ΤΟΠΙΚΑ

Οταν το ξύλο γίνεται κόσμημα…

οταν-το-ξύλο-γίνεται-κόσμημα-803426

Μέσω της Woody Talk η καλλιτεχνική ψυχή του βρήκε ανεξάντλητους χώρους έκφρασης και οι ξυλόγλυπτες εντυπωσιακές δημιουργίες του ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η επαγγελματική του ταυτότητα γράφει μηχανολόγος. Η ψυχή του όμως δηλώνει καλλιτεχνική και βρήκε χώρο έκφρασης πριν από τρία χρόνια, σε μια δύσκολη για τον ίδιο συγκυρία, για να αποδείξει αυτό που λέγεται, ότι «καλλιτέχνης δεν γίνεσαι, γεννιέσαι». Ο λόγος για τον 47χρονο Βολιώτη Βασίλη Ντεβετζή ιδρυτή του «Woody Talk -Handmade wooden Jewelery & Art» και… ανέκαθεν, όπως εξομολογείται ο ίδιος, καλλιτέχνη, ο οποίος κατάφερε να μετατρέψει την μεγάλη του αγάπη σε επάγγελμα και να κερδίσει τον παγκόσμιο θαυμασμό, από τη στιγμή που ξυλόγλυπτες δημιουργίες του έχουν ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της υφηλίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ιστορία του Βασίλη Ντεβετζή στον χώρο της ξυλογλυπτικής και μαζί του Woody Talk, ξεκινά επίσημα πριν από τρία χρόνια, στο εργαστήριο που διατηρεί στον Αλμυρό. «Ανέκαθεν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου με ενδιέφερε κάθε είδους καλλιτεχνική έκφραση κυρίως η ζωγραφική και η γλυπτική. Αν και επαγγελματικά με κέρδισε η μηχανολογία, λόγω κυρίως των κοινωνικών και οικονομικών στερεοτύπων που επικρατούσαν στην περιοχή που μεγάλωσα, η καλλιτεχνική φύση και έμπνευση πάντα αποτυπώνονταν σε κατασκευές ή σε διακοσμητικά στοιχεία που δημιουργούσα. Τα τελευταία τρία χρόνια περίπου ασχολούμαι με την ξυλογλυπτική, δραστηριότητα η οποία αρχικά γεννήθηκε σε μια δύσκολη περίοδο ανεργίας και μέσα από την ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας μέσω φυσικών υλικών και κυρίως του ξύλου», αναφέρει για το ξεκίνημά του. Η επαγγελματική πρεμιέρα του στον χώρο της ξυλογλυπτικής έγινε με μία κιθάρα. «Το πρώτο πείραμα οργανοποιίας με ταυτόχρονη ξυλογλυπτική, έγινε σε μια ηλεκτρική κιθάρα την οποία κατασκεύασα εξ ολοκλήρου και αποτέλεσε το εφαλτήριο για μια νέα πορεία στη ζωή μου. Η κιθάρα «το μάτι του δράκου» έγινε viral και σύμβολο κατατεθέν πλέον στην επιχειρηματική δράση μου «Woody Talk – Handmade wooden Jewelerυ & Art». Πρόκειται για μία ηλεκτρική κιθάρα εξ ολοκλήρου σχεδιασμένη, σκαλισμένη και κατασκευασμένη στο χέρι. Το σώμα είναι από σκλήθρο, η ταστιέρα από παλλίσανδρο και το μανίκι από σφενδάμι», αναφέρεται με υπερηφάνεια στο πρώτο καλλιτεχνικό του «παιδί».

Η επαγγελματική πρεμιέρα του στον χώρο της ξυλογλυπτικής έγινε με την κιθάρα «το μάτι του δράκου»

Πηγή έμπνευσης το ίδιο το ξύλο και η χρωματική παλέτα της φύσης

Το κόσμημα, πάντα από φυσικό ξύλο, ακολούθησε πολύ σύντομα και η ανταπόκριση του κόσμου τον οδήγησε στη συμμετοχή σε εκθέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εδώδιμη αλλά και εξωτική ξυλεία, πήρε ζωή, μορφή και αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον ίδιο. «Προτού ασχοληθώ με την ξυλογλυπτική δεν μπορούσα να φανταστώ την απίστευτη ποικιλία και την τόσο πλούσια χρωματική παλέτα της φύσης. Μοβ αμάρανθος Μεξικού, πράσινο vera wood, πορτοκαλί padauk, μαύρος έβενος αλλά και η απίστευτη ομορφιά της ελιάς, της οξιάς, της καρυδιάς με οδήγησαν στη διατήρηση του φυσικού χρώματος κάθε ξύλου. Δεν βάφω την ξυλεία, αντίθετα αναδεικνύω τα φυσικά χρώματά της και συνδυάζω ξύλα μεταξύ τους ώστε να υπάρχει μια ποικιλοχρωμία απολύτως φυσική. Την ξυλεία την προμηθεύομαι από πιστοποιημένους εισαγωγείς στην αρχική της μορφή, την κόβω σε πριονοκορδέλα και έπειτα την επεξεργάζομαι ο ίδιος αποκλειστικά στο χέρι. Η τεχνοτροπία που χρησιμοποιώ στην κατασκευή μικρογλυπτών είναι η σμίλευση του ξύλου με σκαρπέλα ενώ περιστρέφεται σε τόρνο και έπειτα το γυάλισμα με γυαλόχαρτα και το στίλβωμα για προστασία», εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το ξύλο.

Το πρώτο βραβείο

Η συμμετοχή του στην εικαστική έκθεση στο Divani Caravel Hotel στο πλαίσιο του Πολυσυνεδριακού Forum MONEY SHOW 18-20 Ιανουαρίου 2018 και η απονομή βραβείου-τιμητικής διάκρισης για τις μοναδικές χειροποίητες ξύλινες δημιουργίες του από την Πανελλήνια Εταιρεία Πολιτισμού και Τέχνης, έδωσαν νέα ώθηση στη δουλειά του.

Ακολούθησαν αρκετά τηλεοπτικά αφιερώματα και εκθέσεις στην Τεχνόπολη (Γκάζι-Αθήνα), στο παλιό λιμάνι της Σκιάθου, στη Σκόπελο, στη Θεσσαλονίκη και αλλού, γεγονός που οδήγησε το Woody Talk να είναι αναγνωρίσιμο στο ευρύ κοινό.

• INFO: Τις δημιουργίες του Βασίλη Ντεβετζή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αλλά και να παραγγείλουν διαδικτυακώς.

Η σελίδα στο Facebook είναι https://www.facebook.com/NT EVETZIS.VASILIS. Στο Instagram τον βρίσκουμε ως @woodytalk7. Και η ιστοσελίδα είναι η www.woodytalk.gr

Από το εργαστήριο του Αλμυρού …σε όλον τον κόσμο

«Δεν υπάρχει καλούπι ούτε κανένα σημείο αναφοράς στις δημιουργίες μου, κατά συνέπεια μπορείτε να κατανοήσετε τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες του εγχειρήματος, μιας και το ξύλο αποτελεί ζωντανό υλικό, συμπεριφέρεται ανάλογα και πολλές φορές σπάει, ραγίζει ή έχει ατέλειες οι οποίες δεν μπορούν να καλυφτούν. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στη φαντασία και την αγάπη για αυτό που κάνω. Ποτέ δεν επαναπαύομαι και πάντα προσπαθώ να παρουσιάσω νέες δημιουργίες με σεβασμό σε όσους με στηρίζουν από τα πρώτα μου βήματα», αναφέρει με αγάπη για τη δουλειά του ο κ. Ντεβετζής.

Ηδη έχει αρχίσει να εξελίσσει τις δημιουργίες του. «Χρησιμοποιώ ημιπολύτιμους, πολύτιμους λίθους, κρυστάλλους swarovski, ασημένια στοιχεία, υγρό γυαλί προκειμένου να αναδείξω τη μοναδικότητα κάθε δημιουργίας. Όλα τα στοιχεία των κοσμημάτων Woody Talk – Perfect by Nature, είναι από εξαιρετικής ποιότητας υλικά, από πιστοποιημένους Έλληνες προμηθευτές και τα μεταλλικά στοιχεία από ασήμι 925, με προοπτική να επεκταθούμε μελλοντικά και σε χρυσό και πλατίνα», τονίζει ο κ. Ντεβετζής.

Πηγή έμπνευσης για τον ίδιο αποτέλεσε, πέρα από τη φύση, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, και αυτή φαίνεται να του έδωσε το εισιτήριο στην παγκόσμια αγορά. «Δημιουργίες μου έχουν αγαπηθεί από πλήθος κόσμου και έχουν ταξιδέψει σχεδόν σε ολόκληρη την υφήλιο: Η.Π.Α., Καναδά, Μεξικό, Αυστραλία, Αφρική και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», εξηγεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου