ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση 80% στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα στη Μαγνησία

αύξηση-80-στις-συναλλαγές-με-πλαστικό-χρ-812751

Πληθαίνουν καθημερινά οι συναλλασσόμενοι σε όλους τους κλάδους του εμπορίου, από φούρνους μέχρι βενζινάδικα

Σε ανοδική πορεία η χρήση του πλαστικού χρήματος, που αγγίζει το 80% σε ορισμένους κλάδους του εμπορίου, με τους επαγγελματίες να κάνουν λόγο για τάση που συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την πανδημία. Κερδίζει διαρκώς έδαφος η χρήση κάρτας στις συναλλαγές των καταναλωτών στην περίοδο της πανδημίας, ενώ δεν περιορίζεται μόνο στις νεαρές ηλικίας, αλλά εκτείνεται και σε μεγαλύτερες.

Κατακόρυφη άνοδος στη χρήση της κάρτας στα πρατήρια υγρών καυσίμων της περιοχής, με το ποσοστό να ξεπερνά το 80% ήδη από την αρχή της πανδημίας. «Παλιότερα δεν ήταν τόσο διαδεδομένη η χρήση της κάρτας. Μετά την εμφάνιση του κορονοϊού αυξήθηκε πολύ, για να μην έρχονται οι καταναλωτές σε επαφή με χρήματα» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Βάσω Κοντοχρήστου, πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας, για να προσθέσει ότι η κάρτα χρησιμοποιείται για τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών, για ποσά που ξεκινούν από 5 ευρώ και φθάνουν μέχρι τριψήφια νούμερα.

Ατομα μεγάλης ηλικίας αλλά και νεότερα αποφεύγουν τις χρηματικές συναλλαγές, αποφεύγουν να κάνουν αναλήψεις, πολύ δε περισσότερο, να περιμένουν στην ουρά των τραπεζικών καταστημάτων για να εξυπηρετηθούν. «Η κάρτα κερδίζει έδαφος γιατί οι καταναλωτές επωφελούνται των προσφορών τραπεζών, συγκεντρώνοντας πόντους, ενώ παράλληλα «χτίζουν» αφορολόγητο. Γι’ αυτό τον λόγο παρατηρείται τόσο μεγάλη αύξηση» τονίζει η πρόεδρος.

Με τη ρευστότητα των επαγγελματιών να παραμένει μειωμένη, η χρήση της κάρτας στις συναλλαγές είναι ευρέως διαδεδομένη στα πρατήρια υγρών καυσίμων, αλλά και σε όλους, γενικά, τους τομείς του εμπορίου και στα τοπικά καταστήματα.

«Εχει αυξηθεί η χρήση κάρτας τους τελευταίους μήνες», παραδέχεται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Απόστολος Οντόπουλος, ενώ επισημαίνει ότι χρησιμοποιείται σε μεγάλο ποσοστό για την αγορά ενδυμάτων και υποδημάτων. «Στην παρούσα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το ποσοστό. Η χρήση πλαστικού χρήματος υπάρχει και μήνα με τον μήνα αυξάνεται», τονίζει.

Η αύξηση αποδίδεται στο γεγονός ότι ««κτίζει» ο συναλλασσόμενος αφορολόγητο, γιατί αυτό αποτελεί μεγάλο κίνητρο για τον κόσμο και ταυτόχρονα, στην περίοδο της πανδημίας, είναι πιο ασφαλής η συναλλαγή με κάρτα, γιατί δεν έρχεται σε επαφή ο καταναλωτής με χρήματα», υπογράμμισε.

Αυξημένη η χρήση κάρτας και στα αρτοποιεία της γειτονιάς, ακόμη και για ένα κουλούρι ή μια φραντζόλα ψωμί. «Ολες οι ηλικίες χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα. Είναι φοβισμένος ο κόσμος και κάνει υπομονή μέχρι να διατεθεί το εμβόλιο, για να τελειώνει αυτό το θέμα», υπογραμμίζει ο Κώστας Τσουράπας, πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας.

Σε εξαιρετικά δεινή θέση, την ίδια στιγμή, οι επαγγελματίες του κλάδου, λόγω της δραματικής μείωσης των ημερήσιων εσόδων, τα οποία υπολείπονται σημαντικά έναντι των υποχρεώσεων. Τα αίτια της μείωσης εσόδων είναι κατά βάση η καραντίνα, τα κλειστά σχολεία, το προσωρινό «λουκέτο» στην εστίαση και η τηλεργασία σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων, που περιορίζει δραματικά την αγορά αρτοσκευασμάτων για το σχολείο ή το γραφείο.

Εκφράζοντας την αγωνία των συναδέλφων του, ο κ. Τσουράπας επισημαίνει ότι έχει φτάσει στο μη περαιτέρω η οικονομική κατάσταση για τους αρτοποιούς, που αντιμετωπίζουν με περίσκεψη την κάθε μέρα, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά για να αντεπεξέλθουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου