξοδα που «τρέχουν». Κάνει λόγο για δραματική πτώση στον τουρισμό, τονίζοντας ότι τα τουριστικά λεωφορεία που διαθέτει η επιχείρησή του βρίσκονται σε ακινησία από τον Οκτώβριο.

«Δεν υπάρχουν έσοδα, παρά μόνον έξοδα. Τα ποσά που δίνονται, είναι «ασπιρίνες» για να μπορέσει μια επιχείρηση υγιής να «βάλει μπρος την μηχανή». Υπάρχει πρόβλημα. Είμαστε ανοιχτοί κατά την κυβέρνηση, αλλά δεν υπάρχει ξενοδοχείο ανοιχτό στο Πήλιο, λόγω έλλειψης δουλειάς. Προσπαθούμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα έξοδα. Αν δεν βοηθήσει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να γίνει η επανεκκίνηση όταν θα χρειαστεί» είπε.

«Κόκκινα» δάνεια

Εντονότατα προβληματισμένος εμφανίζεται, παράλληλα, ο Γρηγόρης Κοντορίζος, γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, ο οποίος αναφέρει ότι: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι τα δάνεια. Δεν έχει μεριμνήσει ακόμη το κράτος, όπως είχε μεριμνήσει το 2020 για το πάγωμα των δόσεων του κεφαλαίου και την επιδότηση τόκων, που πολύ σωστά έπραξε. Οι επιστρεπτέες, από ότι φαίνεται, θα χαριστούν κατά ένα ποσοστό, ενώ θα πρέπει να επιστρέψουμε το υπόλοιπο του ποσού, πιθανότατα και έντοκα».

Κρούοντας καμπανάκι για τον κίνδυνο αύξησης των «κόκκινων» δανείων, ο κ. Κοντορίζος επεσήμανε ότι «πρέπει να παγώσουν πάλι τα δάνεια, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο, και η κατάσταση να εξελιχθεί, βλέποντας πως θα πάει ο τουρισμός», για να προσθέσει ότι «το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ, είναι πραγματική ανάσα για τον ξενοδοχειακό κλάδο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου