ΤΟΠΙΚΑ

Επτά θάνατοι από κορονοϊό σε λιγότερο από ένα 24ωρο στον Βόλο

επτά-θάνατοι-από-κορονοϊό-σε-λιγότερο-811581

Σοκ με συνολικά επτά θανάτους ασθενών που νοσηλεύονταν με κορονοϊό στο Νοσοκομείο του Βόλου. Ο αριθμός των θανάτων καταγράφτηκαν σε διάστημα μικρότερο του 24ωρου και συγκεκριμένα από το Σάββατο το απόγευμα έως την Κυριακή το πρωί!

Πρόκειται για ασθενείς που νοσηλεύονταν στο «Αχιλλοπούλειο» και έχασαν τη μάχη για τη ζωή ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από κορονοϊό στον Βόλο σε 61 άτομα. Πρόκειται για έναν 78, έναν 86χρονο και έναν 92χρονο που άφησαν την τελευταία τους πνοή το Σάββατο το απόγευμα, ενώ την Κυριακή το πρωί κατέληξαν τέσσερις ακόμη άνθρωποι ηλικίας 80, 88, 66 και 85 ετών. Ο πρώτος θάνατος καταγράφτηκε στις 19 Οκτωβρίου και μέσα σε διάστημα 40 ημερών 61 πολίτες έχουν καταλήξει.

Το Νοσοκομείο Βόλου δέχεται πίεση από ασθενείς με κορονοϊό που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται διασωλήνωση. Οι οκτώ κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες, ωστόσο ο υπόλοιπος αριθμός νοσηλευομένων δείχνει να μειώνεται σταθερά. Στους πέντε θαλάμους αρνητικής πίεσης νοσηλεύονται τρία άτομα και επιπλέον 76 ασθενείς στις τρεις κλινικές Covid ενώ την προηγούμενη εβδομάδα νοσηλεύονταν περισσότεροι από 100.

Υφεση κρουσμάτων

Υφεση καταγράφεται και στα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες διαγνώστηκαν 26 νέα κρούσματα κορονοϊού στον Βόλο εκ των οποίων τα 4 αποτελούν στενές επαφές προηγούμενων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 22 ακόμη που διαγνώστηκαν 7 σε ιδιωτικά εργαστήρια και 15 στο νοσοκομείο του Βόλου.

Σημειώνεται ότι 26 κρούσματα καταγράφτηκαν επίσης στη Λάρισα, 17 στα Τρίκαλα και 8 στην Καρδίτσα.

Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων αποτυπώνεται και από τον δείκτη μετάδοσης του κορονοϊού ο οποίος για την περίπτωση της Μαγνησίας έπεσε από το 1,12 στις 20 Νοεμβρίου στο 0,81 στις 26 Νοεμβρίου.

Συνολικά από τις 13 έως και τις 26 Νοεμβρίου έχουν καταγραφτεί 866 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, εκ των οποίων τα 790 στον Βόλο, 51 στον Αλμυρό, 17 στον δήμο Ρήγα Φεραίου, 8 στις Βόρειες Σποράδες, 6 στο δήμο Νοτίου Πηλίου και 2 στον δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Αυτοσχέδιες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό

Αυτοσχέδιες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid κατασκευάζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, την ώρα που οι ήδη υπάρχουσες έχουν γεμίσει και οι διακομιδές δεν ενδείκνυνται για όλα τα περιστατικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος».

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου ο οποίος ανέφερε ότι «οι ΜΕΘ της Θεσσαλίας είναι γεμάτες. Εχουν διακομιστεί πολλά περιστατικά, τόσο στη Στερεά Ελλάδα, όσο στη Χαλκίδα και στη Λαμία, με αποτέλεσμα να υπάρχει και σε αυτές τις περιοχές πρόβλημα διαθεσιμότητας. Ας μην ξεχνάμε, ότι δεν ενδείκνυται για όλα τα περιστατικά η διακομιδή. Ξέρετε πόσα περιστατικά είναι στα όρια της διασωλήνωσης, αλλά δεν υπάρχουν ΜΕΘ για να εισαχθούν; Βλέπουμε ασθενείς να πεθαίνουν στις κλινικές χωρίς να έχουν μπει σε ΜΕΘ. Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν αναγκάστηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, το Γενικό, αλλά και το νοσοκομείο στα Τρίκαλα, να προβούν σε κατασκευή αυτοσχέδιων ΜΕΘ».
Μάλιστα, υποστήριξε ότι αν οι ΜΕΘ δημιουργούνταν με βάση τα πρωτόκολλα, θα πέθαιναν λιγότεροι άνθρωποι, σημειώνοντας ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας απαιτεί ειδικές εγκαταστάσεις. «Τώρα, ο ασθενής φτάνει στα όριά του μέχρι να διασωληνωθεί. Κανονικά, πρέπει να μπει σε ΜΕΘ ακόμη και πριν διασωληνωθεί για να παρακολουθείται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Δημήτρης Κατσικονούρης υπογράμμισε ότι το νέο τετράκλινο που επιστρατεύτηκε δεν συνιστά αυτοσχέδια ΜΕΘ αλλά ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) ως λύση ανάγκης για τα περιστατικά ασθενών που είναι ένα βήμα πριν την διασωλήνωσή τους στις ΜΕΘ. «Πρόκειται για μία λύση ανάγκης όπως είχε γίνει και στην Ιταλία. Κάναμε αυτόν τον σχεδιασμό για να μπορούμε να διαχειριστούμε τα περιστατικά. Δεν θα αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο. Στη συγκεκριμένη μονάδα νοσηλεύονται περιστατικά με χρήση αναπνευστήρα και μόνιτορ και παρακολουθούνται από γιατρούς», είπε.

Αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστημιακό υπάρχουν 168 κλίνες Covid εκ των οποίων οι 25 είναι κενές, ωστόσο γεμάτες είναι οι 18 κλίνες ΜΕΘ και οι 17 θάλαμοι αρνητικής πίεσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου