ΤΟΠΙΚΑ

«Εύχομαι όλος ο κόσμος να έχει φαγητό»

εύχομαι-όλος-ο-κόσμος-να-έχει-φαγητό-794043

Τα παιδιά του Ορφανοτροφείου Βόλου στέλνουν μέσα από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις δικές τους ευχές και ελπίζουν σύντομα η πανδημία να είναι μόνο μια ανάμνηση

Διαφορετικά, αλλά σίγουρα γεμάτα με αγάπη ήταν τα φετινά Χριστούγεννα για τα παιδιά του Ορφανοτροφείου Βόλου. Δυνητικά «θύματα» κι εκείνα των περιοριστικών μέτρων και του εγκλεισμού, ένεκα της πανδημίας, αναγκάστηκαν να αναβάλουν για πρώτη φορά την πολυαναμενόμενη για εκείνα χριστουγεννιάτικη γιορτή τους, που κάθε χρόνο ετοιμάζουν με μεράκι και πραγματοποιούνταν παραδοσιακά αυτές τις μέρες, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου. Αναγκάστηκαν, ακόμη, να περιορίσουν τις επαφές τους, να παραμείνουν όλες αυτές τις μέρες ευλαβικά στο ζεστό σπιτικό τους, προκειμένου να προστατευθούν, αλλά και να περάσουν τις γιορτές μακριά από συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα που τα προηγούμενα χρόνια τους φιλοξενούσαν τις ημέρες των Χριστουγέννων. Γνωρίζουν, όμως, όπως όλα τους συμφώνησαν, ότι αυτό γίνεται για το καλό όλων και με σιγουριά δηλώνουν πως τα επόμενα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, θα είναι για όλους μας καλύτερα.

Ρεπορτάζ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Μπορεί, λοιπόν, φέτος, για πρώτη φορά, να μην ακούσαμε τα πατροπαράδοτα κάλαντα που οι παιδικές φωνούλες «έψαλλαν» από σπίτι σε σπίτι, δίνοντας ευχές για καλή τύχη, όμως, τα παιδιά του Ορφανοτροφείου Βόλου «μπαίνουν» στα σπίτια μας, στέλνοντας μέσα από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις δικές τους χριστουγεννιάτικες ευχές για όλο τον κόσμο, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες και… εκμυστηρεύονται τα δώρα που ζήτησαν από τον Άγιο Βασίλη. Κι αν όλα πλέον φαντάζουν διαφορετικά υπό τη σκιά της πανδημίας, ένα είναι σίγουρο: οι ευχές μικρών και αθώων ψυχών πάντα «πιάνουν».

Οι ευχές των παιδιών

Υγεία για όλο τον κόσμο και να μην λείψει το φαγητό από κανένα σπίτι, ευχήθηκαν ομόφωνα όλα τα παιδιά, ενώ τόνισαν πως τους στεναχωρεί που τα Χριστούγεννα φέτος είναι διαφορετικά, όμως αρκεί που είναι όλοι μαζί και περνάνε όμορφα.

Πρώτη έδωσε τις ευχές της η 14χρονη Κωνσταντίνα η οποία ευχήθηκε «όλος ο κόσμος να έχει μια στέγη πάνω απ’ το κεφάλι του», ενώ αναφορικά με τα φετινά Χριστούγεννα ανέφερε πως «είναι λίγο περίεργα αλλά θα μπορούσαν να είναι χειρότερα».

Με τη σειρά του, ο 16χρονος Γιώργος ευχήθηκε όλες οι οικογένειες να είναι καλά, να έχουν υγεία και να είναι πιο χαρούμενο το 2021, συμπληρώνοντας πως «σίγουρα τα φετινά Χριστούγεννα δεν είναι ίδια με τα υπόλοιπα. Είμαστε κλεισμένοι μέσα, υπάρχει η πανδημία. Θα περάσουμε ωραία, αλλά θα είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι. Εύχομαι του χρόνου τα Χριστούγεννα να μην έχουμε την πανδημία και να μην έχουμε lockdown».

«Εύχομαι να είναι καλά όλος ο κόσμος, να έχει φαγητό, να περνάει ωραία, να μην έχει προβλήματα στη ζωή του και να μην υπάρχει πανδημία» ευχήθηκε ο 13χρονος Παναγιώτης ο οποίος ερωτηθείς για το πώς του φαίνονται τα φετινά Χριστούγεννα απάντησε πως «φέτος τα Χριστούγεννα είναι έτσι κι έτσι. Είναι και αυτός ο κορονοϊός, είναι όλο προβλήματα. Πάντως εδώ περνάμε ωραία. Θέλω του χρόνου τα Χριστούγεννα να είναι πολύ ωραία και όλος ο κόσμος να έχει υγεία, να φύγουν αυτά τα κακά τα πράγματα και να γίνουν καλά οι άνθρωποι που είναι άρρωστοι».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η 17χρονη Εμμανουέλλα η οποία ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές για όλο τον κόσμο, με υγεία, χαρά και ευτυχία. Για τα φετινά Χριστούγεννα η Εμμανουέλλα ανέφερε πως θα ήθελε μια κολόνια, ενώ δήλωσε πως είναι λίγο στεναχωρημένη που είναι έτσι οι γιορτές, «αλλά τουλάχιστον θα είμαστε όλοι μαζί εδώ και θα περάσουμε όμορφα».

Η 8χρονη Χριστίνα εκμυστηρεύτηκε πως ζήτησε από τον Άγιο Βασίλη μια κούκλα και ένα αλογάκι. «Η ευχή μου είναι να έχει όλος ο κόσμος υγεία και όλα τα παιδιά χαρά. Και να μπορέσει ο Άγιος Βασίλης να μου φέρει το δώρο μου», τόνισε η ίδια.

Για την 10χρονη Ολυμπία ο Άγιος Βασίλης ήρθε νωρίτερα αφού ήδη παρέλαβε το τάμπλετ που του είχε ζητήσει και με χαρά ανέφερε πως της αρέσει πολύ και παίζει συνέχεια με αυτό. Η δική της ευχή είναι «να είναι ο κόσμος καλά, να έχει να τρώει και να έχουν όλοι γενικά χαρά».

Ο Ματθαίος, με τη σειρά του ευχήθηκε «να πάνε τα πράγματα καλύτερα για όλους» και δήλωσε πως δεν τον πειράζει που δεν θα μπορέσουν να πάνε κάπου αλλού για τα Χριστούγεννα.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η 7χρονη Στέλλα που ευχήθηκε «όλα τα παιδιά του κόσμου να έχουν φαγητό, νερό και υγεία». Από τον Άγιο Βασίλη εκμυστηρεύτηκε πως ζήτησε ένα τάμπλετ, ενώ κι εκείνη συμφώνησε πως δεν την πειράζει που θα είναι διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα γιατί περνάει καλά με τα υπόλοιπα παιδιά στο σπίτι.

Η 8χρονη Βάσω, που ζήτησε από τον Άγιο Βασίλη ένα παλάτι για την κούκλα της, ευχήθηκε με τη σειρά της να είναι όλοι καλά, να έχουν φαγητό, νερό και υγεία.

Οι ευχές ολοκληρώθηκαν με αυτές του Βασίλη, ο οποίος, αφού ευχήθηκε «τα καλύτερα για όλο τον κόσμο», ευχήθηκε ξεχωριστά να… έχουν δουλειά τα μαγαζιά και οι έμποροι του Βόλου που κατανοεί πως έχουν πληγεί. «Δε στενοχωριέμαι που τα Χριστούγεννα είναι έτσι φέτος, καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Του χρόνου, όμως, θα ήθελα να μπορούμε να βγούμε έξω για τα Χριστούγεννα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μια μεγάλη αγκαλιά

Κόντρα στην κατήφεια των ημερών του κορονοϊού, ο κόσμος για άλλη μία χρονιά έγινε μια «γροθιά» για τα παιδιά του Ορφανοτροφείου, που φέτος δέχθηκε πλήθος δωρεών τόσο σε τρόφιμα όσο και σε χρηματικά ποσά που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αποδεικνύοντας πως σε δύσκολους καιρούς η αλληλεγγύη θριαμβεύει και είναι πολυτιμότερη από πολλά πράγματα στη ζωή.

Την ανάγκη να ευχαριστήσει τον κόσμο για την μεγάλη αγκαλιά που έχει ανοίξει στα παιδιά και την αμέριστη αγάπη που τους έδωσε φέτος τα Χριστούγεννα, ένιωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Κωνσταντίνος Θεοδώρου: «Ο κόσμος φέτος άνοιξε μια τεράστια αγκαλιά για το Ίδρυμα της πόλης μας. Αυτή η αγκαλιά ήταν και είναι η πυξίδα που θα μας καθοδηγήσει για τα επόμενα χρόνια στην λειτουργία του ιδρύματος. Το Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Βόλου και ο Βόλος συνεχίζουν μαζί σε μια πορεία 125 χρόνων».

Παράλληλα, σχετικά με τα φετινά Χριστούγεννα που είναι διαφορετικά και για τα παιδιά του Ιδρύματος, συμπλήρωσε πως «εδώ και μέρες περνάμε πολύ διαφορετικά στο ίδρυμα, όπως κάθε σπίτι και κάθε οικογένεια. Γιατί και το δικό μας είναι ένα μεγάλο σπίτι που μέσα έχει πολλή αγάπη. Είναι κάτι πρωτόγνωρο όλο αυτό για μας, αλλά φροντίζουμε να είμαστε συνεπείς και να τηρούμε όλα τα μέτρα και τις οδηγίες του κράτους. Εμείς, πάντως, με τη βοήθεια του προσωπικού και των εθελοντών, θα προσπαθήσουμε οι άγιες αυτές μέρες αυτές να είναι όσο το δυνατόν πιο χαρούμενες για τα παιδιά μας. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλο τον κόσμο για την πολύτιμη βοήθειά του και ευχόμαστε καλές γιορτές σε όλους με υγεία».

Ανήμερα των Χριστουγέννων, στο ζεστό σπίτι του Ορφανοτροφείου στρώθηκε το μεσημέρι ένα πλουσιοπάροχο τραπέζι με όλα τα καλούδια που ο κόσμος προσφέρει όλες αυτές τις μέρες για τα παιδιά. Γύρω από το τραπέζι κάθισε η μεγάλη οικογένεια των παιδιών, παρέα με το προσωπικό του Ιδρύματος που βρίσκεται πάντα δίπλα τους, ενώ η μέρα συνεχίστηκε με το άνοιγμα των δώρων τους, με χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες αλλά και ταινίες. Γιατί, όπου υπάρχει αγάπη, όλα μπορούν να γίνουν πιο όμορφα. Και στο σπίτι του Ορφανοτροφείου υπάρχει σίγουρα αγάπη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου