ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Στην… πρίζα της ηλεκτροκίνησης ο Βόλος: Μελέτη για δίκτυο 144 σταθμών φόρτισης

στην-πρίζα-της-ηλεκτροκίνησης-ο-βόλο-813850

Την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης από το «Πράσινο Ταμείο» ενέκρινε η οικονομική επιτροπή – Προβλέπεται ένα σημείο ανά χίλιους κατοίκους σε πρώτη φάση

Στην… πρίζα της ηλεκτροκίνησης μπαίνει ο Δήμος Βόλου, ο οποίος ετοιμάζεται να εκπονήσει μελέτη για τη χωροθέτηση συνολικά 144 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου – Ν. Ιωνίας, αλλά και στις δημοτικές ενότητες. Μπορεί προς το παρόν στον Βόλο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο διευθυντής Βιώσιμης Κινητικότητας Κωνσταντίνος Καραγιάννης, να είναι καταχωρημένα μόλις δέκα ηλεκτρικά οχήματα, η ηλεκτροκίνηση όμως κερδίζει συνεχώς έδαφος και απαιτείται δίκτυο σταθμών φόρτισης για την υποστήριξή της.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο για την εκπόνηση μελέτης που θα υποδείξει τις ενδεδειγμένες θέσεις για την εγκατάσταση 144 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, ο αριθμός των σταθμών φόρτισης για την κατασκευή των οποίων θα διεκδικηθεί εκ νέου χρηματοδότηση από το ίδιο πρόγραμμα, προκύπτει βάση της αναλογίας που έχει θεσπιστεί και η οποία προβλέπει έναν σταθμό ανά χιλίους κατοίκους.

Οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων θα εγκατασταθούν σε δημόσιους χώρους και το δίκτυο θα ενισχύεται όσο αυξάνεται η ηλεκτροκίνηση. Προς το παρόν στον Βόλο υπάρχουν μόλις τρεις σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ένας στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου Ξενία και δύο στον χώρο του λιμανιού Βόλου, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κυρίως από επισκέπτες καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα που κυκλοφορούν στην πόλη είναι μόλις μία δεκάδα και εξυπηρετούνται από οικιακούς φορτιστές.

Η μελέτη με τα σημεία εγκατάστασης των σταθμών αναμένεται να είναι έτοιμη σε διάστημα μόλις ενός μήνα προκειμένου στη συνέχεια να διεκδικηθεί χρηματοδότηση και για τη δημιουργία των σταθμών. «Το δίκτυο φόρτισης θα καλύπτει την πρώτη ζήτηση και εν συνεχεία θα πυκνώσει. Προς το παρόν όλη η προσοχή μας έχει στραφεί στην ηλεκτροκίνηση που αποτελεί τμήμα της βιώσιμης κινητικότητας», σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου ο Δήμος Βόλου οφείλει να εκπονήσει υποχρεωτικά Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων μέχρι 31 Μαρτίου 2021, με το οποίο να προγραμματίζει τη χωροθέτηση επαρκούς αριθμού δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και θέσεων στάθμευσης εντός των διοικητικών ορίων του. Ο προϋπολογισμός είναι ύψους 60.000 ευρώ ενώ τυχόν υπέρβασή του θα καλυφθεί από τα ταμεία του Δήμου Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου