Δωρεά ψυχής και ευαισθησίας ~ Δημιουργίες παιδιών στην παιδοψυχιατρική

Τελευταία ενημέρωση: 2020-11-22, 20:15:34
Χαμόγελα από τον Λευτέρη Πλαβό, τη Μαρία Χατζηελευθερίου και τη Σταυρούλα Μαστρογιάννη
Δωρεά ψυχής και ευαισθησίας ~ Δημιουργίες παιδιών στην παιδοψυχιατρική

Φωτογραφίες με έργα του Εργαστηρίου Κουκλοθέατρου του Πορφυρογένειου κοσμούν την Κλινική του Αχιλλοπούλειου

Δημιουργικά χρώματα αισιοδοξίας, με τη ματιά παιδιών, πρωταγωνιστούν στους φωτογραφικούς πίνακες μεγάλων διαστάσεων, που κοσμούν από τις αρχές του τρέχοντος μήνα τους διαδρόμους και την αίθουσα υποδοχής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι φωτογραφίες αποτελούν δωρεά του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς, με τις παιδικές δημιουργίες να αποκτούν έναν καινούριο ρόλο, σκορπώντας χαμόγελα κι αισιοδοξία σε άλλα παιδιά που το έχουν ανάγκη. «Τα μάτια στα παιδιά», οι δημιουργίες των μελών του Εργαστηρίου Κουκλοθέατρου του Πορφυρογένειου Ιδρυματος Αγριάς, αποτυπώνονται από το φωτογραφικό φακό του Βολιώτη καλλιτέχνη κι εκπαιδευτικού Λευτέρη Πλαβού.

Στο Εργαστήρι Κατασκευής κι Εμψύχωσης Κούκλας «Κουκλοπέδιο», παιδιά δημοτικού κι έφηβοι χρησιμοποιούν την τέχνη του κουκλοθέατρου ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Τα παιδιά του εργαστηρίου μοιράζονται τη χαρά τους στο χώρο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, πιστεύοντας ότι η τέχνη μπορεί να γίνει μέσο θεραπείας κι αναζήτησης του εαυτού μας.

Ο Λευτέρης Πλαβός συντροφεύει το Εργαστήρι Κουκλοθέατρου τα τελευταία δέκα χρόνια, αποτυπώνοντας στις φωτογραφίες του τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις των παιδιών.

Ως φωτογράφος αναζητά το «είναι» και το «εγώ» της κούκλας, άλλοτε ως πορτραίτο κι άλλοτε μέσα από ένα αυστηρά επιλεγμένο κάδρο. Οι φωτογραφίες και οι συνθέσεις που αποτυπώνουν, τονίζουν τις λεπτομέρειες της κατασκευής, αποτυπώνοντας την «κρυφή ματιά» της κούκλας, την κρυμμένη της ψυχή που κάνει την κάθε κούκλα διαφορετική και αυθύπαρκτη.

«Η φωτογραφία είναι ένα παράθυρο προς τον κόσμο κι ένας καθρέφτης του εαυτού μας. Εδώ λειτουργεί ως ένας δίαυλος επικοινωνίας, ώστε οι δημιουργίες των παιδιών να μπορέσουν να αλληλεπιδράσουν με το θεατή. Οι εικόνες που έχουν επιλεγεί για να κοσμήσουν το θεραπευτικό χώρο του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος ποικίλουν σε μεγέθη και σε συνθέσεις, ορίζοντας μια πορεία με αφήγηση, με σκοπό τη δημιουργία διάθεσης χαράς, γεμάτες χρώμα, απλότητα και ζωντάνια, χωρίς φορμαλισμούς. Εύχομαι οι φωτογραφίες αυτές να δίνουν ζωή και διάρκεια σ’ αυτό που έχει συμβεί, σ’ αυτό που έχει αποτυπωθεί στις καλλιτεχνικές δημιουργίες και στο παιδαγωγικό έργο του εργαστηρίου», υπογραμμίζει ο Ελευθέριος Πλαβός, φωτογράφος, αρχιτέκτονας - πολιτικός μηχανικός, εκπαιδευτικός του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας.

 

Συλλογή με αισιόδοξα μηνύματα

Στη συλλογή φωτογραφιών «Τα μάτια στα παιδιά» πρωταγωνιστούν οι ήρωες τριών αγαπημένων κουκλοθεατρικών παραστάσεων του εργαστηρίου, «Λιλιπούπολη», «Οι δραπέτες της σκακιέρας», «Το Ασχημόπαπο». Οι εικόνες αποκαλύπτουν ένα διαφορετικό κόσμο, όπου υλικά που για τους πολλούς θεωρούνται ασήμαντα κι ευτελή, αποκτούν άλλο νόημα μέσα από τη λαχτάρα του παιδιού να εκφράσει τα συναισθήματά του και να δώσει μορφή στα πλάσματα της φαντασίας του. Οι λεπτομέρειες των κατασκευών, όπως αναδεικνύονται από το φωτογραφικό φακό, συνθέτουν ένα παιχνίδι έκπληξης κι ανατροπής του συμβατού. Η μεγέθυνση της φωτογραφίας διογκώνει τη στιγμή και γεννά συνειρμούς κι όνειρα.

«Οι εικόνες αυτές στους χώρους της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής επιθυμούν να γίνουν μια γέφυρα ανάμεσα στα παιδιά, δίνοντας το χέρι στους μικρούς ασθενείς για να μη νιώθουν μόνοι», αναφέρει η Σταυρούλα Μαστρογιάννη, ιστορικός τέχνης, υπεύθυνη Εργαστηρίου Κουκλοθέατρου στο Πορφυρογένειο Ιδρυμα Αγριάς.

Οι θαυμάσιες δημιουργίες της ομάδας «Κουκλοπέδιο», μέσα από τη ματιά του φωτογράφου Λευτέρη Πλαβού, έντυσαν με μοναδικό τρόπο το χώρο του Τμήματος της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου της πόλης του Βόλου. Προσέδωσαν χρώμα, ζωντάνια κι ενεργητικότητα καθώς και μια θαυμάσια αισθητική στο εργασιακό και θεραπευτικό μας περιβάλλον. Ο άλλοτε γκρίζος και μελαγχολικός χώρος μεταμορφώθηκε σε μια μικρή γκαλερί.

«Οι δημιουργίες των παιδιών μέσα από τα μαθήματα του εργαστηρίου τους, παρουσιάζονται με ελευθερία, αυθορμησία, φαντασία, γεμάτες ομορφιά κι έκφραση και με ποικιλία συναισθημάτων. Έρχονται να συναντήσουν το βλέμμα των δικών μας παιδιών για να τα συγκινήσουν, να τα παρηγορήσουν, να τα προκαλέσουν να δουν κάτι από τον βαθύτερο δικό τους εαυτό, να συνομιλήσουν «από παιδιά προς παιδιά». Αποκαλύπτουν το βαθύτερο νήμα που συνδέει όλα τα παιδιά του κόσμου, όσο διαφορετικά κι αν φαίνονται» επισημαίνει η Μαρία Χατζηελευθερίου, παιδοψυχίατρος, διευθύντρια του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου.

 

Χρώμα σε γκρίζους τοίχους

Τενεκεδάκια, καπάκια από μπουκάλια νερού, χάρτινες αυγοθήκες, παλιά υφάσματα, πούπουλα, ρολά από χαρτί κουζίνας, εφημερίδες… μεταμορφώνονται.

Τα παιδιά του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς με έμπνευση, φαντασία και δημιουργικότητα κατάφεραν να μετατρέψουν φαινομενικά άχρηστα υλικά που προορίζονται για τον κάδο σκουπιδιών ή ανακύκλωσης σε υπέροχα, μοναδικά έργα τέχνης.

«Οι φωτογραφίες των δημιουργιών των παιδιών, που εδώ και λίγο καιρό κοσμούν τους τοίχους του παιδοψυχιατρικού τμήματος έχουν προσδώσει στο χώρο μία χαρούμενη και ζεστή ατμόσφαιρα που όλοι, μικροί και μεγάλοι, έχουμε ανάγκη στην καθημερινότητά μας» τονίζει η Χρύσα Γιβροπούλου, εργοθεραπεύτρια του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου.

«Οι μικροί δημιουργοί του Πορφυρογενείου Ιδρύματος άλλαξαν το χώρο του παιδοψυχιατρικού μας τμήματος και συνέβαλαν στην αναβίωση της παιδικότητάς μας. Στους διαδρόμους, μέσα από το φωτογραφικό έργο τους, βλέπω να χορεύει ο Κέρμιτ, να πετάει ο Νιλς Χόλγκελσον και να γελάει η Σουβλίτσα. Αφήνω την πόρτα του γραφείου μου συχνά ανοιχτή, για να μεταφερθώ, έστω και για λίγες στιγμές στη δική μου παιδική πραγματικότητα» προσθέτει η Βούλα Παπαντωνίου, λογοθεραπεύτρια του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου.

«Αν θέλεις να δώσεις αγάπη στα πράγματα γύρω σου, αγκάλιασε τα. Αν θέλεις να δώσεις ζωή δημιούργησε τα. Η ομάδα από το παιδικό εργαστήρι κατασκευής κι εμψύχωσης κούκλας με τη φαντασία και τη δημιουργικότητα της έχει δώσει νέα πνοή στο χώρο μας», επισημαίνει η Ελευθερία Τιμοθείδου, κοινωνική λειτουργός του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου.

«Το σύνηθες περιβάλλον ενός εξωτερικού ιατρείου ή κλινικής Νοσοκομείου είναι στείρο, απρόσωπο ενίοτε και «φοβιστικό». Σίγουρα δεν εναρμονίζεται με την παιδική και εφηβική ψυχή. Εδώ και λίγες ημέρες όμως, ο διάδρομος και οι κοινόχρηστοι χώροι του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου γέμισαν εικόνες, χρώματα, συναισθήματα και ονειρικά ταξίδια. Ευχαριστούμε από καρδιάς τη Σταυρούλα Μαστρογιάννη, το Πορφυρογένειο Ιδρυμα Αγριάς και φυσικά όλους τους μικρούς καλλιτέχνες για την ευγενική προσφορά τους», αναφέρει η Πηνελόπη Αβαγιανού, ψυχολόγος του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
9
=