ΤΟΠΙΚΑ

Κατά του «ακορντεόν» οι επιχειρηματίες εστίασης στη Μαγνησία

κατά-του-ακορντεόν-οι-επιχειρηματί-808511

Στα όρια της καταστροφής μπαρ, που δεν δούλεψαν ούτε 100 ημέρες το 2020 – Επιχειρηματίες, που έχουν και άλλη δραστηριότητα, δεν μπόρεσαν να πάρουν την επιστρεπτέα

Κατά του συστήματος «ακορντεόν», του ανοίγματος δηλαδή και κλεισίματος των μαγαζιών, τάσσεται ο επιχειρηματικός κόσμος της εστίασης στη Μαγνησία, την ίδια ώρα που αναμένονται οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις για τη σταδιακή και μερική άρση του lockdown και ενώ το τοπίο είναι «θολό» για τον τρόπο λειτουργίας των καφέ και εστιατορίων.

Το κεφάλαιο που θα πρέπει να επενδύσουν στις επιχειρήσεις τους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν για μερικές ημέρες και να κλείσουν, τα μέτρα που θα πρέπει να τηρήσουν και ο κίνδυνος εξοντωτικών προστίμων καθώς εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να «συγκρατήσουν» τους θαμώνες τους, είναι οι λόγοι για τους οποίους οι επιχειρηματίες προτιμούν να παραμείνουν κλειστοί μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν τη λειτουργία τους σε περιβάλλον σχετικής «κανονικότητας».

«Ενα από τα σενάρια που παίζει είναι το άνοιγμα μέρους της εστίασης, καφετέριες και μπαρ στις 19 ή στις 21 Δεκεμβρίου. Πραγματικά δεν ξέρουμε αν αξίζει τον κόπο. Το κόστος για να ανοίξει μία επιχείρηση και να λειτουργήσει και μετά να ξανακλείσει είναι υψηλό. Το σύστημα ακορντεόν είναι ό,τι χειρότερο για την εστίαση. Ουσιαστικά αν ανοίξουμε θα το κάνουμε μόνο για το πνεύμα των γιορτινών ημερών, για τον κόσμο και την τόνωση της ψυχολογίας», αναφέρει ο Γιώργος Γαργαρέτας ιδιοκτήτης των καταστημάτων Grappa, Gala και Αχίλλειον.

«Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει κανένα δεδομένο. Ποιοι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε όταν οι περισσότερες άδειες είναι ως café bar και τα μπαρ σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα θα παραμείνουν κλειστά; Η κατάσταση είναι μπερδεμένη. Θα μπορέσουμε να ανοίξουμε και να λειτουργήσουμε μόνο ως καφέ; Θα σερβίρουμε αλκοόλ; Μέχρι τι ώρα θα λειτουργούμε και υπό ποιες προϋποθέσεις; Με τον μισό κόσμο απ’ ό,τι αναγράφεται στις άδειές μας; Επιπλέον τίθεται ζήτημα και με τον κόσμο. Θα συνετιστεί στα μέτρα ή θα πρέπει πάλι να κάνουμε εμείς τους αστυνομικούς στα μαγαζιά μας;» τα ερωτήματα που θέτει ο Θανάσης Κουζιώκας ιδιοκτήτης του Grooove.

Ούτε 80 ημέρες από τις 365 του 2020 δεν λειτούργησαν τα μπαρ

Ως οι πιο αδικημένοι του κλάδου της εστίασης πάντως εμφανίζονται οι καθαρά χειμερινές επιχειρήσεις. Μπαρ της πόλης έκλεισαν τον Μάρτιο και έκτοτε πρόλαβαν να δουλέψουν μόλις 15 ημέρες του Οκτωβρίου.

«Για φέτος δεν θα ξανανοίξω ακόμη κι αν ανοίξει παράθυρο για τα μπαρ», αναφέρει ο Σάκης Καλλιός, ιδιοκτήτης του ΕΛΞΙΣ bar. «Ακόμη κι αν μας δώσουν αυτή τη δυνατότητα, δεν μπορούμε να ανοίξουμε. Για να το κάνω χρειάζομαι 4.000 ευρώ για την κάβα και δεν γνωρίζω αν θα δουλέψω, με πόσο κόσμο και τι μέτρα. Προσωπικά για όλο το 2020 έχω δουλέψει μέχρι τον Μάρτιο και 15 ημέρες μέσα στον Οκτώβριο. Είμαστε ο πιο αδικημένος κλάδος της εστίασης», αναφέρει ο κ. Καλλιός.

Ο ίδιος δεν βλέπει φως στον ορίζοντα τουλάχιστον όχι σύντομα. Και φοβάται για τα χειρότερα. «Εχουμε γονατίσει. Είμαι 30 χρόνια επιχειρηματίας και δεν ξέρω πόσο θα μπορέσω ακόμη να αντέξω» αναφέρει.

Ο ίδιος ανήκει στην κατηγορία των επιχειρηματιών που δεν μπόρεσε να λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή. «Επειδή έχω κάποια δωμάτια στα Καλά Νερά εμφανίζομαι ως ενεργός επιχειρηματίας και δεν μπόρεσα να λάβω επιστρεπτέα για το μπαρ που είναι κλειστό. Όταν όμως χρειάζομαι προσωπικό οφείλω να το ασφαλίζω ως διαφορετική επιχείρηση» διαμαρτύρεται.

Ο κ. Καλλιός ζητά ουσιαστική στήριξη από το Κράτος στα πρότυπα της Ευρώπης. «Όταν επικαλούμαστε την Ευρώπη να πράττουμε κι ως Ευρώπη. Σε ευρωπαϊκές χώρες λοιπόν ο κλάδος της εστίασης επιδοτείται για το 75% του τζίρου του. Επιδοτείται. Δεν λαμβάνει επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία θα πληρώσει πίσω», τονίζει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου