ΤΟΠΙΚΑ

«Λαβύρινθος» η αναρρωτική άδεια: Οδηγός από τον ΕΦΚΑ Βόλου

λαβύρινθος-η-αναρρωτική-άδεια-οδηγ-814601

Βήμα – βήμα η διαδικασία, προκειμένου εργαζόμενοι να μη βρεθούν έκθετοι απέναντι σε επιχειρήσεις

Σε ασφυκτική πίεση βρίσκονται εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι εργάζονται σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες και επιχειρήσεις μεταποίησης που είναι εν λειτουργία, καθώς έχοντας διαγνωστεί «θετικοί» στον κορονοϊό, αντιμετωπίζουν προβλήματα στον τρόπο λήψης αναρρωτικών αδειών λόγω covid-19, εμπρόθεσμα προκειμένου να μην είναι έκθετοι απέναντι στις επιχειρήσεις που εργάζονται.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ Βόλου τα ερωτήματα στην περιοχή μας είναι εκατοντάδες. Το τμήμα Παροχών καθημερινά δέχεται δεκάδες τηλεφωνήματα για πληροφορίες, από εργοδότες αλλά και επιχειρήσεις για το θέμα.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Χατζηγιάννης, υπάλληλος στο Τμήμα Παροχών Ασθένειας στον ΕΦΚΑ Μισθωτών Μαγνησίας, μέλος της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης, επισήμανε ως προς αυτό ότι ένας διευρυνόμενος αριθμός εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που υπάγονται στις διατάξεις του τ.ΙΚΑ αλλά και όσων εργάζονται σε ΝΠΔΔ με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) που είναι θετικοί μέσω test στη νόσο covid-19, τίθενται από τα υγειονομικά όργανα σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Το Τμήμα Παροχών Ασθενείας του ΕΦΚΑ (τ.ΙΚΑ) δεν επιδοτεί τους ασφαλισμένους με test (όπως δεν επιδοτούμε με την προσκόμιση μιας ακτινογραφίας ή μιας αιματολογικής εξέτασης κλπ) παρά μόνο με ιατρική γνωμάτευση που χορηγεί αναρρωτική άδεια.

«Για την ορθή διαχείριση των αιτημάτων των ασφαλισμένων, στην περίπτωση θετικού μοριακού test, oι εργαζόμενοι θα πρέπει άμεσα να επικοινωνούν τηλεφωνικά, είτε με το υγειονομικό όργανο που τους χορήγησε τη βεβαίωση του θετικού test , είτε με τον ιατρό τους (συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή μη, σχετικής ειδικότητας), να ενημερώνουν για το test και να ζητούν ιατρική γνωμάτευση που να τους χορηγεί αναρρωτική άδεια από την ημερομηνία του θετικού rapid test ή του μοριακού test.

Οι περιπτώσεις μη θετικού test και ιατρικής σύστασης σε κατ΄οίκον περιορισμό λόγω των μέτρων που αφορούν τη διασπορά του covid-19, δεν αποτελεί αναρρωτική άδεια (σύσταση κατ΄οίκον περιορισμός λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα), δεν κατατίθεται στο τ.ΙΚΑ αλλά στον εργοδότη», εξηγεί ο κ. Χατζηγιάννης.

Επιπροσθέτως οι χορηγούμενες ιατρικές γνωματεύσεις λόγω θετικού μοριακού test covid-19 θα πρέπει, πλέον των αναγκαίων στοιχείων (ονοματεπώνυμο ασφαλισμένου/ης,, ΑΜΑ ή ΑΜΚΑ ασφαλισμένου/ης, ημερομηνία έκδοσης γνωμάτευσης κλπ), να αναφέρουν τις ημερομηνίες rapid test και μοριακού test, τη νόσο (covid-19) και τη συμπτωματολογία και τη σύσταση κατ΄οίκον περιορισμό και την ένδειξη «χορήγηση αναρρωτικής άδειας από ……..έως……….».

Καθώς η λήψη της ιατρικής γνωμάτευσης δεν παρέχεται εύκολα λόγω του περιορισμού μετακινήσεων, οι ιατροί θα πρέπει να εκδίδουν τις ιατρικές γνωματεύσεις έστω και σε μεταγενέστερο χρόνο εφόσον δεν είναι εφικτή η έγκαιρη λήψη τους από τον ασφαλισμένο.

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Η πρόσβαση στο Τμήμα Παροχών Ασθένειας του ΕΦΚΑ (τ.ΙΚΑ) γίνεται μόνο με την κατάθεση ηλεκτρονικού αιτήματος στην κεντρική σελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.rg). Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η δια ζώσης παρουσία σε μία υπηρεσία επιτρέπεται μόνο για κατεπείγουσες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο συναλλασσόμενος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί διαφορετικά.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εφόσον έχουν δηλώσει στην αίτησή τους e-mail, θα λάβουν μήνυμα ότι το «το αίτημα σας ενημερώθηκε», ενώ για να πληροφορηθούν το είδος του μηνύματος θα πρέπει να εισέλθουν εκ νέου στο ηλεκτρονικό τους αίτημα, να επιλέξουν «προβολή επιλεγμένης αίτησης), όπου μπορούν να ενημερωθούν για όλες τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν (πλέον των αναγκαίων δικαιολογητικών) για να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να διατηρήσουμε στη υψηλότερη δυνατή λειτουργικότητα το Τμήμα μας καθώς από αυτό εξαρτάται η επιβίωση χιλιάδων εργαζομένων, πέραν της δικής μας ύπαρξης», σημειώνει καταλήγοντας ο κ. Χατζηγιάννης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου