ΤΟΠΙΚΑ

Εκτοπίζονται οι λαϊκές από τις γειτονιές του Βόλου και Ν. Ιωνίας

εκτοπίζονται-οι-λαϊκές-από-τις-γειτον-796442

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα νομικά μας όπλα» αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Ανδρέας Αϊβαζόγλου – Τάσος Μπατζιάκας: «Δεν έχουμε τίποτα μαζί τους. Θέλουμε να βρούμε μία μέση λύση»

Σχεδόν αυτούσια επέστρεψε και ψηφίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου η πρόταση για τις αλλαγές που θα ισχύσουν από το νέο έτος στους δρόμους που φιλοξενούν λαϊκές αγορές. Προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης δεν άλλαξαν τον αρχικό σχεδιασμό, με εξαίρεση την αποδοχή αιτήματος για εναλλαγή των δρόμων στις λαϊκές ένδυσης της Τετάρτης ανά δίμηνο αντί για τρίμηνο που είχε αρχικώς προταθεί.

«Διώχνουν τις λαϊκές από τις γειτονιές», ξεσπά ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών «Ο Γόρδιος Δεσμός», Ανδρέας Αϊβαζόγλου για τη νέα κανονιστική υποστηρίζοντας ότι οι λαϊκές ένδυσης και υπόδησης περιθωριοποιούνται με απώτερο στόχο να καταργηθούν.

«Οι μόνοι δρόμοι που είναι σωστοί είναι η Φιλαδελφείας στη Ν. Ιωνία και η Μακρυγιάννη στον Δήμο Βόλου. Ολοι οι υπόλοιποι δρόμοι απλώς μας βγάζουν έξω από τις συνοικίες και μας καταδικάζουν. Μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών δεν θα μπορέσει να έρθει. Ιδίως στο πάρκο της Βαμβακουργίας που το έχουμε δοκιμάσει αλλά και στην οδό Λαχανά. Ο αντιδήμαρχος μας είπε ότι θα έχουμε πελάτες και από τα κρουαζιερόπλοια. Μας ειρωνεύεται. Θα μείνουν στην ιστορία ως οι δήμιοι των λαϊκών αγορών», κατήγγειλε ο κ. Αϊβαζόγλου προειδοποιώντας με αντιδράσεις.

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα νομικά μέσα που διαθέτουμε. Θα προσφύγουμε στην επιτροπή του Αρθρου 152 για να προσβάλουμε την απόφαση και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε και σε κινητοποιήσεις», είπε ο κ. Αϊβαζόγλου για λογαριασμό 63 μικροπωλητών που θα έρθουν αντιμέτωποι όπως προδικάζει με «αργό επαγγελματικό θάνατο».

Απ. Τσακανίκας: Ενστάσεις για δύο δρόμους

Στους νέους δρόμους αντιδρά και ο Σύλλογος Παραγωγών και Πωλητών Οπωρολαχανικών Λαϊκών Αγορών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αποστόλη Τσακανίκα, υπάρχουν ενστάσεις για δύο δρόμους του νέου σχεδιασμού: την οδό Δευκαλίωνος στη Ν. Δημητριάδα και την οδό Υψλάντου στο Καπακλί. «Στους συγκεκριμένους δρόμους δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν όλοι οι συνάδελφοι. Η μεν Δευκαλίωνος είναι κατά το ήμισυ ανηφορική, η δε Υψηλάντου περιλαμβάνει σημεία χωρίς καν πεζοδρόμια, εφάπτεται με τη Λαρίσης και υπάρχει φόβος για πρόκληση ατυχημάτων. Σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε να δούμε στην πράξη», σημείωσε ο κ. Τσακανίκας.

Τ. Μπατζιάκας: Δίνουμε μέση λύση

Η νέα κανονιστική θα τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος μόλις ολοκληρωθούν οι νόμιμες διαδικασίες και ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο. Ο αντιδήμαρχος Τάσος Μπατζιάκας υπογραμμίζει ότι με τον νέο σχεδιασμό καλύπτονται όλες οι συνοικίες του δήμου. «Δεν έχουμε τίποτα μαζί τους. Θέλουμε να δώσουμε μία μέση λύση. Και οι επαγγελματίες να μπορέσουν να δουλέψουν και οι πολίτες να μην ενοχλούνται», είπε.

Ο ίδιος εστίασε στην περίπτωση της λαϊκής στην οδό Λαχανά που για πρώτη φορά ενεργοποιείται. «Στη συνοικία του Παλιού Λιμεναρχείου πέφτουν 650.000 ευρώ σε έργα. Η περιοχή θα αναπλαστεί και θα δημιουργηθεί μία πολύ καλή λαϊκή αγορά η οποία θα προσελκύει κόσμο τόσο από τη συγκεκριμένη συνοικία, όσο και από τη Νεάπολη αλλά και από τις Αλυκές, ακόμη και από τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων. Υπάρχει πάρκινγκ αλλά και ο σταθμός των ΚΤΕΛ που μπορεί να εξυπηρετήσει τους καταναλωτές. Ακόμη όμως και να μην δουλέψει εδώ είμαστε να εξετάσουμε αλλαγές στην πράξη», είπε ο κ. Μπατζιάκας.

Ο συνολικός σχεδιασμός

Με βάση τον προγραμματισμό οι λαϊκές αναμένεται να λειτουργήσουν ως εξής:

Δευτέρα: Οπωρολαχανικά και είδη ένδυσης και υπόδησης στην Αγριά

Τρίτη: Οπωρολαχανικά και είδη ένδυσης και υπόδησης στη Ν. Αγχίαλο. Επίσης τα οπωρολαχανικά ανά τρίμηνο θα εναλλάσσονται στις οδούς Ζωοδόχου Πηγής και Δευκαλίωνος και ανά δίμηνο στις οδούς Παναγούλη και Μεταμορφώσεως.

Τετάρτη: Οπωρολαχανικά ανά δίμηνο στις οδούς Δ. Γεωργιάδου, Λ. Βύρωνος και Μαγνήτων και είδη ένδυσης και υπόδησης ανά δίμηνο στις οδούς Στρ. Μακρυγιάννη και Περραιβού.

Πέμπτη: Οπωρολαχανικά ανά τρίμηνο στις οδούς Φιλαδελφείας και Κυρίλλου και οπωρολαχανικά ανά τρίμηνο στην οδό Φιλαδελφείας και στο πάρκο της Βαμβακουργίας.

Παρασκευή: Οπωρολαχανικά ανά δίμηνο στις οδούς Ρ. Φεραίου, Μαγνήτων και Δ. Γεωργιάδου και οπωρολαχανικά στην οδό Λαχανά.

Σάββατο: Οπωρολαχανικά ανά δίμηνο στις οδούς Ι. Δήμου (από Κ. Καρτάλη έως Κύπρου), Ι. Δήμου (από Ιωλκού έως Μεταμορφώσεως) και Μεταμορφώσεως (από Ι. Δήμου μέχρι Τριανταφυλλίδη) και στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων ανά δίμηνο στις οδούς Υψηλάντου και Αγ. Αναργύρων. Είδη ένδυσης και υπόδησης στο πάρκο της Βαμβακουργίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου