ΤΟΠΙΚΑ

Αγανακτισμένοι οι καταστηματάρχες στον Βόλο: «Καταστροφικό το άνοιξε -κλείσε»

αγανακτισμένοι-οι-καταστηματάρχες-σ-789955

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στον επιχειρηματικό κόσμο η προχθεσινή ανακοίνωση του νέου μίνι lockdown, με καταστήματα και επιχειρήσεις να δέχονται ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα, την ώρα που έλπιζαν σε σχετική χαλάρωση των μέτρων από την ερχόμενη εβδομάδα. Μπορεί να συμμορφώθηκαν στη νέα πραγματικότητα του click away, βλέποντας τους τζίρους τους να σημειώνουν απίστευτη πτώση εν μέσω των εορτών, δεν κατάφεραν εντούτοις να αποτρέψουν το νέο λουκέτο, που προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με το αν θα είναι η αρχή μεθόδου «φυσαρμόνικας».

Ρεπορτάζ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Αναμφίβολα το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε ο εμπορικός κόσμος που όχι μόνο αναγκάστηκε να εφαρμόσει μια μέθοδο αγορών που δεν είχε πεδίο εφαρμογής στις μικρές επιχειρήσεις και είδε τον τζίρο του να πέφτει κατακόρυφα, αλλά αναγκάζεται ξανά να βάλει λουκέτο την ώρα που ανέμενε άνοιγμα που θα έδινε ανάσα.

Οπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Κώστας Τσέλιος, το «άνοιξε – κλείσε» των επιχειρήσεων είναι καταστροφικό για τον κλάδο που ήδη μετρά πληγές από την κάθετη πτώση του τζίρου που προκάλεσε η μέθοδος click away:

«Δυστυχώς το click away, όπως φαίνεται, απέτυχε, τα κρούσματα αυξήθηκαν, άρα, λοιπόν, πρέπει αυτή τη στιγμή να κρατήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας και η κυβέρνηση να δώσει άμεσα οικονομικά κίνητρα για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Σαφώς είναι ένα ακόμη τεράστιο πλήγμα για τον κλάδο. Ήμασταν κλειστά 4 μήνες το 2020. Όταν ξεκινάμε και το 2021 με τον πρώτο μήνα σχεδόν κλειστά καταλαβαίνετε ότι το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο. Μιλάμε για τεράστιες απώλειες τζίρου που δεν γνωρίζουμε πως θα αναπληρωθούν. Και η στήριξη που έχουμε μέχρι τώρα είναι πολύ μικρή μπροστά στη ζημιά που έχουμε υποστεί.

Η άποψή μας ήταν εξ αρχής ότι μπορούμε να τηρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας και να δεχόμαστε έναν – έναν τους πελάτες μέσα στα καταστήματά μας. Δεν εισακουστήκαμε. Εφαρμόστηκε ένα click away το οποίο, ας μου επιτραπεί ο όρος, ήταν ένα μέτρο στο πόδι. Δεν υπήρχε καμία οργάνωση με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να οδηγηθούμε στο γενικό lockdown για ακόμη μια φορά.

Ας ελπίσουμε, βέβαια, ότι θα είναι μόνο μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, όπως ανακοινώθηκε, και να μην διαρκέσει ολόκληρο τον Ιανουάριο. Φοβάμαι πως, επειδή τα κρούσματα κάνουν 15 ημέρες περίπου να εκδηλωθούν, και δεδομένου ότι τις ημέρες των εορτών ο κόσμος κατέκλισε την αγορά και τους δρόμους γενικότερα, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι κρούσματα θα έχουμε μετά τις 10 – 15 Ιανουαρίου. Τα αποτελέσματα των ρεβεγιόν και της αυξημένης κίνησης του κόσμου θα τα δούμε μετά τις 15 Ιανουαρίου. Ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία φορά που μας βάζουν στη διαδικασία του να κλείσουμε γιατί το «άνοιξε- κλείσε» είναι πολύ πιο καταστροφικό για εμάς από το να παραμέναμε κλειστά».

Αναφορικά με την κίνηση της αγοράς κατά τις ημέρες των εορτών ο κ. Τσέλιος τόνισε πως οι αγορές προϋποθέτουν να υπάρχει μια καλή διάθεση από τον καταναλωτή που δεδομένου των συνθηκών δεν υπήρχε:

«Πρέπει να διευκρινίσουμε καταρχάς ότι click away δεν έκαναν όλες οι επιχειρήσεις. Δούλεψαν κάποια είδη μόνο και, ακόμη και αυτά, σε μέσο όρο έκαναν το 15% του περσινού τζίρου. H κίνηση, λοιπόν, δεν ήταν καθόλου καλή. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο Δεκέμβρης είναι ένας μήνας που παραδοσιακά κάνουμε το 30% του ετήσιου τζίρου.

Καλλυντικά και παιχνίδια σαφώς και δούλεψαν, ωστόσο ένδυση, υπόδηση και άλλα είδη δεν δούλεψαν όσο έπρεπε. Υπάρχουν καταστήματα που άγγιξαν μόλις το 5% του περσινού τους τζίρου. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να είμαστε ευχαριστημένοι και να «χτυπάμε παλαμάκια», όπως κάνει η κυβέρνηση. Δυστυχώς δεν δουλέψαμε. Μιλάμε για πολλά είδη που έμειναν αδιάθετα.

Το ότι τα καταστήματα ήταν εν μέρει ανοικτά δεν σημαίνει ότι η αγορά και ο κόσμος κινήθηκαν στους περσινούς ρυθμούς. Η αγορά είναι και θέμα διάθεσης. Παίζουν ρόλο πολλά. Ο κόσμος φέτος δεν είχε τη διάθεση να ψωνίσει με όλα αυτά που συμβαίνουν, δεν είχε νόημα. Που θα τα φορούσε τα ρούχα και τα παπούτσια από τη στιγμή που δεν έγιναν ρεβεγιόν, που ο κόσμος δεν βγήκε έξω για να γιορτάσει;», επεσήμανε ο ίδιος.

«Θα έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί»

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν με τη σειρά τους και οι ιδιοκτήτες κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, που, όπως επισημαίνουν, μόλις οι επιχειρήσεις τους πήραν μια «ανάσα», αναγκάζονται ξαφνικά να βάλουν πάλι λουκέτο χωρίς καμία προειδοποίηση.

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Κουρέων – Κομμωτών, Στέλιος Κλητσινάρης, οι ίδιοι βρίσκονταν εν αναμονή χαλάρωσης των μέτρων και βρέθηκαν σε ανύποπτο χρόνο να αναγκάζονται να βάλουν για ακόμη μια εβδομάδα λουκέτο στις επιχειρήσεις τους.

«Το κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων για ακόμη μια φορά μας αποδεικνύει πως δεν υπάρχει σχέδιο από πλευράς της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των ιθυνόντων σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν και τι όχι. Δεν μπορεί το πρωί να μιλά ο υπουργός Ανάπτυξης για το πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα στις 7 Ιανουαρίου, για το αν θα είναι με ραντεβού κ.λπ. και μετά από λίγες ώρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ανακοινώνει πως από σήμερα κλείνουν ξανά τα πάντα.

Θα έπρεπε να είμαστε τουλάχιστον εμείς οι καταστηματάρχες ενημερωμένοι για να ξέρουμε τι θα κάνουμε με την πελατεία μας και τα ραντεβού. Εμείς κανονίζαμε κανονικά τα ραντεβού μας για την ερχόμενη εβδομάδα και ξαφνικά το νέο lockdown μας έπιασε όλους απροετοίμαστους.

Πρόκειται για ακόμη ένα πλήγμα και δεν ξέρουμε και μέχρι πότε θα διαρκέσει και αν θα διαρκέσει πράγματι μόνο μια εβδομάδα. Μας έκλεισαν σε μηδέν χρόνο. Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι σε μια βδομάδα θα ανοίξουμε ξανά;», εξηγεί ο ίδιος ενώ αναφορικά με την κίνηση τις ημέρες των εορτών τονίζει πως:

«Οι μέρες των Χριστουγέννων που ήμασταν ανοιχτά βοήθησαν στο να καλύψουμε κάποια έξοδα από αυτά που έχει η κάθε επιχείρηση. Από την άλλη, περιμέναμε από την ερχόμενη εβδομάδα να δουλέψουμε ώστε να έχουμε κάποια έσοδα και για εμάς αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα μείνει τίποτα πάλι για εμάς.

Είναι άδικο γιατί εμείς τηρούσαμε τα μέτρα πολύ προσεκτικά και δεν υπήρχε ούτε ένα κρούσμα στα καταστήματά μας. Οι συνάδελφοι είναι όλοι εξαγριωμένοι όταν ενημερώθηκαν από τον Σύλλογο ότι από τις 6 το πρωί σήμερα απαγορεύεται να ανοίξουμε. Περιμένουμε αγανακτισμένοι τι άλλο θα ανακοινωθεί».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου