ΤΟΠΙΚΑ

Στο ναδίρ η ψυχολογία φοιτητών ~ Ανατροπή της φοιτητικής ζωής εξαιτίας της καραντίνας

στο-ναδίρ-η-ψυχολογία-φοιτητών-ανατρο-816779

Αύξηση των αιτημάτων ψυχολογικής υποστήριξης στη Συμβουλευτική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εν μέσω πανδημίας

Εδωσαν τη μάχη τους υπό αντίξοες συνθήκες στις πανελλαδικές εξετάσεις για να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ετοιμάστηκαν για τη φοιτητική ζωή και πριν καν τη γευτούν ή προσαρμοστούν, το όνειρο γκρέμισε η πανδημία του κορονοϊού και η καραντίνα ήρθε να καταρρακώσει την ψυχολογία τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Κατακόρυφη αύξηση των αιτημάτων φοιτητών για ψυχολογική υποστήριξη καταγράφεται στην υπηρεσία Συμβουλευτικής του Εργαστηρίου Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου πλέον τα περιστατικά που εξυπηρετούνται είναι σε εβδομαδιαία βάση περισσότερα από 40.

Περιστατικά μέτριας σοβαρότητας ακόμη και πιο σοβαρά απευθύνονται στη Συμβουλευτική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναζητώντας ψυχολογική στήριξη για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που είναι μεγαλύτερες εν μέσω καραντίνας.

«Αρκετοί φοιτητές έχουν αρχίσει να χάνουν το νόημα σε αυτό που κάνουν. Τι κάνω; Εχει νόημα; Αναρωτιούνται. Και το άγχος εντείνεται μαζί με τα καταθλιπτικά επεισόδια», αναφέρει ο επιστημονικός υπεύθυνος της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοπαθολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση Γιώργιος Κλεφτάρας.

Από το 2007 στο πλευρό των φοιτητών

Η Συμβουλευτική Υπηρεσία ιδρύθηκε και λειτούργησε για πρώτη χρονιά το 2007 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον κ. Κλεφτάρα αρχικώς στελεχώθηκε από ένα άτομο προσωπικό που αναλάμβανε την υποστήριξη των φοιτητών που απευθύνονταν στην υπηρεσία κυρίως από τον Βόλο. Φοιτητές από άλλες πόλεις όπου λειτουργούν τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναγκάζονταν να έρθουν οι ίδιοι στον Βόλο, με το ίδρυμα να τους καλύπτει τα έξοδα μετάβασης προκειμένου να κάνουν τις συνεδρίες τους.

Στο πλαίσιο λειτουργίας της υπηρεσίας αναπτύχθηκε και ένα δίκτυο εθελοντών σε όλες τις πόλεις, με επαγγελματίες ψυχολόγους να αναλαμβάνουν περιστατικά φοιτητών που χρειάζονταν στήριξη.

Επεκτάθηκε

Η Υπηρεσία άρχισε να επεκτείνεται και προσφάτως πέτυχε την ενίσχυσή της με δύο ακόμη άτομα προσωπικό για να καλύψει το σύνολο των αναγκών που υπάρχουν.

«Το Πανεπιστήμιό μας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Εχουμε χιλιάδες φοιτητές και αποτελούμε μικρογραφία της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι και οι ανάγκες ψυχολογικής υποστήριξης είναι πολύ μεγαλύτερες και σίγουρα ακόμη και με τις νέες προσλήψεις το προσωπικό δεν επαρκεί», σημειώνει ο κ. Κλεφτάρας.

Οι συνεδρίες γίνονταν δια ζώσης μέχρι και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας πλέον όμως οι υπηρεσίες προέρχονται εξ αποστάσεως στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Αφορούν σε περιστατικά μέτριας σοβαρότητας που χρειάζονται απλώς ψυχολογική στήριξη ή και πιο σοβαρές καταστάσεις για φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και χρειάζονται ακόμη και φαρμακευτική αγωγή. Σε αυτές τις περιπτώσεις η υπηρεσία συνεργάζεται και με ψυχιάτρους του Νοσοκομείου Βόλου.

Εντείνονται τα προβλήματα στην καραντίνα

Τα προβλήματα ποικίλουν σύμφωνα με τον κ. Κλεφτάρα. Μπορεί να αφορούν σε προβλήματα σχέση με το άλλο φύλλο, σε προβλήματα προσαρμογής στη νέα ζωή μακριά από την οικογένεια και τους φίλους, σε σοβαρά περιστατικά εκδήλωσης άγχους, σε κατάθλιψη ακόμη και σε ψυχώσεις ή και παρανοϊκές ιδέες.

Δυσκολίες προσαρμογής στην ακαδημαϊκή ζωή, έλλειψη κινήτρων, μειωμένη απόδοση, άγχος εξετάσεων, έλλειψη συγκέντρωσης, δυσκολίες στις φιλικές, προσωπικές, οικογενειακές σχέσεις, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μοναξιά, κατάθλιψη αλλά και εξαρτήσεις, ειδικές ανάγκες, ψυχοσωματικά προβλήματα, διαταραχές ύπνου και διαταραχές διατροφής είναι το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται μέσω της Συμβουλευτικής Υπηρεσίας.

Τα προβλήματα δείχνουν να εντείνονται στην καραντίνα. «Υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών. Σε αυτή τη φάση της καραντίνας, όπως και στην πρώτη, τα παιδιά είναι πολύ κλεισμένα, πολύ πιεσμένα. Σε αυτή την ηλικία η κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντική. Στον εγκλεισμό τα προβλήματα εντείνονται, το άγχος αυξάνεται και μαζί τα καταθλιπτικά επεισόδια», σημειώνει ο καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας.

Πρόωρη επιστροφή στο πατρικό σπίτι

Φοιτητές που έδωσαν τον αγώνα τους για να περάσουν στο Πανεπιστήμιο και δεν το έχουν καν γνωρίσει παρά μόνο μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους, φοιτητές που διανύουν ήδη το δεύτερο και παραπάνω έτος σπουδών και αναγκάστηκαν να αφήσουν το φοιτητικό τους σπίτι και να επιστρέψουν στους γονείς χάνοντας την αυτονομία τους και καλούμενοι να υπακούσουν σε νέους κανόνες, παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα και αναζητούν στήριξη.

Οι ψυχολογικές δυσκολίες σύμφωνα με τον κ. Κλεφτάρα εντείνονται εξαιτίας της καραντίνας αλλά και των οικονομικών δυσκολιών που γεννούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Πολλοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες και αυτό τους γεμίζει άγχος, απογοήτευση, γεννά ακόμη και κατάθλιψη», λέει ο ίδιος.

Συνεδρίες, σεμινάρια, αλλά και ώρα για δράση

Η Συμβουλευτική στηρίζει τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρέχοντας προσωπικές συνεδρίες, διοργανώνοντας ωστόσο και σεμινάρια αλλά και δράσεις για την τόνωση της ψυχολογίας τους.

Πρόσφατη είναι η εμφάνιση των UTH ACTERNATIVES, μιας ομάδας που αποτελείται από αποφοίτους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οι οποίοι ανέλαβαν τη λειτουργίας μιας ιστοσελίδας και μιας ιντερνετικής ραδιοφωνικής εκπομπής που απευθύνεται στην φοιτητική κοινότητα του ιδρύματος.

Στόχος είναι να επικοινωνούνται όσα ακόμη επιτρέπονται, να προβληθούν δράσεις και πρωτοβουλίες, να κινητοποιηθεί η δημιουργικότητα όλων, να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα.

Ιδέες, προτάσεις και συμμετοχή των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και ιδιαίτερα των φοιτητών, είναι ευπρόσδεκτες.

Κάθε εβδομάδα και ένας διαφορετικός καλεσμένος, κυρίως μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά όχι μόνο, θα παρουσιάζουν θέματα για να διευκολύνουν τους φοιτητές να διαχειριστούν τις αλλαγές στη μαθησιακή διαδικασία και στη ζωή τους γενικότερα και θα προτείνουν εναλλακτικές. Οι εκπομπές και οι πληροφορίες που θα προκύπτουν από αυτές, αλλά και ό,τι υλικό σταλεί, θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα (Ιστοσελίδα: http://acternatives.uth.gr. Ραδιοφωνική εκπομπή: UTH ACTERNATIVES, κάθε Δευτέρα στις 22.00, http://yuth-radio.com/).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου