ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Αγοραστός: «Ψάχνουν εχθρούς για να έχουν ύπαρξη»

κ-αγοραστός-ψάχνουν-εχθρούς-για-να-έχ-791929

Η πολιτική της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως τονίστηκε, είναι μηδενική ανοχή στους ρυπαντές

Στη φιλοσοφία της πολιτικής ετερότητας απέδωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τις επικρίσεις στην περιφερειακή αρχή για το θέμα των ενεργειών της για την αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης, με αφορμή την αιθαλομίχλη τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

Οπως εξήγησε: «Κάποιοι θέλουν να βρίσκουν εχθρούς για να πιστοποιούν την ύπαρξή τους. Εμείς είμαστε στην ίδια πλευρά με όλους. Θέλουμε να προστατέψουμε το αγαθό δημόσιας υγείας και λαμβάνουν όποιο επιστημονικό μέτρο υπάρχει».

Συγκεκριμένα ενημέρωσε ότι η δημοπράτηση των έξι σταθμών από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έχει ξεκινήσει και έχει δημοσιευτεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ σύντομα θα δημοσιευτεί και ο 7ος που έχει εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή, ενώ ο 8ος έχει εγκατασταθεί ήδη στη ΔΕΣΕ και λειτουργεί.

Επισήμανε όμως ότι «για να εντάξεις ένα έργο η διαδικασία έχει μία δυσκολία και απαιτεί χρόνο. Όλα γίνονται με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι σταθμοί θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι, να έχουν συμβατά λογισμικά με αυτά του υπουργείου. Για να δίνονται στοιχεία πρέπει να υπάρχουν πιστοποιημένες μετρήσεις. Εχουμε συνεργαστεί με τις Υπηρεσίες του υπουργείου για να δώσουν τις προδιαγραφές, συμφωνήθηκαν μετά από αρκετό καιρό και ακολούθησε η προκήρυξη».

Προς επίρρωση η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη επισήμανε ότι η επιστημονική ομάδα άλλαξε τρεις φορές την τοποθεσία εγκατάστασης του σταθμού στη ΔΕΣΕ. Η ίδια επισήμανε ότι «κάθε μετρητής είναι ένας κλωβός, ένα ολόκληρο μηχάνημα που κοστίζει 150.000 ευρώ. Υπάρχουν μηχανήματα που κοστίζουν 8 ευρώ και μπαίνουν σε εξατμίσεις αυτοκινήτων ή δίπλα σε καμινάδα εργοστασίου και δείχνουν τα Pm10 και τα Pm 2,5 να φθάνουν στο ταβάνι».

Η ίδια επισήμανε ότι μέσω του προγράμματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν γίνει 120 δειγματοληψίες στο πολεοδομικό συγκρότημα, σε βιομηχανικές περιοχές, μέσα και έξω από αυτές, πέραν του προγράμματος της ολφακτομετρίας και επιπλέον ανακοίνωσε ότι θα γίνουν μετρήσεις και από τον «Δημόκριτο» το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι «στον Βόλο θα εγκατασταθεί το μεγαλύτερο δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης σύμφωνα με τον πληθυσμό και την έκταση, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο δύο μετρητές είναι αρκετοί. Δείχνουμε μηδενική ανοχή στους ρυπαντές είτε όσον αφορά στην αέρια ρύπανση ή τη ρύπανση των υδάτων είτε των απορριμμάτων».

Ερωτηθείς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας πως η κυβέρνηση επιτρέπει να λειτουργεί ένα δίκτυο με μετρητές μη πιστοποιημένους, όπως από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και από την άλλη επιβάλλει μέσω του υπουργείου πιστοποιημένες μετρήσεις, απάντησε: «Τα Πανεπιστήμια μπορούν να κάνουν ερευνητικά προγράμματα και ο σκοπός τους είναι να βοηθούν τα αρμόδια καθ’ ύλην όργανα του υπουργείου και της Πολιτείας, να παίρνουν αποφάσεις και να διερευνούν περαιτέρω.

Μη πιστοποιημένα δεν λέω εγώ ότι είναι. Το λένε τα χαρτιά. Εάν το υπουργείο τους λάμβανε σοβαρά υπόψη θα λάμβανε και τις μελέτες που δεν τις δέχτηκε καν. Από εκεί και πέρα, εμείς τα ακούμε αυτά, αλλά θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της έρευνας και την αξιοπιστία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γι ‘αυτό και συνεργαστήκαμε. Εμείς τις μελέτες στο Πήλιο τις δώσαμε στο Πανεπιστήμιο. Εμπιστευόμαστε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να κάνει όλο το νέο ΕΣΠΑ περιόδου 2021-2027, χρηματοδοτούμε ερευνητικά του προγράμματα. Ομως εμείς δεν είμαστε επιστημονικό συνέδριο. Εδώ είμαστε εκείνοι οι οποίοι θα πάρουν αποφάσεις και οι αποφάσεις πρέπει να είναι με πιστοποιημένα στοιχεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η κ. Κολυνδρίνη πρόσθεσε: «Ούτε μπορούμε να στηριζόμαστε στα αποτελέσματα από ΜΚΟ που λαμβάνουν διαδικτυακή έδρα και αναδημοσιεύονται, τα οποία συναθροιστικά με αποτελέσματα ερευνητικών προγραμμάτων έχουν γίνει θέσφατο στην περιοχή και πρέπει να είστε κι εσείς προσεκτικοί όταν τα αναδημοσιεύετε. Θα πρέπει να βλέπεται την πηγή».

Όπως επισήμανε, «μία κινέζικη ΜΚΟ δεν μπορεί να δώσει έγκυρο αποτέλεσμα που μπορεί να δημοσιευτεί που δείχνει 500, την ώρα που ο σταθμός του υπουργείου δείχνει 200. Κάτι δεν πάει καλά ή είναι λάθος. Ή ο σταθμός είναι σε λάθος σημείο (το καμινέτο) ή δεν μετράει σωστά ή μπαίνει πίσω από το μηχανάκι του άλλου την ώρα που γκαζώνει ή το βάζουν δίπλα από καμινάδα. Αρα, δημιουργείται ένας πανικός χωρίς λόγο και ουσία.

Ειδικά από ορισμένες ΜΚΟ με μαϊμουδένια ονόματα και μόλις υπάρχει πρόβλημα αιθαλομίχλης αρχίζουν και αναδημοσιεύονται για να δίνουν τροφή. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας όργανο κάποιων για να έχουν πολιτική παρουσία και να επιβάλλονται. Το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για τέτοια θυσία».

Τέλος, ο κ. Αγοραστός ρωτήθηκε για την αρνητική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων για τη μονάδα SRF και διευκρίνισε ότι η απόφαση είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα. «Η απόφαση εστάλη στην Αποκεντρωμένη. Και στο παρελθόν είχαμε πει «όχι» και η Αποκεντρωμένη «ναι». Παρακολουθήστε την εξέλιξη», προέτρεψε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου