ΤΟΠΙΚΑ

Συνεργάτης του ΕΟΤ το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ.

συνεργάτης-του-εοτ-το-τμήμα-οικονομικ-810506

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών είναι ο πρώτος στρατηγικός εταίρος του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού για την υιοθέτηση του νέου τουριστικού μοντέλου της χώρας

Επίσημος συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού, τον οποίο θα τροφοδοτεί με ερευνητικά δεδομένα, στα οποία θα στηριχθεί η χάραξη της νέας εθνικής στρατηγικής τουριστικής προβολής της Ελλάδας, καθίσταται το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το Εργαστήριο Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή της προέδρου του ΕΟΤ Αντζελας Γκερέκου, ανακοινώθηκε και επίσημα η συνεργασία των δύο πλευρών με μνημόνιο που υπογράφηκε για το 2021. Μάλιστα το ΤΟΕ του Π.Θ. είναι ο πρώτος στρατηγικός εταίρος του ΕΟΤ ο οποίος αυτή την περίοδο «χτίζει» το νέο τουριστικό μοντέλο της χώρας για τη μετά- COVID εποχή.

Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ. και του ΕΟΤ θα έχει ισχύ για το 2021. Το τμήμα θα τροφοδοτεί τον ΕΟΤ με τα αποτελέσματα ερευνών γύρω από τον τουρισμό και τις σύγχρονες προκλήσεις, ευρήματα πάνω στα οποία θα στηριχθεί ο οργανισμός για να χαράξει τη νέα τουριστική πολιτική του. Δεν αποκλείεται μάλιστα μετά από ενδιαφέρον που εξέφρασε η κ. Γκερέκου η πρώτη επίσημη συνεργασία να γίνει στη βάση έρευνας που θα αφορά στον γαστρονομικό τουρισμό και την ανάδειξη τη ελληνικής – μεσογειακής διατροφής.

Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Θεόδωρος Μεταξάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική συνεργασία του ΤΟΕ με τον ΕΟΤ. Σύμφωνα με τον κ. Μεταξά η συνεισφορά του τουρισμού ως κλάδου στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι πολύ σημαντική (η Ελλάδα είναι η 6η πιο εξαρτημένη χώρα από τον τουρισμό διεθνώς) ωστόσο χρειάζεται να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της καθώς πολλά έχουν αλλάξει στη διεθνή αγορά. «Εχουν αλλάξει όλα τα πρότυπα τουριστικής ανάπτυξης και μετά τον κορονοϊό θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο», σημείωσε ο κ. Μεταξάς τονίζοντας ότι το Π.Θ. θα υποστηρίξει την αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας της Ελλάδας τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι η συνεργασία του τμήματος με τον ΕΟΤ ενισχύει και την εξωστρέφεια του ίδιου του ΤΟΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος που φέτος κατέλαβε την πρώτη θέση σε εθνικό επίπεδο και θέση μεταξύ 100-150 διεθνώς για τις τουριστικές σπουδές σύμφωνα με τη διεθνή βάση αξιολόγησης της Σαγκάης.

Στην ευόδωση μιας προσπάθειας αρκετών μηνών αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΕΟΤ, Αντζελα Γκερέκου, τονίζοντας ότι στόχος είναι η τουριστική προβολή της χώρας μέσα από μία διαφορετική ματιά, αυτή του βιώσιμου τουρισμού και με έμφαση στην σύνδεσή του με τον πολιτισμό.

Η κ. Γκερέκου στην εισαγωγική ομιλία της συνεχάρη το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τις παγκόσμιες διακρίσεις του, δήλωσε εντυπωσιασμένη από την ποιότητα της έρευνας που παράγεται και υποστήριξε ότι με την επιστημονική «ματιά» του ιδρύματος θα επιχειρηθεί να διαμορφωθεί η νέα εικόνα της χώρας. «Ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημίας θα πρέπει να αξιολογήσουμε καλύτερα την κατάσταση, να έχουμε πληρέστερη εικόνα για τα δεδομένα που υπάρχουν και να διαμορφώσουμε το νέο μοντέλο που θα φέρνει στο επίκεντρο το περιβάλλον, τον άνθρωπο και θα μας εισάγει στη digital εποχή», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Γκερέκου, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα είναι μία θεωρητική αλλά μία ουσιαστική συνεργασία με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Στη σημαντική ερευνητική δραστηριότητα του τμήματος αναφέρθηκε εξάλλου ο πρόεδρος του ΤΟΕ Ηλίας Κεβόρκ διαβεβαιώνοντας την κ. Γκερέκου ότι η ερευνητική συνεργασία που εγκαινιάζεται θα προσφέρει νέους δρόμους σκέψης, δράσης για την υλοποίηση του στόχου του ΕΟΤ που είναι η προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ο ίδιος επίσης τόνισε ότι μέσα από αυτή τη συνεργασία επιτυγχάνεται ένας ακόμη στόχος, αυτός της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας που είναι απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου