ΤΟΠΙΚΑ

Χατζηχριστοδούλου: Ασπίδα προστασίας το εμβόλιο

χατζηχριστοδούλου-ασπίδα-προστασία-810058

Τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί για να υπάρξει ανοσία, εκτιμά ο καθηγητής Επιδημιολογίας

«Το εμβόλιο είναι η μεγάλη μας ελπίδα, είναι η ασπίδα προστασίας που θα έχουμε απέναντι στον κορονοϊό», τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει ενόψει της κυκλοφορίας του εμβολίου και στην Ελλάδα αρχές του νέου χρόνου, ο κ. Χατζηχριστοδούλου επισημαίνει πως οι πολίτες δεν θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί, διότι όλα τα εμβόλια που αναμένεται να πάρουν έγκριση καταγράφουν αποτελεσματικότητα άνω του 94% και αυτό αποτελεί σημαντικό εχέγγυο.

Ακόμη εξήγησε ότι για να τεθεί σε κυκλοφορία ένα εμβόλιο προηγούνται πολλά στάδια για να πάρει την τελική έγκριση. Για να γίνει κάποιο εμβόλιο θα πρέπει να προηγηθεί η άδεια κυκλοφορίας του προϊόντος. Εφόσον χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας, τότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρούνται όλα τα κριτήρια για την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, όπως εξήγησε ο καθηγητής, εκτιμώντας ότι αυτό θα έχει γίνει μέχρι τέλος του χρόνου.

Η ανοσία της αγέλης

Ο ίδιος εκτιμά επίσης πως όσο περισσότεροι πολίτες εμβολιαστούν τόσο το καλύτερο και βάζει τον πήχη ψηλά ως προ το ποσοστό που θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο για να δημιουργηθεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

«Για να δημιουργηθεί αυτό που λέμε ανοσία της αγέλης, η οποία θα σταματήσει ή θα επιβραδύνει στο ελάχιστο την εξάπλωση του ιού χωρίς να χρειάζονται περιοριστικά μέτρα, θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού. Είναι ένα ποσοστό που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, αλλά πρέπει να το επιδιώξουμε», εξηγεί ο καθηγητής. «Ετσι εκτός όλων των άλλων θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τη μετάδοση στην κοινότητα, αλλά θα σταματήσουμε την πίεση στο ΕΣΥ και θα υπάρξει μείωση στους θανάτους που προκαλεί σήμερα ο ιός», πρόσθεσε.

Στοχευμένη καμπάνια μέσω social media

Ο ρόλος της πολιτείας ώστε να πειστούν ακόμη και όσοι είναι επιφυλακτικοί, να εμβολιαστούν είναι κομβικός, σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, για αυτό και προτείνει άμεσα να ξεκινήσει μία στοχευμένη καμπάνια η οποία θα απευθύνεται σ’ όλες τις ηλικίες αφενός, αφετέρου όμως θα δώσει έμφαση στα social media, τα οποία έχουν μία μεγάλη απήχηση κυρίως στις νεαρές ηλικίες.

«Οι αμφισβητίες και οι αρνητές του εμβολιασμού είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσουν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Δεν πρέπει να μας απασχολεί αυτό διότι έχουμε επιχειρήματα να τους αντικρούσουμε. Κυρίαρχο είναι να υπάρξει μαζική συμμετοχή από τους πολίτες», καταλήγει ο καθηγητής.

Αισιοδοξία για Μαγνησία

Ερωτηθείς ο καθηγητής Επιδημιολογίας για την επιδημιολογική εικόνα της Μαγνησίας, εμφανίστηκε αισιόδοξος σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι σταδιακά οι δείκτες βελτιώνονται. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου ο δείκτης μεταδοτικότητας στον νομό έχει μειωθεί από 1,12 στο 0,8 και αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σημάδι.

Οπως χαρακτηριστικά είπε το Rt έχει μεγάλη σημασία, αλλά από τη στιγμή που «πέφτει ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής, μέχρι να εισπράξουμε λιγότερους θανάτους, λιγότερες νοσηλείες, λιγότερους διασωληνωμένους, περνάει ένα χρονικό διάστημα»

«Και σήμερα που μιλάμε μπαίνουν άνθρωποι στο νοσοκομείο, μπαίνουν άνθρωποι σε ΜΕΘ και μπορεί να διασωληνωθούν. Που σημαίνει πως μπορεί να μας πάρει ακόμη και 10 μέρες η αποφόρτιση του συστήματος» συνέχισε, τονίζοντας πως ακόμη και αν υπάρξει άρση του lockdown το επόμενο διάστημα, αυτό θα πρέπει να γίνει κάτω από αυστηρούς περιορισμούς. «Όταν λαμβάνονται μέτρα οφείλουμε όλοι να τα τηρούμε με ευλάβεια. Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, ούτε βιασύνη στις αποφάσεις που θα ληφθούν. Θα εκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα και ανάλογα θα αποφασίσουμε» συνεχίζει ο ίδιος.

Σταδιακά το άνοιγμα

Τέλος, ο καθηγητής είναι της άποψης ότι η άρση του lockdown θα πρέπει να γίνει σταδιακά, διότι τα δεδομένα από κλάδο σε κλάδο διαφέρουν. Αναφερόμενος στους δύο τομείς της κοινωνίας που ακόμη είναι όλα ρευστά για το άνοιγμά τους, τα σχολεία και την εστίαση, σχολίασε πως στα σχολεία ανησυχεί το γεγονός ότι θα υπάρχει μετακίνηση ανθρώπων σε καθημερινή βάση, ενώ για την εστίαση σημείωσε πως αν ανοίξει, θα πρέπει γίνει με «αυστηρούς περιορισμούς».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου