ΤΟΠΙΚΑ

Διαγραφές χρέους έως και 100% ~ Αποφάσεις σωτηρία για υπερχρεωμένους

διαγραφές-χρέους-έως-και-100-αποφάσεις-σ-816814

Ικανοποίηση από τις αποφάσεις δικαστηρίων της Μαγνησίας για οριστική ένταξη οφειλετών στον νόμο Κατσέλη

Χαμόγελα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει ανατρέψει δραματικά την καθημερινότητα του πολίτη, σε δύο υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Αποφάσεις Ειρηνοδικείου της Μαγνησίας και του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου σώζουν τις κύριες κατοικίες τους από απειλούμενες κατασχέσεις και τους παρέχουν σωσίβιο σωτηρίας. Στη μία περίπτωση μάλιστα, το δικαστήριο αποφασίζει διαγραφή χρέους 100% για 55χρονο ιδιωτικό υπάλληλο, ενώ στη δεύτερη περικόπτει το 74,7% της οφειλής 50χρονης ελεύθερης επαγγελματία που πέτυχε η υπόθεσή της να ανατραπεί στο Εφετείο και να κοιμάται πλέον ήσυχη.

Η νομική σύμβουλος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου Κωνσταντίνα Ευσταθίου λέει: «Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις. Τα αιτήματα κρίθηκαν βάσιμα και στις δύο περιπτώσεις που θεωρώ ότι πράγματι πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου Κατσέλη.

Πρόκειται για δύο δίκαιες αποφάσεις δικαστηρίων, τα οποία για άλλη μία φορά βγάζουν τους δανειολήπτες από το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε η υπερβολική μείωση των εισοδημάτων τους στα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Τώρα μπορούν να ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό σύνολο χωρίς το βάρος των οφειλών τους. Εχουν μία ευκαιρία για να ζήσουν αξιοπρεπώς χωρίς τον εφιάλτη της απώλειας των περιουσιών τους».

Διαγραφή χρέους στο 100%

Ιδιωτικός υπάλληλος ηλικίας 55 ετών Βολιώτης τρίτεκνος βρέθηκε σε αδυναμία πληρωμής των δανειακών του υποχρεώσεων ύψους 46.400 το 2014 λόγω δραματικής συρρίκνωσης του εισοδήματός του, το οποίο μειώθηκε στα 740 ευρώ.

Ειρηνοδικείο της Μαγνησίας αποφαίνεται με οριστική απόφασή του ότι λόγω ανεπαρκών εισοδημάτων και επειδή συντρέχουν στο πρόσωπό του εξαιρετικές συνθήκες και ειδικότερα το εισόδημά του δεν επαρκή για την κάλυψη των βασικών βιοτικών του αναγκών πρέπει να του οριστούν μηδενικές καταβολές.

Επιπλέον, αν στο διάστημα της επόμενες 5ετίας το εισόδημά του δεν αλλάξει προς το θετικό αποτέλεσμα, τότε –σύμφωνα με την απόφαση- θα πρέπει να απαλλαχθεί πλήρως από τα χρέη του.

Ο 55χρονος έχει ένα παραχωρημένο στο όνομά του προσωρινά ακίνητο για το οποίο ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα αποκτήσει τον οριστικό τίτλο του. Ηθελε να ρυθμίσει τα χρέη που είχε από καταναλωτικά δάνεια από το 2008. Ωστόσο, το 2014 περιήλθε σε αδυναμία πληρωμής. Σήμερα αισθάνεται ανακούφιση από την απαλλαγή του που ταυτόχρονα διασώζει και το σπίτι του.

Διάσωση κατοικίας από κατάσχεση

Σωτηρία συνιστά και η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου για 50χρονη Βολιώτισσα ελεύθερη επαγγελματία που ζούσε με το άγχος της απώλειας της κύριας κατοικίας της έκτασης 70 τετραγωνικών μέτρων.

Η επαγγελματίας είχε συνολικές οφειλές περίπου 67.000 ευρώ και το δικαστήριο της όρισε μηδενικές καταβολές για 3 χρόνια και μετά τα 3 χρόνια συνολική καταβολή ποσού 17.000 ευρώ, το οποίο θα πρέπει να αποπληρωθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις των 95 ευρώ για 15 χρόνια.

Επίσης, είχε συμβληθεί ως εγγυήτρια σε οφειλές ύψους 200.000 ευρώ.

Η αιτούσα είχε σημαντική μείωση των εισοδημάτων της και κρίθηκε ότι το αίτημά της για ένταξη στο νόμο Κατσέλη δεν ήταν καταχρηστικό και ότι πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

Οι δανειακές της συμβάσεις καταγγέλθηκαν και προκειμένου να σώσει την κύρια κατοικία της προσέφυγε στα δικαστήρια το 2014. Αρχικώς το αίτημά της απορρίφτηκε στην πορεία όμως ικανοποιήθηκε πλήρως.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι περιήλθε σε οικονομική αδυναμία χωρίς δόλο και γι’ αυτό ήταν ανυπαίτια για την αύξηση των οφειλών της.

Το νομικό πλαίσιο σήμερα

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κενό νόμου όσον αφορά στην προστασία της κύριας κατοικίας, όμως οι πλειστηριασμοί έχουν ανασταλεί σε εφαρμογή των μέτρων για την πανδημία. Ο νόμος Κατσέλη (3869/10) έληξε τον Φεβρουάριο του 2019. Ο νόμος που ακολούθησε (4605/2019) με τη ρύθμιση των οφειλών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έληξε στις 30 Ιουλίου 2020.

Μέχρι και τον Δεκέμβριο δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό πλαίσιο, καθώς έληξε στις 30 Οκτωβρίου και το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για επιδότηση δανείου για 9 μήνες.

Ο πτωχευτικός νόμος, που έχει δημοσιευτεί και προβλέπει εξωδικαστικό μηχανισμό που θα παρέχει δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα τεθεί σε νομοθετική ισχύ από την 1/1/21. Θα αφορά σε δανειολήπτες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια, ενώ θα ρυθμίζει και τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου