ΛΑΡΙΣΑ

«Χρυσό» για ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

χρυσό-για-ομάδα-φοιτητών-του-πανεπι-815104

Παγκόσμια διάκριση της ομάδας iGEM Τhessaly στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας

Με τη δημιουργία ηλεκτρονικής κάψουλας, που ανιχνεύει τη λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος των ασθενών, που πάσχουν Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ), απέσπασαν την πρωτιά στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM οι 10 φοιτητές, που απαρτίζουν τη φετινή ομάδα iGEM Thessaly.

Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο MIT της Βοστώνης και φέτος διενεργήθηκε, δεδομένων των συνθηκών, διαδικτυακά, συγκεντρώνει πάνω από 6.000 φοιτητές από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Οι φοιτητές καλούνται να παρουσιάσουν ερευνητικά έργα που να προτείνουν λύσεις σε σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, ενός διεπιστημονικού κλάδου που συνδέει άρρηκτα τη Βιολογία με τη Μηχανική.

Η συμμετοχή της ομάδας στον φετινό διαγωνισμό έγινε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και διαφορετικές συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας αφού ο διαγωνισμός διεξήχθη διαδικτυακά. Η θεσσαλική ομάδα παρουσίασε ψηφιακά το ερευνητικό της έργο ανάμεσα σε 256 ομάδες και χιλιάδες φοιτητές, απέναντι σε καταξιωμένους κριτές, αποσπώντας θετικές κριτικές και σημαντικές εμπειρίες. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον διαγωνισμό μετά την περσινή που απέσπασε επίσης χρυσό μετάλλιο και διακρίσεις με την δημιουργία ενός τεστ έγκαιρης διάγνωσης για τη φυματίωση.

Οι 10 φοιτητές από διαφορετικά τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από τον Βόλο, τη Λάρισα και την Καρδίτσα, δούλεψαν μαζί από τον Ιανουάριο, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τις πανεπιστημιακές τους υποχρεώσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις του διαγωνισμού. Η έλευση της πανδημίας και οι δυσκολίες που προέκυψαν δεν τους σταμάτησαν αφού συνέχισαν να δουλεύουν σκληρά πραγματοποιώντας διαδικτυακές συναντήσεις καθημερινά.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η Φωτεινή Παπαδάκη, αρχηγός της ομάδας iGEM Thessaly 2020 και φοιτήτρια του Τμήματος Κτηνιατρικής, τονίζει ότι το χρυσό μετάλλιο ήρθε για να ανταμείψει τους κόπους και τη σκληρή δουλειά μηνών: «Η συμμετοχή μας σε έναν τόσο σημαντικό διεθνή διαγωνισμό ήταν μια συναρπαστική εμπειρία και συνάμα κουραστική και πιεστική. Ωστόσο, είχαμε πολλή όρεξη όλοι μας και θέλαμε πάρα πολύ να το ζήσουμε γιατί η Συνθετική Βιολογία είναι ένας τομέας που τώρα αναπτύσσεται οπότε είναι ακόμη σαν ένα μεγάλο ερωτηματικό κι εμάς μας δόθηκε η ευκαιρία να το απαντήσουμε. Ήμασταν όλοι αφιερωμένοι σε όλο αυτό παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε λόγω των συνθηκών.

Κερδίσαμε πολλά εκτός από επιστημονικές γνώσεις. Συνεργαστήκαμε με αξιόλογους ανθρώπους, μάθαμε καλύτερα τους εαυτούς μας, την ομαδικότητα, πώς να δουλεύουμε συνεργατικά. Το χρυσό μετάλλιο είναι τεράστια τιμή και ανταμοιβή. Είμαστε απλά ευγνώμονες που μας δόθηκε η ευκαιρία να ζήσουμε αυτή τη μοναδική εμπειρία ανεξάρτητα από την κούραση.

Προσωπικά, έμαθα να δουλεύω τόσο ατομικά όσο και ατομικά, έμαθα να συνεργάζομαι, έμαθα ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο να συνεργάζεσαι και ότι άλλες φορές η ποικιλία απόψεων μπορεί να είναι λυτρωτική. Τον τελευταίο χρόνο προσπαθήσαμε να ανέβουμε ένα βουνό το οποίο τελικά είχε την πιο ωραία θέα.

Συνοδοιπόροι και μεγάλοι υποστηρικτές καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας ήταν η ελληνική Ερευνητική Υποδομή για τη Συνθετική Βιολογία, OMIC-Engine και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Θα θέλαμε ακόμη να ευχαριστήσουμε την φαρμακευτική εταιρεία ELPEN, την ελληνική εταιρεία βιοτεχνολογίας EnzyQuest και την Ανάδραση για την ένθερμη υποστήριξή τους».

Με επίσημη ανακοίνωση του το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνεχάρη τους φοιτητές της ομάδας τονίζοντας τη σημασία αυτής της παγκόσμιας διάκρισης: «Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου για την ομάδα iGEM Thessaly 2020 στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM, αποτελεί γεγονός! Αυτή ήταν η δεύτερη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο διαγωνισμό και η ομάδα του 2020 συνεχίζει την παράδοση των διακρίσεων στο δρόμο που άνοιξαν οι προκάτοχοί τους το 2019». Τους φοιτητές συνεχάρη με τη σειρά του και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης.

Τα μέλη της iGEM Thessaly 2020 και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι: Παπαδάκη Φωτεινή (Τμήμα Κτηνιατρικής), Κοροξενίδου Μάγδα (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας), Τσαπαδίκου Αστερία (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας), Μιχελιουδάκης Βενέτιος (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας), Εμμανουήλ Στυλιανάκης (Τμήμα Φαρμακευτικής Πατρών), Μουχταρίδης Γεώργιος (Μηχανολόγων Πληροφορικής), Ιφιγένεια Δασκαλάκη (Αρχιτεκτόνων Μηχανικών), Απόχα Λεμονιά (Σχολή Γεωπονικών Επιστημών), Στεργίου Βασίλης (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ) και Μεσσής Τάσος (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το έργο της ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής της σε Facebook, Instagram και Twitter, αλλά και στις ιστοσελίδες της igem-thessaly.uth.gr και https://2020.igem.org/Team:Thessaly.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου