ΤΟΠΙΚΑ

Κλειστά Σπίτια Γαλήνης σε Βόλο – Ν. Ιωνία λόγω περιορισμών

κλειστά-σπίτια-γαλήνης-σε-βόλο-ν-ιων-813360

Αγώνας δρόμου για να εξασφαλιστούν τρόφιμα για τους 1.800 άπορους σιτιζόμενους

Κλειστά παραμένουν μέχρι νεωτέρας Σπίτια Γαλήνης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, με τους ιερείς των ενοριακών ναών να έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση τροφίμων για τους 1.800 περίπου σιτιζόμενους. Με εξαίρεση το Σπίτι Γαλήνης του Αγίου Κωνσταντίνου Βόλου και τα αντίστοιχα στην περιοχή του Αλμυρού, τα υπόλοιπα ανέστειλαν σταδιακά τη λειτουργία τους λόγω του lockdown, με τον χρόνο επανέναρξης να εξαρτάται άμεσα από την λήξη των περιοριστικών μέτρων.

Εξαιρετικά δυσάρεστη η εξέλιξη, με την δεύτερη καραντίνα και την τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, να έχουν αποδυναμώσει οικονομικά τους ναούς. Με την λειτουργία των Σπιτιών Γαλήνης να στηρίζεται αποκλειστικά στις εισφορές των πιστών και τα έσοδα από το παγκάρι, ο προβληματισμός είναι έντονος, και πολλαπλάσιες οι προσπάθειες να υποστηριχθούν με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης οι άποροι σιτιζόμενοι, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον υπεύθυνο Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος, π. Επιφάνιο Οικονόμου, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η τοπική Εκκλησία παραμένει στις επάλξεις και παρά τις δυσκολίες φροντίζει για τη διανομή τροφίμων στους απόρους και σε όσους έχουν ανάγκη στήριξης, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους.

Με την πανδημία σε έξαρση, τα Σπίτια Γαλήνης ανέστειλαν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες τη λειτουργία τους, με τον π. Επιφάνιο να εξηγεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η μετακίνηση των εθελοντριών, οι οποίες είναι μεγάλης ηλικίας στην συντριπτική τους πλειονότητα, αλλά και των σιτιζόμενων, διότι δεν έχει προβλεφτεί ο αντίστοιχος κωδικός από την κυβέρνηση.

«Σε μια τέτοια περίοδο πανδημίας, δεν μπορούμε να επιβάλουμε σε κανέναν εθελοντή να βγει από το σπίτι του και να θέσει τη ζωή του και την υγεία του σε κίνδυνο. Αρα, λοιπόν, όλα αυτά είναι αντικειμενικές δυσκολίες που οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας των συσσιτίων. Όμως, οι περισσότερες, αν όχι όλες οι ενορίες, οι οποίες λειτουργούν Σπίτια Γαλήνης, τουλάχιστον προς εκείνους τους ανθρώπους που ξέρουν ότι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, φροντίζουν να αποστέλλουν δέματα, είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, χρήματα. Οι άνθρωποι που έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη, δεν έχουν αφεθεί. Σε καμία περίπτωση δεν τους αφήνουμε», υπογράμμισε.

Ανύπαρκτοι οικονομικοί πόροι

Με τις δυσάρεστες επιπτώσεις του lockdown να αποτυπώνονται στην δραματική έλλειψη πόρων που αντιμετωπίζουν οι ναοί, ο υπεύθυνος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος υπογράμμισε ότι «η έλλειψη πόρων είναι επίσης ένας παράγοντας που οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας των συσσιτίων, γιατί τα Σπίτια Γαλήνης δεν χρηματοδοτούνται από πουθενά. Δεν υπάρχει κάποιος φορέας του δημοσίου ή ιδιωτικός να τα χρηματοδοτεί. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενα».

Με τα έσοδα από το παγκάρι της εκκλησίας, το κεράκι που ανάβει ο πιστός, οι ναοί και οι ενορίες καλύπτουν όλες τους τις ανάγκες, μεταξύ των οποίων και τη λειτουργία των Σπιτιών Γαλήνης, σε συνδυασμό, βέβαια, με τις δωρεές των πιστών, μεμονωμένες δωρεές, είτε σε χρήμα είτε σε είδος.

«Εφόσον τελούνται λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, είναι αναμενόμενη η αδυναμία συντήρησης των Σπιτιών Γαλήνης», επεσήμανε ο π. Επιφάνιος, για να προσθέσει ότι «ενόψει Χριστουγέννων είμαστε εν αναμονή των οδηγιών που θα λάβουμε είτε από την Ιερά Σύνοδο είτε από την Πολιτεία. Αντιλαμβάνεται, φαντάζομαι, και η Πολιτεία ότι τα μέτρα αυτά έχουν πολλαπλές συνέπειες».

Προβληματισμένοι οι κληρικοί

Προβληματισμένοι εμφανίζονται, στο μεταξύ, οι κληρικοί της τοπικής Εκκλησίας, εντείνοντας τις προσπάθειες για συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τις άπορες οικογένειες.

Σε αναστολή λειτουργίας και το Σπίτι Γαλήνης της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας, το τελευταίο δεκαήμερο, με τον προϊστάμενο του ναού π. Αμφιλόχιο Μήλτο να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι: «Καθημερινά σχεδόν δίνουμε τρόφιμα στον κόσμο. Είμαστε ανήσυχοι, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, γιατί το Σπίτι Γαλήνης εξαρτάται από την εθελοντική προσφορά των γυναικών. Εφόσον οι εθελόντριες αδυνατούν να προσέλθουν, δεν είναι δυνατή η λειτουργία. Με κλειστούς τους ναούς και χωρίς την βοήθεια του κόσμου, δεν μπορούμε να συντηρήσουμε το φιλανθρωπικό έργο και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη οι ιθύνοντες».

Σε λειτουργία παραμένει, στο μεταξύ, το Σπίτι Γαλήνης του Αγίου Κωνσταντίνου στον Βόλο, με τον προϊστάμενο του ναού π. Καλλίνικο να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «εφοδιάζουμε με τρόφιμα όσους έχουν τη δυνατότητα να παρασκευάσουν φαγητό στο σπίτι και στους μοναχικούς ανθρώπους που αδυνατούν να μαγειρέψουν λόγω ηλικίας ή κάποιας πάθησης, προσφέρουμε καθημερινά φαγητό».

Εξαιρετικά δύσκολη καθίσταται η προσπάθεια με κλειστούς ναούς και σχεδόν μηδενικά έσοδα στο παγκάρι, με τον π. Καλλίνικο να τονίζει ότι «με κλειστούς τους ναούς, δεν αντέχουμε οικονομικά. Είμαστε χρεωμένοι. Πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί ο κόσμος στο κάλεσμά μας μέσω του διαδικτύου, να βοηθήσει μέσω του λογαριασμού μας στην τράπεζα, καταθέτοντας τα αντίστοιχα χρήματα που θα έδινε στην εκκλησία».

Εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι και σε αυτή την δύσκολη συγκυρία το φιλανθρωπικό έργο των ναών θα υποστηριχθεί από τους πιστούς, ο προϊστάμενος του Αγίου Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι «η λειτουργία του Σπιτιού Γαλήνης στηρίζεται στον εθελοντισμό των γυναικών, οι οποίες έχουν βρει τη φόρμουλα και να προστατεύουν την υγεία τους και να μαγειρεύουν. Οι γυναίκες που βοηθούν είναι νεότερης ηλικίας και επειδή είναι μικρότερη η ποσότητα των μερίδων φαγητού που διανέμονται, μπορούν και αντεπεξέρχονται στις ανάγκες».

Στον Αλμυρό

Κανονικά συνεχίζεται η λειτουργία των Σπιτιών Γαλήνης στην περιοχή του Αλμυρού, σε Αλμυρό και Ευξεινούπολη, με το κοινωνικό παντοπωλείο της ενορίας Αγίου Νικολάου Αλμυρού, που εξυπηρετεί 67 οικογένειες, επίσης στις επάλξεις.

Σε διαρκή αγώνα δρόμου, στο μεταξύ, οι ιερείς, για να εξασφαλιστούν τα τρόφιμα που είναι αναγκαία για την παρασκευή του φαγητού, που διανέμεται σε άπορες οικογένειες. «Πασχίζουμε να αντεπεξέλθουμε, και απευθυνόμαστε στους ντόπιους παραγωγούς της λαϊκής, για να καταφέρουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια», υπογράμμισε ο π. Γεώργιος Γιαννιός, εφημέριος του ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ευξεινούπολης.

Παράλληλος και κοινός ο αγώνας για εξεύρεση πόρων προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα των ναών και ταυτόχρονα οι ανάγκες άπορων οικογενειών. «Από το φιλόπτωχο πρέπει να πληρώσουμε ρεύμα και πετρέλαιο, να εξασφαλίσουμε καυσόξυλα για τις σόμπες απόρων τώρα που αρχίζει ο χειμώνας, ρούχα και παπούτσια, σε άπορα παιδιά», είπε.

Στην περιοχή Βελεστίνου

Στην περιοχή του Βελεστίνου δεν υπάρχουν Σπίτια Γαλήνης, με τις ανάγκες δεκάδων άπορων οικογενειών να καλύπτονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Ρήγα Φεραίου μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας «δεκάδες οικογένειες σιτίζονται μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου. Τα τρόφιμα διανέμονται με το «Βοήθεια στο Σπίτι» σε μοναχικούς ή σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου».

Παράλληλα υπενθύμισε ότι «οι δημότες μπορούν να επικοινωνήσουν για οποιοδήποτε θέμα, είτε ψυχολογική υποστήριξη, είτε ενίσχυση από το κοινωνικό παντοπωλείο, είτε για σίτιση, είτε για οποιοδήποτε θέμα τους αφορά, επικοινωνώντας με το τηλέφωνο των κοινωνικών υπηρεσιών 2425023794, που λειτουργεί καθ’ όλο το 24ωρο». Συντονίστρια του προγράμματος είναι η Αντωνία Χασιώτη και η μέριμνα διαρκής για όσους έχουν ανάγκη βοήθειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου