ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνία για το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς

αγωνία-για-το-κέντρο-υγείας-ζαγοράς-811943

Καταρρέει, παρά τη χρηματοδότηση, που κόλλησε στη γραφειοκρατία – Προβληματισμός για τη στελέχωσή του με γιατρούς από το νέο έτος

Ιανουάριος 2018: Στις αρχές του έτους αποκαλυπτική έκθεση αυτοψίας του Υπουργείου Υγείας στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς έδινε υπόσταση στην κραυγή αγωνίας της τοπικής κοινωνίας για μία δομή που καταρρέει.

Κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας κατέγραφε λεπτομερώς όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτίριο με σημαντικότερα τις εκτεταμένες βλάβες στις στέγες, τις φθορές στα κουφώματα μονού υαλοστασίου ασύμβατα με τις σύγχρονες προδιαγραφές και τις τοπικές συνθήκες, οξείδωση οπλισμών υποστυλωμάτων και αποσάθρωση τμημάτων της επικάλυψης τους, αστοχίες αρμών, ρηγμάτωση τοιχίου, υγρασίες και φθορές σε επιχρίσματα, τοπικά ρωγμές αποκόλλησης τοιχοποιιών και φέροντος οργανισμού κ.α.

Το κτίριο, το οποίο χρήζει ενεργειακής αναβάθμισης, έχει άμεση ανάγκη εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών που περιγράφονται στην έκθεση αυτοψίας και πρέπει να εκτελεστούν άμεσα και κατά προτεραιότητα καθώς η όποια καθυστέρηση θα επιδεινώσει την κατάσταση του κτιρίου και θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση της ασφαλούς λειτουργίας του ως μονάδα υγείας.

Αυτή η έκθεση αυτοψίας αποτέλεσε το καμπανάκι του Δήμου προς τα στελέχη της Κυβέρνησης για την άμεση επίλυση των προβλημάτων.

Λίγες ημέρες αργότερα μέσα από κατευθύνσεις που έλαβε από το ίδιο το Υπουργείο, η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας συνέταξε φάκελο για την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την άμεση χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης.

Νοέμβριος 2020: Η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς παραμένει ως έχει. Το Υπουργείο Υγείας από το 2019 έχει εγκρίνει και έχει αποδώσει δαπάνη ύψους 175.000 ευρώ για τις επισκευαστικές εργασίες που απαιτούνται και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Υγείας, όμως δεν έχει μπει ούτε… καρφί.

«Χαμένο» στη γραφειοκρατία

«Το έργο χάθηκε στη γραφειοκρατία» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Αποστόλης Κοντογιώργος, ο οποίος μόλις πρόσφατα είχε συνομιλία για το ζήτημα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη. Σύμφωνα με τον κ. Κοντογιώργο «αγκάθι» για την υλοποίηση του έργου αποτελεί το γεγονός ότι η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία για να μπορέσει να υλοποιήσει το έργο. «Είχε εξεταστεί η λύση της συνεργασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να μπορέσουν να γίνουν οι εργασίες, φαίνεται όμως ότι υπάρχει πρόβλημα. Το έργο εκκρεμεί από το 2019. Εχουν αξιοποιηθεί μόλις 35.000 ευρώ που αφορούσαν στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Μπήκε καινούριος λέβητας, ηλεκτρολογικός πίνακας και φωτισμός, όμως το πρόβλημα της στέγης μέσω της οποίας μπαίνουν νερά παραμένει», παρατηρεί ο κ. Κοντογιώργος.

Υποστελεχωμένο εν μέσω πανδημίας

Το κτιριακό πρόβλημα που παραμένει δεν είναι το μοναδικό. Εν μέσω πανδημίας το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς που καλείται να εξυπηρετήσει περί τους 7.000 μόνιμους κατοίκους εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένο ενώ εκφράζεται αγωνία για το τι θα γίνει από το νέο έτος.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντογιώργο δύο γενικοί γιατροί περιμένουν την μετάθεσή τους από το νέο έτος, ενώ παιδίατρος δεν υπάρχει τα τελευταία 15 χρόνια. «Υπάρχει αγωνία τι θα γίνει από το νέο έτος μόλις φύγουν οι δύο γενικοί γιατροί. Πώς θα εξυπηρετηθεί όλος αυτός ο κόσμος; Το πρόβλημα είναι μεγάλο», σημειώνει ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου