ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν στήριξη οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων στη Μαγνησία

ζητούν-στήριξη-οι-ιδιοκτήτες-ενοικια-812757

Ασφυκτιούν οικονομικά οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων στη Μαγνησία

Σε ασφυκτικό οικονομικό κλοιό οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων στη Μαγνησία, ζητούν άμεση στήριξη από την πολιτεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της λαίλαπας που λέγεται πανδημία. Με μια φωνή και έκδηλη αγωνία, ζητούν παράλληλα από την κυβέρνηση να θεσπίσει κανόνες στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, προκειμένου να λειτουργούν με ίσους όρους, έναντι των υπολοίπων.

Για «αθέμιτο ανταγωνισμό» κάνει λόγο ο Θανάσης Σπύρου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων και της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, επισημαίνοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «το μεγάλο μας παράπονο είναι ότι έχουμε επωμιστεί πολλά βάρη σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, σε αντίθεση με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης».

Με τον κλάδο να έχει υποστεί βαρύ πλήγμα λόγω της πανδημίας, ο πρόεδρος τονίζει ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις για ένταξη στα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης ήταν αποτρεπτικά, με αποτέλεσμα «να αποκλειστούμε, με μόνη εξαίρεση την τέταρτη επιστρεπτέα», είπε.

Ενας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους αποκλείστηκαν από τις προηγούμενες χρηματοδοτήσεις ήταν «ο όρος να έχουμε προσωπικό, στη μια, στην άλλη να έχουμε ταμειακές μηχανές, τις οποίες δεν διαθέτουμε, ενώ στην τρίτη υπήρχε όρος που είχε αναλογικά δεσμεύσεις, να διατηρήσουμε το προσωπικό που απασχολούσαμε τον Αύγουστο, μέχρι το Δεκέμβριο», υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Κοινό αίτημα είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα για επιπλέον χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων από κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα, όπως το «Ανάσα» της Περιφέρειας, το οποίο επίσης «έχει πολύ «σφιχτές» προϋποθέσεις» παρατηρεί ο κ. Σπύρου, ενώ τονίζει ότι «έχει κατατεθεί σχετικό υπόμνημα τόσο στον περιφερειάρχη όσο και την αντιπεριφερειάρχη, προσβλέποντας ότι θα ληφθούν υπόψη τα αιτήματά μας σε επόμενες αποφάσεις, που θα ληφθούν κεντρικά».

Μη ρεαλιστικούς και ανέφικτους χαρακτηρίζει ο πρόεδρος τους όρους να καταγράφει μια μικρή επιχείρηση έξοδα συνολικού ύψους 10.000 ευρώ την προηγούμενη χρονιά και παράλληλα να απασχολεί προσωπικό, προκειμένου να ενταχθεί σε μέτρα στήριξης, υπενθυμίζοντας ότι «ούτε το 10% δεν απασχολεί προσωπικό, γιατί είναι, ως επί το πλείστον, οικογενειακές επιχειρήσεις».

Αναφερόμενους στους όρους για την ένταξη των ενοικιαζομένων δωματίων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, τους χαρακτηρίζει «αγκάθια» για τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ διατυπώνει το κοινό αίτημα των συναδέλφων του για «άμεσα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση», που θα επιτρέψουν στον κλάδο να αντιμετωπίσει τα απανωτά οικονομικά «χτυπήματα» που έχει επιφέρει η πανδημία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου