ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

84 εκατ. στη Θεσσαλία μέσω του «Εξοικονομώ- Αυτονομώ»

84-εκατ-στη-θεσσαλία-μέσω-του-εξοικονο-811318

Ογδόντα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ θα πέσουν στη Θεσσαλία για το πρόγραμμα επιδοτήσεων εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ- Αυτονομώ». Πέρα από τα οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος, το πρόγραμμα αναμένεται να δώσει μεγάλη τόνωση στην οικοδομική δραστηριότητα που φρενάρησε απότομα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ πάλευε να σταθεί στα πόδια της και να αποκτήσει σταθερό βηματισμό μετά από την πολύχρονη οικονομική κρίση.

Τα 4 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από πόρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τα 80 εκατ. ευρώ από Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει δώσει συνολικά 10 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, τα 6 εκατ. ευρώ για το προηγούμενο πρόγραμμα και τα 4 εκατ. ευρώ για το τωρινό. «Με την ενεργειακή αναβάθμιση μειώνουμε τους ρύπους και ταυτόχρονα αναμορφώνουμε τα σπίτια», σημείωσε. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποστήριξε και τις επιχειρήσεις και με το πρόγραμμα «Επενδύω Επανεπενδύω» για την ενίσχυση της ποιοτικής επιχειρηματικότητας με συνολικά 96 εκατ. ευρώ και 600 ωφελούμενες επιχειρήσεις πέραν των προγραμμάτων για τους πληττόμενους από την υγειονομική κρίση.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός για ενεργειακή αναβάθμιση μονοκατοικιών και διαμερισμάτων είναι 50.000 ευρώ και για πολυκατοικίες 80.000 ευρώ. Από τον συνολικό προϋπολογισμού τα χρήματα που θα διατεθούν για ενεργειακή αναβάθμιση πολυκατοικίας θα είναι συνολικά 6,8 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα είναι για μονοκατοικίες και διαμερίσματα.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα λέει ότι τα χρήματα που διατίθενται αυτή τη φορά για την ενεργειακή αναβάθμιση αγγίζουν πανελλαδικά τα 900 εκατ. ευρώ και για την περιφέρεια Θεσσαλίας είχαμε επικοινωνία με τον Περιφέρεια Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και συμφωνήσαμε να ενισχύει η Περιφέρεια με επιπλέον κονδύλι εκτός από τα χρήματα που βάζει το υπουργείο.

«Αυτή τη φορά δίνεται μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης αγγίζοντας το 85% για τον κάθε δικαιούχο. Η ενεργειακή αναβάθμιση θα αποφέρει μείωση των δαπανών του κάθε νοικοκυριού για τα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού και βεβαίως είναι ένα πρόγραμμα το οποίο συνολικά βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς στρέφει τη λειτουργία των κατοικιών σε πιο ήπιας μορφής ενέργεια, αλλά και σε εξοικονόμηση ενέργειας μέσω των μονώσεων και των άλλων εργασιών που γίνονται», σημειώνει η ίδια.

Θα αποτελέσει ουσιαστική τόνωση της αγοράς δεδομένων και των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί μέσω της πανδημίας, καθώς με το πρόγραμμα συνδέεται σειρά επαγγελμάτων. «Θα ενισχυθούν μηχανικοί, όλα τα επαγγέλματα του κατασκευαστικού κλάδου, όλα όσα έχουν να κάνουν με θέρμανση, υδραυλικά, μονώσεις, κουφώματα, συστήματα σκίασης, όλοι οι έμποροι που πουλούν αυτά τα υλικά», σημειώνει.

Ισότιμη πρόσβαση για όλους

Το βασικότερο όμως απ’ όλα τη δεδομένη χρονική στιγμή που η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς αυξημένων μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού είναι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκόλυνε τη διαδικασία. «Το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (Βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικοδομικής άδειας ή Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής», αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η κ. Καπούλα λέει ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει ο δημόσιος τομέας λειτουργεί με το 50% του προσωπικού του και αυτό έχει δημιουργήσει εύλογες καθυστερήσεις. «Γι’ αυτό το λόγο είχαμε κάνει παρέμβαση ως ΤΕΕ Μαγνησίας, ώστε να υπάρξει μία απαλλαγή από κάποια έγγραφα που έπρεπε να προσκομίσουν οι υποψήφιοι δικαιούχοι και όντως το υπουργείο το αποδέχτηκε. Αυτό αυτομάτως δίνει ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους υποψηφίους. Δηλαδή δεν θα υπάρξει εμπόδιο γραφειοκρατικό.

Από κει και πέρα πρέπει όσοι δεν έχουν κινηθεί ήδη για το Εξοικονομώ να απευθυνθούν σε μηχανικό, ο οποίος είναι αρμόδιος για να καταθέσει τα στοιχεία για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και βεβαίως ο κόσμος πρέπει να συλλέξει τα οικονομικά του στοιχεία για να μπορέσουμε να έχουμε έναν ολοκληρωμένο φάκελο» σημειώνει.

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο έδωσε παράταση στην ημερομηνία ανοίγματος της πλατφόρμας για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» για 20 Ιανουαρίου από 9 Δεκεμβρίου που είχε αρχικώς προγραμματιστεί. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε αυτή την απόφαση για την Περιφέρεια Θεσσαλίας με βάση την πορεία της υγειονομικής κρίσης και τα επιδημιολογικά δεδομένα ιδιαίτερα στην πόλη της Λάρισας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου