ΤΟΠΙΚΑ

SOS εκπέμπουν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας

sos-εκπέμπουν-οι-ξενοδόχοι-της-μαγνησίας-812671

«Πάγωμα» των οφειλών ζητούν με επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας

Σε δεινή θέση οι ξενοδόχοι της περιοχής, εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την επιβίωσή τους, με την Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας να ζητεί άμεσα το πάγωμα όλων των οφειλών, με επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών Ηλία Σταϊκούρα και Εργασίας Ιωάννη Βρούτση. Κοινό το αίτημα των ξενοδόχων να ανασταλούν, έστω και την τελευταία στιγμή, τουλάχιστον οι υποχρεώσεις του Νοεμβρίου όσον αφορά στον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις δόσεις των διαφόρων ρυθμίσεων, με την επόμενη μέρα να διαγράφεται αβέβαιη για τον κλάδο.

«Δεν υπάρχει καμία λογική, να μην έχουν κλείσει τα ξενοδοχεία με κρατική εντολή, δεδομένου ότι υπάρχει το lockdown», επισημαίνεται στην επιστολή της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, που ζητά για μια ακόμη φορά να συμπεριληφθούν τα κλειστά ξενοδοχεία στις προβλέψεις και στα ευεργετήματα, τα οποία έχουν αποφασιστεί για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

Περιγράφοντας τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο κλάδος, η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «Κάποιοι από τους ξενοδόχους έχουν πάρει επιστρεπτέα προκαταβολή, σε αρκετές όμως περιπτώσεις έχουν εγκριθεί ποσά, τα οποία δεν συνάδουν με αποζημιώσεις για επιχειρήσεις οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν την επόμενη Δευτέρα τις διάφορες υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, εάν θα υπάρξει μια πολύ μικρή ελπίδα επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων κατά την εορταστική περίοδο των φετινών Χριστουγέννων, τα ξενοδοχεία δεν θα έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης της επαναλειτουργίας τους».

Με τα ξενοδοχεία να παραμένουν, στην ουσία, κλειστά, η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας υπενθυμίζει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να παγώσουν όλες οι οφειλές των επιχειρήσεων αυτών προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ξενοδόχοι, εφόσον στην ουσία τα ξενοδοχεία είναι κλειστά».

Με το βλέμμα στην κάλυψη των πάγιων υποχρεώσεων, τονίζουν ότι «υπάρχει τεράστια ανάγκη έστω και την τελευταία στιγμή να ανασταλούν τουλάχιστον οι υποχρεώσεις του Νοεμβρίου όσον αφορά στο ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ (ένας άδικος φόρος ο οποίος έχει γίνει αβάσταχτος όταν η κυβέρνηση Σύριζα επανέφερε την πληρωμή του συμπληρωματικού φόρου και όταν οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν λειτούργησαν παρά μόνον 2 μήνες κατά τη διάρκεια του χρόνου καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για ολόκληρο το χρόνο), το φόρο εισοδήματος, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις δόσεις των διαφόρων ρυθμίσεων».

Παράλληλα, αναμένουν την «επιδότηση των τόκων, των δανείων», εκφράζοντας φόβους για επάνοδο σε «ζοφερές καταστάσεις κόκκινων δανείων».

Με έκδηλη την αγωνία για την επόμενη μέρα, οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι «δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση πως κάποιος μπορεί να πληρώσει υποχρεώσεις έχοντας μηδέν τζίρο. Εχοντας μηδέν εισπράξεις και καταλαβαίνετε ότι δεν έχουν υπάρξει ούτε κατά διάνοια πληρωμές από γραφεία, με τα οποία είχαν συνεργαστεί στη μικρή καλοκαιρινή περίοδο. Δεν υπάρχει καμία λογική, να μην έχουν κλείσει τα ξενοδοχεία με κρατική εντολή, δεδομένου ότι υπάρχει το lockdown, η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ των νομών και φυσικά ο φόβος για τον κορωνοϊό».

Επανέρχονται για μια ακόμη φορά με κοινό αίτημα τα κλειστά ξενοδοχεία να συμπεριληφθούν στις προβλέψεις και

στα ευεργετήματα, τα οποία έχουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή. «Σας ξαναστέλνουμε για άλλη μια φορά σήμα κινδύνου για την επιβίωση των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών. Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι αν δεν «σωθούν» οι επιχειρήσεις όταν θα ανακάμψει ο τουρισμός, δε θα μπορεί η χώρα μας να εισπράξει χρήματα, δεδομένου ότι ο τουρισμός θα είναι ο πρώτος και σημαντικότερος τομέας της οικονομίας, ο οποίος θα μπορέσει να προσφέρει άμεσα στο ΑΕΠ της χώρας» καταλήγει η επιστολή αγωνίας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου