ΤΟΠΙΚΑ

Δωροθέα Κολυνδρίνη: Δεν προκύπτει από τα στοιχεία ρύπανση

δωροθέα-κολυνδρίνη-δεν-προκύπτει-από-812655

Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι μερίδα πολιτών προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση – Οι ωριαίες υπερβάσεις σωματιδίων αφορούν στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης

Στην αυξημένη χρήση της θέρμανσης με τις χαμηλές θερμοκρασίες απέδωσε χθες η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη τις υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων, που παρατηρούνται τις βραδινές ώρες το τελευταίο διάστημα. Σε δηλώσεις η κ. Κολυνδρίνη είπε ότι οι υπερβάσεις αφορούν στη λεγόμενη αιθαλομίχλη, η οποία όπως διευκρίνισε δεν έχει καμία σχέση με το υπόλοιπο κομμάτι της ρύπανσης με το οποίο προσπαθεί μία μερίδα ανθρώπων να προκαλέσει σύγχυση.

«Αυτό το οποίο καταγράφεται από τους σταθμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος κατά τις βραδινές κυρίως ώρες, δηλαδή από τις 10:00 μέχρι τη 1:00 είναι υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων την οποία βλέπουμε κάθε χρόνο την ίδια χρονική περίοδο και τις ίδιες χρονικές στιγμές της μέρας πολλώ δε μάλλον φέτος που ο κόσμος είναι κλεισμένος στο σπίτι με το lockdown

Με την πτώση της θερμοκρασίας ανεβάζουμε τους καυστήρες μας στο φουλ, ανάβουμε τζάκια κτλ. Πρόκειται για τη λεγόμενη αιθαλομίχλη, η οποία δεν έχει να κάνει με όλο το υπόλοιπο κομμάτι το οποίο προσπαθεί μία μερίδα ανθρώπων να συγχύσει και να προκαλέσει έτσι δυσλειτουργία στην κοινωνική ισορροπία με έναν κοινωνικό αυτοματισμό που εγείρεται εξαιτίας αυτού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Η κ. Κολυνδρίνη είπε ότι «το ένα είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει όλον το χρόνο και δεν καταδεικνύεται βραδινές ώρες, ούτε αποτυπώνεται ως μέτρηση. Εδώ δεν έχει να κάνει με την οσμή, είναι μία μέτρηση. Ωστόσο θέλω να πω -και το ξέρουν οι ειδικοί- ότι τα σωματίδια PM 2,5 αξιολογούνται κατά μέσο όρο ετήσιο και όχι ημερήσιο, ενώ τα PM 10 έχουν μέσο ημερήσιο όριο τα 50 μgr/m3. Οπότε τίτλοι του τύπου έχουμε αέρια ρύπανση και υπερβάσεις δεν προκύπτουν από τα εν λόγω στοιχεία». Η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι αν και εφόσον υπάρχει υπέρβαση των 25 μgr/m3 σε ετήσια βάση, τότε θα αξιολογηθούν.

«Συνιστούμε, ωστόσο, στον κόσμο στις ώρες που έχουμε τα δεδομένα στοιχεία από τους σταθμούς μέτρησης να αποφεύγουν την κυκλοφορία, η οποία ούτως ή άλλως απαγορεύεται, και να χρησιμοποιούν υλικά καύσης από πιστοποιημένα εργαστήρια όπως pellet και ξύλα που να μην είναι τα ξύλα υγρά. Φυσικά και δεν θα παροτρύνουμε να μην ανάβουν τα τζάκια, καθώς αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Μπορούν όμως οι πολίτες να είναι προσεκτικοί ως προ τη χρήση των υλικών καύσης», πρόσθεσε.

Από κει και πέρα η αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται και εν καιρώ πανδημίας. «Αρμόδια κλιμάκια συνεχίζουν να διεξάγουν ελέγχους όχι μόνο σε σχέση με τον Covid-19 αλλά και με το εάν υπάρχουν ανεξέλεγκτες καύσεις από τα εργοστάσια και όσους συνυφαίνονται με οποιαδήποτε εν δυνάμει αέρια ρύπανση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου