ΤΟΠΙΚΑ

Καθείρξεις 11,5 ετών για διακίνηση κοκαΐνης στον Βόλο

καθείρξεις-115-ετών-για-διακίνηση-κοκαΐ-810382

Σε δίκη η εγκληματική οργάνωση, που εξαρθρώθηκε τον Ιούνιο του 2019 στα Λεχώνια

Ποινές κάθειρξης 11 ετών και 11,5 ετών επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας στους δύο Αλβανούς ηλικίας 36 και 32 ετών αντίστοιχα, που συνελήφθησαν τον Ιούνιο του 2019 στα Λεχώνια για διακίνηση κοκαΐνης.

Η δίκη πραγματοποιήθηκε χθες καθώς συμπληρώθηκε το 17μηνο κράτησης. Στο εδώλιο των κατηγορούμενων κάθισαν συνολικά τέσσερα άτομα, οι δύο αλλοδαποί και δύο Βολιώτες άνδρας ηλικίας 55 ετών και γυναίκα 38 ετών.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους δύο Αλβανούς, ενώ αθώωσε τον 55χρονο και έπαυσε τη δίωξη κατά της 38χρονης που διαπιστώθηκε ότι έκανε αποκλειστική χρήση ναρκωτικών.

Οι δύο Αλβανοί κρίθηκαν ένοχοι για σύσταση συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών, καθώς η αρχική κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης μετατράπηκε και εναντίον τους επιβλήθηκαν οι καθείρξεις χωρίς οι εφέσεις να έχουν αναστέλλουσα δύναμη. Μάλιστα, στον ένα εκ των δύο επιβλήθηκε χρηματική ποινή 50.500 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 55χρονος κρίθηκε αθώος, καθώς από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε να σχετίζεται με διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Ο συνήγορος υπεράσπισής του Γιάννης Καραγκιόζος τόνισε ότι σε ένα σύγχρονο κράτος δεν μπορούν να θεμελιωθούν κατηγορίες από περιστασιακές αποσπασματικές συνομιλίες. Η εισήγηση της εισαγγελέα ήταν αθωωτική και η απόφαση αθώωσης ομόφωνη.

Αντίστοιχα η δίωξη στην 38χρονη έπαυσε καθώς επάνω της δεν βρέθηκε ποτέ καμία ποσότητα ναρκωτικών ουσιών. Ο συνήγορος υπεράσπισής της Γεώργιος Ασημώρης επισήμανε ότι οποιοδήποτε στοιχείο υπήρχε αφορούσε σε συνδιαλέξεις και ζήτησε την απαλλαγή της με το αίτημά του να γίνεται αποδεκτό.

Ολοι οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Όμως, ο ισχυρισμός δεν έγινε αποδεκτός για κανέναν. Οι δύο αλλοδαποί υποστήριξαν ότι άλλοι ήταν οι αρχηγοί της οργάνωσης.

Επισημαίνεται ότι για την υπόθεση αναζητούνται δύο υπήκοοι Αλβανίας για τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών που φέρονται να είχαν αρχηγικό ρόλο.

Μετά τη δίκη οι καταδικασθέντες κρατήθηκαν για να οδηγηθούν εκ νέου στις φυλακές Κορυδαλλού.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου. Σε διάστημα πέντε μηνών πριν από τη σύλληψή τους οι καταδικασθέντες εκτιμούταν ότι είχαν πουλήσει σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών πάνω από ένα κιλό κοκαΐνης και είχαν αποκομίσει ποσό ύψους 80.000-100.000 ευρώ.

Η συμμορία, έχοντας συγκεκριμένη δομή, διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών, δραστηριοποιούνταν στην προμήθεια, αποθήκευση, κατοχή και διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, τουλάχιστον από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2018.

Σε νομότυπες έρευνες που είχαν ακολουθήσει βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά έξι δενδρύλλια κάνναβης, τα οποία εκριζώθηκαν, μικροποσότητες κοκαΐνης, το χρηματικό ποσό των (680) ευρώ, ένα tablet και τέσσερα κινητά τηλέφωνα.

Τα στοιχεία των δύο άλλων κατηγορούμενων που αθωώθηκαν είχαν ταυτοποιηθεί από την περαιτέρω προανάκριση. Εξάλλου για την υπόθεση είχε σχηματιστεί δικογραφία κατά 80 ατόμων τα οποία δεν αποτελούσαν μέλη της συμμορίας και βαρύνονταν με παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών σε βαθμό πλημμελήματος. Οι δύο Αλβανοί όλο αυτό το διάστημα ήταν προσωρινά κρατούμενοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου