ΤΟΠΙΚΑ

Σε δίκτυο δημάρχων κατά των ανεμογεννητριών ο Δήμος Νοτίου Πηλίου

σε-δίκτυο-δημάρχων-κατά-των-ανεμογενν-816569

Που, με ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου, τάσσεται ενάντια στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις

Ψήφισμα, το οποίο υπογράφουν 27 δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, που υποστηρίζουν ότι οι περιοχές τους απειλούνται από την εκτεταμένη εγκατάσταση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών, προσυπογράφει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός.

Δήμαρχοι νησιωτικών, αλλά και ορεινών περιοχών συγκροτούν δίκτυο κατά των ανεμογεννητριών υποστηρίζοντας ότι «οι ανορθολογικές και μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τις δημοτικές αρχές, τους φορείς και τους δημότες, εξαναγκάζουν τις τοπικές κοινωνίες να συναινέσουν και πολλές φορές να συμμορφωθούν σε επιλογές με βαρύ οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος».

Πρόκειται για πρωτοβουλία του δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου, που άρχισε πριν από περίπου τέσσερις μήνες, την πλαισιώνουν πλέον 27 δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο κ. Μιτζικός,, που αντιμετωπίζουν την απειλή της εκτεταμένης εγκατάστασης γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στους δήμους τους, τόσο σε νησιά, όσο και σε ορεινούς όγκους, και την οποία στηρίζει με τη συμμετοχή του και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στο ψήφισμα, που εκδόθηκε έπειτα από τηλεδιάσκεψη, οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στο δίκτυο αναφέρουν πως κατ’ αρχάς συμφωνούν ότι θεωρούν αναγκαίο, στο περιβάλλον του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, που θα αξιοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο σύνολό τους και όχι πολιτική προσανατολισμένη σχεδόν αποκλειστικά στις ανεμογεννήτριες και στα ηλιακά πάνελ.

Ωστόσο, δηλώνουν ότι θεωρούν πως η κεντρική διοίκηση προχώρησε στην ανάπτυξη και την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών χωρίς ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική που να βασίζεται στις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες και σε ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, στην προστασία των ιδιαίτερων ταυτοτικών χαρακτηριστικών και στην οικονομική, πολιτισμική και περιβαλλοντική πραγματικότητα των δήμων τους.

«Επιπλέον, αυτές οι αποσπασματικές, ανορθολογικές και μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις επιχειρήθηκαν ή επιχειρούνται στους δήμους μας, αγνοώντας ή και καταστρατηγώντας αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τις δημοτικές αρχές, τους φορείς και τους δημότες, και εξαναγκάζοντας τις τοπικές κοινωνίες να συναινέσουν και πολλές φορές να συμμορφωθούν σε επιλογές με βαρύ οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος», αναφέρουν.

«Συμμετέχουμε στο δίκτυο και στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται πιστοί στην ομόφωνη απόφαση που λάβαμε στο δημοτικό συμβούλιο. Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση», σημειώνει ο κ. Μιτζικός αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος Νοτίου Πηλίου έχει καταθέσει ενδικοφανή προσφυγή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά της απόφασή της για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε δύο σημεία στους Αφέτες και βρίσκεται σε αναμονή.

Μάλιστα σε σύσκεψη είχε αποφασιστεί να ζητηθεί και πολιτική παρέμβαση για την εξαίρεση του Πηλίου από τις περιοχές στις οποίες προβλέπεται εγκατάσταση ανεμογεννητριών, προκειμένου να μην «τρέχει» ο δήμος κάθε φορά πίσω από αποφάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου