ΤΟΠΙΚΑ

Το πιο μελωδικό μήνυμα από Βολιώτη δάσκαλο

το-πιο-μελωδικό-μήνυμα-από-βολιώτη-δάσ-810661

Ο Κωνσταντίνος Μπατάκας εμψύχωσε με τραγούδι τα παιδιά της τάξης του, υπενθυμίζοντας ότι σύντομα θα συναντηθούν και πάλι

Το πιο μελωδικό μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε στους μαθητές του ο Κωνσταντίνος Μπατάκας, δάσκαλος στην έκτη τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγριάς, εμψυχώνοντάς τους με ένα βίντεο και ένα τραγούδι. Διασκευάζοντας γνωστό τραγούδι, απευθύνεται σε πρώτο πρόσωπο στους μαθητές του, υπενθυμίζοντάς τους ότι θα ξανασυναντηθούν στην τάξη, ξαφνιάζοντάς τους ευχάριστα.

Με ευαισθησία διασκεύασε το «See you again», για να τους στείλει ένα μήνυμα ελπίδας στην πανδημία, υπενθυμίζοντας ότι βρίσκεται πάντα δίπλα τους.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον 37χρονο δάσκαλο, ο οποίος δηλώνει υπέρμαχος της δημιουργίας και σε κάθε σχολείο που δίδαξε, άφησε το αποτύπωμά του, αναπτύσσοντας πρωτότυπες δράσεις. «Οταν ήμουν φοιτητής έφτιαξα το προσωπικό μου home studio, το οποίο έπαιρνα μαζί μου σε όλες μου τις τοποθετήσεις σαν δάσκαλος και για πολλά χρόνια έγραφα ηλεκτρονική μουσική για μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Νιώθω τυχερός λοιπόν καθώς όλες αυτές οι γνώσεις αξιοποιούνται κάθε χρόνο στην εκπαιδευτική διαδικασία», είπε.

Δεκατέσσερα χρόνια εκπαιδευτικός, έχει διδάξει σε δημοτικά σχολεία της Σκοπέλου, της Εύβοιας, της Αράχωβας, στο Μεσολόγγι, τη Σκιάθο και την Αλόννησο, συνεχίζοντας την δημιουργική επικοινωνία με τους μαθητές του, ακόμη και στην αιχμή της πανδημίας, με την βοήθεια της τηλεκπαίδευσης και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Πολυπράγμων δάσκαλος

Πολυπράγμων και δημιουργικός, ο Κωνσταντίνος Μπατάκας, συμμετέχει στην οργανωτική ομάδα του διεθνούς φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου SIFFY Festival της Σκοπέλου.

«Με την διευθύντρια του φεστιβάλ, Jill Somer, και μια τετραμελή ομάδα οργανώνουμε φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου κάθε καλοκαίρι», ανέφερε. Επίσης ταξίδεψε μέχρι την Κορέα ως αντιπρόσωπος σε αντίστοιχο φεστιβάλ κινηματογράφου «με σκοπό να γυρίσουμε ταινία μικρού μήκους με παιδιά της Νότιας Κορέας. Ολο αυτό μου έχει δώσει πολλές γνώσεις πάνω στην κινηματογράφηση με παιδιά και προσπαθώ να τις χρησιμοποιώ με την τάξη που έχω κάθε χρόνο, για το καλό των μαθητών μου», τόνισε μεταξύ άλλων.

Στη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας του, έχει πραγματοποιήσει αναρίθμητες πρωτότυπες δραστηριότητες. «Μου αρέσει γενικά να κάνω παράξενα πράγματα, βιντεάκια, διαγωνισμούς ταινιών, για να προσελκύω το ενδιαφέρον των παιδιών. Πόσο μάλλον τώρα, που έχουμε εξ αποστάσεως εκπαίδευση», τόνισε ο χαρισματικός εκπαιδευτικός.

Με πολλή φροντίδα και έμπνευση, δίνει την δυνατότητα στους μαθητές του να αναπτύξουν τη δημιουργική τους σκέψη. «Τους δίνω ουσιαστικά τη δυνατότητα να κάνουν πράγματα εκτός μαθημάτων, έτσι ώστε να με εμπιστευτούν και να μπορούν μέσω της εμπιστοσύνης, να με ακούσουν και μαθησιακά. Ερχομαι πιο κοντά τους και τους δίνω φυσικά ερεθίσματα για κάτι εξωσχολικό, και δημιουργικό», υπογράμμισε.

Εκπαίδευση σημαίνει επικοινωνία

Το μήνυμα που θέλει να στείλει στους μαθητές του: «Είμαστε κοντά τους όλοι οι εκπαιδευτικοί, και δεν είμαστε κοντά τους μόνο για τα μαθήματα. Είμαστε κοντά τους και συναισθηματικά για να τους στηρίξουμε για ό,τι χρειαστούν και για όλες τις δύσκολες στιγμές τους και μάλιστα τώρα που είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είμαστε απλοί δάσκαλοι οι οποίοι μεταλαμπαδεύουν γνώσεις, αλλά είμαστε δίπλα τους ακόμη και τώρα».

Με την τηλεκπαίδευση σε πρώτο πλάνο, επεσήμανε ότι: «Η πρώτη δυσκολία είναι οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να χειριστούν και να μάθουν τα μηχανήματα και να είναι σε θέση να διαχειριστούν αυτά που τους προσφέρει ο δάσκαλος. Η δεύτερη δυσκολία είναι ότι πρέπει ο κάθε εκπαιδευτικός να βρίσκει τρόπους να εξάπτει το ενδιαφέρον τους και να τα κρατάει προσηλωμένα».

Πολύ δύσκολη και για τον εκπαιδευτικό, αντίστοιχα, η τηλεκπαίδευση, με τον Κωνσταντίνο Μπατάκα να επισημαίνει ότι «δεν έχει καμία σχέση με τη δια ζώσης εκπαίδευση. Για μας είναι κάτι πολύ καινούργιο, γιατί πρέπει κι εμείς να βρούμε έναν τρόπο να κρατήσουμε τα παιδιά κοντά μας. Πόσο μάλλον να τα πλησιάσουμε. Οι ώρες δουλειάς και προετοιμασίας είναι τριπλάσιες και τετραπλάσιες σε σχέση με τη δια ζώσης διδασκαλία». Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, δεν χάνει το κέφι και την αισιοδοξία του, λέγοντας με χιούμορ στους μαθητές του, «κάντε λίγη υπομονή και θα με δείτε ξανά στην τάξη».

Το τραγούδι της ελπίδας

Οταν βρεθούμε ξανά (Wiz Khalifa ft. Charlie Puth – See you again cover)

Μεγάλε μου Αλέξανδρε

και Απόστολε «Γιατρέ»

Χρύσα και Μανώλη μου

και Φώτη «Μουσικέ»

Κατερινάκι μου όμορφο

και Χρήστο μου «Φρουρέ»

Αγγελική και Δήμητρα που είσαστε καλέ

Είσαστε χωριστά

στα σπίτια σας, ζεστά

με τα σχολειά κλειστά

κι εγώ μακριά…

Βάλτε χαμόγελα

και ρούχα μάλλινα

να ‘στε πάντοτε υπάκουοι σε ότι λέει η μαμά

Για όλες τις στιγμές

τα γέλια τις χαρές

θα μου πείτε από κοντά όταν βρεθούμε ξανά.

Εύα μου γλυκύτατη

που είναι ο Αδάμ

από τη χαρά όταν σας δω

θα κάνω σίγουρα σαρδάμ

Αναστασία και Μπιόρντι μου

και Άριστε Θωμά

Νίκο και Νικόλα μου, μου λείψατε παιδιά

Είμαστε χωριστά

στα σπίτια μας, ζεστά

με τα σχολειά κλειστά

κι εγώ μακριά…

Covid πονηρέ

τα κατάφερες μικρέ

τις μάσκες όμως θα πετάξουμε μη χαίρεσαι βρε

μια γροθιά είμαστε

σου φωνάζουμε

ο χρόνος θα περάσει και θα σε νικήσουμε

Βάλτε χαμόγελα

και ρούχα μάλλινα

να ‘στε πάντοτε υπάκουοι σε ότι λέει η μαμά

Κι αν βαρεθήκατε

χωρίς εμένα πια

κάντε λίγη υπομονή και θα με δείτε ξανά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου