ΤΟΠΙΚΑ

Σε οικονομική ασφυξία οι ξενοδόχοι στη Μαγνησία

σε-οικονομική-ασφυξία-οι-ξενοδόχοι-στ-815091

Ζητούν ενίσχυση του κλάδου με επιστολή στα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού

Σε οικονομική ασφυξία οι ξενοδόχοι, αγωνιούν για την επιβίωσή τους και ζητούν μέτρα στήριξης, με επιστολή που απέστειλαν πρόσφατα στα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού. Τρόπους οικονομικής ενίσχυσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας ζητεί την ίδια στιγμή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, προκειμένου ο κλάδος να επιβιώσει και να δώσει το «παρών» την επόμενη ημέρα.

Κραυγή απόγνωσης από τον ξενοδοχειακό κλάδο, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λαίλαπα της πανδημίας, δίνοντας καθημερινό αγώνα επιβίωσης, κόντρα στο αβέβαιο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί. Κοινές οι αγωνίες και τα προβλήματα, με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ να καταγράφει τις θέσεις των επαγγελματιών του κλάδου, που βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρη κατάσταση.

«Βρισκόμαστε σε τραγική κατάσταση. Καλούμαστε να πληρώνουμε χωρίς έσοδα, χωρίς ρευστότητα τις υποχρεώσεις μας. Τέλος Νοεμβρίου πρέπει να πληρώσουμε τον ΦΠΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές, το ΙΚΑ των εργαζομένων και όλες γενικά τις υποχρεώσεις μας. Η οικονομική κατάσταση είναι τραγική. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα, αν θα ενταχθούμε στην τέταρτη επιστρεπτέα και τι ποσό φυσικά θα είναι αυτό που θα εγκριθεί στον καθένα μας» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γρηγόρης Κοντορίζος γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι όλοι τομείς, εστίαση και τουρισμός, λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, για να προσθέσει ότι «το διά ταύτα είναι να στηριχθούμε οικονομικά και κατά δεύτερον πρέπει να γνωρίζουμε πότε θα ανοίξει η αγορά. Πότε θα αποφασίσει η κυβέρνηση να ανοίξει την αγορά και πάλι και πώς. Συμφωνώ ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα κατά του covid 19 για την προστασία εργαζομένων και πελατών, αλλά πρέπει να συνδυαστούν με την ομαλή λειτουργία των ξενοδοχείων, για να έρθει κόσμος στην περιοχή».

«Τραγική» περιγράφει την κατάσταση στον ξενοδοχειακό κλάδο ο ξενοδόχος Γιάννης Γιολδάσης, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Σκόπελο, ενώ επισημαίνει ότι «κρατήσεις δεν γίνονται, μήνυμα δεν λαμβάνουμε από το εξωτερικό». Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι «θα υπάρχει πλουραλισμός πτήσεων φέτος στη Σκιάθο, από διάφορα σημεία της Αγγλίας. Η Jet2 κάνει μεγάλη προσπάθεια και δρομολογεί πολλές πτήσεις από διάφορα σημεία της Αγγλίας και είναι πάρα πολύ καλό και ενθαρρυντικό, υπό την προϋπόθεση ότι θα βοηθήσει την κατάσταση το εμβόλιο, θα μειωθούν τα κρούσματα και θα σταματήσει ο φόβος, διότι αν δεν προχωρήσει υγειονομικά η κατάσταση, είναι δώρον άδωρον όλα», είπε.

Εμφανής ο προβληματισμός και στη δήλωση του Βασίλη Καραουλάνη: «Είναι κοινά τα προβλήματα σε όλα τα ξενοδοχεία, εποχιακά, αλλά και συνεχούς λειτουργίας. Οι πιο πολλοί ξενοδόχοι δεν έχουν πληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, διότι τα πενιχρά έσοδα, που συγκεντρώσαμε πέρυσι το καλοκαίρι και ανοίξαμε, δεν φτάνουν για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις, μας φορολογικές και ασφαλιστικές, ούτε για να καλυφθούν οι οικογενειακές ανάγκες του χειμώνα». Ζοφερό το οικονομικό περιβάλλον, με τον α’ αντιπρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων να επισημαίνει: «Αυτή είναι η πραγματικότητα για όλους μας. Ο κλάδος βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία. Εάν δεν αποφασιστούν φοροαπαλλαγές για το χρονικό διάστημα της πανδημίας, τουλάχιστον να μειωθούν 50% οι οφειλές σε ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες, θα αυξάνεται το χρέος, χωρίς να γνωρίζει ο ξενοδόχος αν θα έχει δουλειά στο μέλλον, για να αποπληρώσει εις διπλούν ή τριπλούν τα οφειλόμενα».

Τι ζητούν οι ξενοδόχοι

Στην επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, την οποία συνυπογράφουν οι τοπικές Ενώσεις, ζητείται «άμεσα να βρεθούν τρόποι οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων».

Στην κοινή επιστολή οι ξενοδόχοι επισημαίνουν: «Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την ανάλογη αναπροσαρμογή του ορίου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής (ή τον σχεδιασμό ενός άλλου ανάλογου χρηματοδοτικού εργαλείου), καθώς αυτή αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ιδιαίτερα επιτυχημένη, με την παράταση της ρύθμισης της επιδότησης των τόκων (ρύθμιση ομοίως ιδιαίτερα θετική), αλλά κυρίως με την άμεση επιχορήγηση των επιχειρήσεων για τις ζημιές που παρουσίασαν μέσα στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες που καλούνται να διαχειριστούν».

Υπενθυμίζοντας πως «στο παρελθόν είχε προβλεφθεί η παροχή επιχορήγησης για την κάλυψη μέρους της απώλειας των εσόδων των επιχειρήσεων – και μάλιστα σε συνθήκες που δεν είχαν την οποιαδήποτε σχέση με τον «υγειονομικό πόλεμο» που σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε», τονίζουν ότι «ανάλογες γενναίες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν και σήμερα για να μπορέσει ο κλάδος μας, ο οποίος «έβαλε πλάτη» όλα τα χρόνια της κρίσης και στήριξε απασχόληση και δημόσια έσοδα, αποτελώντας τον σημαντικότερο πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, να επιβιώσει και να δώσει δυναμικά το «παρών» στην επόμενη δύσκολη μέρα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου