ΤΟΠΙΚΑ

Με ταχείς διαδικασίες και χωρίς προβλήματα ο 4ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής

με-ταχείς-διαδικασίες-και-χωρίς-προβλ-811323

Με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς τρέχει ο 4ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο οποίος ολοκληρώνεται σήμερα Δευτέρα. Ενας μεγάλος αριθμός των αιτούμενων, αρκετά πάνω του 50%, χρηματοδοτείται με ταχείες διαδικασίες, ενώ δεν παρουσιάζονται προβλήματα. Δεν λείπουν ωστόσο και οι διαμαρτυρίες από ετερόρρυθμες και ομόρρυθμες εταιρείες ότι σε αντίθεση με τις ατομικές επιχειρήσεις για εκείνες τα ποσά μοιράζονται σε δύο ή και περισσότερους επιχειρηματίες.

Ο υπεύθυνος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς, λέει ότι δεν υπάρχει κάποιος που να αποκλείεται από το πρόγραμμα εκτός αν δεν περιλαμβάνεται στους ΚΑΔ ή δεν μπορεί να αποδείξει με οικονομικά στοιχεία μείωση του τζίρου του.

Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, λέει ότι το 65% των επιχειρήσεων που αιτούνται την επιδότηση χρηματοδοτούνται, ενώ οι καταβολές πιστώνονται άμεσα στους λογαριασμούς.

«Εδώ το πρόγραμμα έχει μία εντελώς διαφορετική λογική από τα προηγούμενα. Τα μισά χρήματα της ενίσχυσης επιστρέφονται, ενώ τα υπόλοιπα δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Το πρόγραμμα αφορά όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, που ενισχύονται οικονομικά, είτε με ποσά της τάξεως των 1.000-2.000 ευρώ είτε με μεγαλύτερα ανάλογα με τις απώλειες του τζίρου», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η πλατφόρμα του προγράμματος θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι σήμερα Δευτέρα ενώ έχουν γίνει ήδη οι καταβολές για ένα μεγάλο όγκο των επιχειρήσεων και οι υπόλοιπες θα δουν τα εγκριθέντα ποσά στους λογαριασμούς τους τις αμέσως επόμενες μέρες.

Οι απαιτήσεις για εκείνους που ενισχύονται οικονομικά είναι να μην προχωρήσουν σε απολύσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Παρόλα αυτά δεν λείπουν τα παράπονα από μερίδα των επαγγελματοβιοτεχνών που έχουν ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες επιχειρήσεις και όχι ατομικές. Ο β’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας, Ιωάννης Φόβος, είπε ότι το ποσό της επιδότησης μοιράζεται σε αυτές τις περιπτώσεις ενώ υπάρχει ένα μαγαζί. «Εχουμε ζητήσει από το υπουργείο η Επιστρεπτέα Προκαταβολή να πιστώνεται βάσει ΑΦΜ και όχι με την δραστηριότητα της επιχείρησης. Εχουμε θέσει το θέμα σε όλους τους βουλευτές προκειμένου να βρεθεί λύση. Εχουμε πολλά παράπονα. Οι ατομικές επιχειρήσεις παίρνουν όλο το ποσό, ενώ οι υπόλοιπες όχι.

Επίσης, το ποσό της επιχορήγησης είναι πολύ χαμηλό. Για κάποια επιχείρηση που θα επιδοτηθεί με 2.000 ευρώ τα 1.000 ευρώ θα πρέπει να επιστραφούν και τα υπόλοιπα να καλύψουν έξοδα. Ομως σε πολλές περιπτώσεις τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά και με τις εισφορές και το ρεύμα τα έξοδα είναι τελικά περισσότερα», αναφέρει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου