ΤΟΠΙΚΑ

Χατζηχριστοδούλου και Γουργουλιάνης: Η μετάλλαξη του ιού δεν επηρεάζει το εμβόλιο

χατζηχριστοδούλου-και-γουργουλιάνης-797153

Καθησυχαστικοί οι δύο διακεκριμένοι επιστήμονες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε στη Βρετανία

Ψυχραιμία και όχι πανικό συνιστούν μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ δύο διακεκριμένοι επιστήμονες, αναφορικά με τον θόρυβο που έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες μόλις η Βρετανία ανακοίνωσε τη μετάλλαξη του ιού, λίγες μέρες πριν την έναρξη των εμβολιασμών στην ΕΕ και την Ελλάδα.

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπ. Υγείας και ο Κων. Γουργουλιάνης καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας;, τονίζουν ότι δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για το εμβόλιο και ότι δεν χάνεται η αποτελεσματικότητά του, διότι όπως εξηγούν τα εμβόλια που βασίζονται στη νέα τεχνολογία, το m-RNA, μπορούν να προσαρμοστούν και δεν έχουν πρόβλημα με τις μεταλλάξεις που έχουν γίνει ή που θα προκύψουν. Επισημαίνουν ωστόσο ότι ενδεχομένως να είναι πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος του ιού, για αυτό και όπως τονίζουν στην περίπτωση της Βρετανίας ενδεχομένως η μετάλλαξη να προέκυψε εξαιτίας του συγχρωτισμού και της μη τήρησης των περιοριστικών μέτρων, για αυτό και εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας και των περιορισμών που έχουν τεθεί σε μετακινήσεις και συναστροφές.

Σημειώνεται πως τα νέα εμβόλια για τον κορονοϊό, δηλαδή της Pfizer/BioNTech και της Moderna, είναι τα πρώτα που βασίζονται στην τεχνολογία του mRNA και διαφέρουν με τα εμβόλια που γνωρίζαμε ώς σήμερα. Τα περισσότερα συμβατικά εμβόλια περιέχουν «αντιγόνα», δηλαδή πρωτεΐνες του παθογόνου παράγοντα. Οι πρωτεΐνες αυτές αναγνωρίζονται ως ξένες από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο απαντά παράγοντας αντισώματα που επιτίθεται στα αντιγόνα. Στην περίπτωση των εμβολίων mRNA, τα αντιγόνα δεν περιέχονται στο εμβόλιο, αλλά παράγονται από τα ίδια τα ανθρώπινα κύτταρα.

Χατζηχριστοδούλου: Χρειάζεται ψυχραιμία, όχι βιαστικά συμπεράσματα

«Το εμβόλιο που αναμένουμε σύμφωνα με όλες τις έρευνες και τις δοκιμές που έχουν γίνει είναι αποτελεσματικό. Θωρακίζει τον οργανισμό έναντι του κορονοϊού και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χρ. Χατζηχριστοδούλου. «Φαίνεται ότι υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν για τη μετάλλαξη του ιού στη Βρετανία, όμως αυτό που θα πρέπει να εξεταστεί είναι η αιτία που την προκάλεσε. Για παράδειγμα υπάρχουν παράγοντες που επηρέασαν κάτι τέτοιο, όμως ο συγχρωτισμός και το γεγονός ότι δεν τηρούνταν τα αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας και οι περιορισμοί συναναστροφών στη Μ. Βρετανία και αυτό είναι κοινό μυστικό. Οι εικόνες από τα εμπορικά κέντρα με χιλιάδες κόσμου να συνωστίζονται έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου. Για αυτό και δεν πρέπει να βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση εμείς παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας και είμαστε γνώστες των μεταλλάξεων που γίνονται. Χρειάζεται ψυχραιμία. Τηρούμε πιστά τα μέτρα, συνεχίζουμε την προετοιμασία για να είναι όλα έτοιμα όταν έρθει το εμβόλιο και όλα θα πάνε καλά», εκτίμησε ο ίδιος.

Κων. Γουργουλιάνης: Δεν χάνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου από τη μετάλλαξη

Ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τοποθετούμενος στο θέμα εμμέσως πλην σαφώς αφήνει αιχμές για τη χρονική συγκυρία που η Βρετανία επέλεξε να δημοσιοποιήσει τη μετάλλαξη του ιού, αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί ότι υφίσταται θέμα αξιοπιστίας, καθώς σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη ότι υπάρχει μετάλλαξη του ιού στη Βρετανία είχε γίνει γνωστό σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Τα δεδομένα δεν είναι πλήρη για τη νέα μετάλλαξη και πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα για να μπορέσουμε να πούμε τις επόμενες μέρες πόσο ανησυχητική είναι και αν είναι» ανέφερε. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στη Βρετανία η αύξηση των κρουσμάτων πιθανόν να μην οφείλεται μόνο στη μετάλλαξη, αλλά και στο γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα και συνεχίζοντας τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: Έχουν γίνει πειράματα και κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε ποντίκια που έλαβαν υπόψη όλες τις μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί οι οποίες έδειξαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν χάνεται. Για αυτό κατά τη γνώμη μου καταρχήν δεν πρέπει να ανησυχούμε. Δεν έχουμε κανέναν λόγο». «Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να φοβόμαστε για το αν θα δουλέψει το εμβόλιο, τα πράγματα θα πάνε καλά. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να θυμόμαστε να κρατάμε τα μέτρα, κρατάμε τις αποστάσεις και τη μάσκα θα είμαστε προφυλαγμένοι», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου