ΤΟΠΙΚΑ

Σκοτσέζικο ντους για την Κάρλα

σκοτσέζικο-ντους-για-την-κάρλα-380662

Κινήθηκαν οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία του αντλιοστασίου Πηνειού, κάνοντας τη λίμνη να ξεδιψάσει από Δευτέρα

Ενα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι και δύσκολος χειμώνας περίμεναν τη λίμνη Κάρλα. Δεκαετίες μετά την εξαφάνισή της και λίγα χρόνια μετά την ανασύστασή της η λίμνη εξέπεμψε σήμα κινδύνου, με φωνές όσων παρακολουθούν από κοντά τον επαναπλημμυρισμό της να διαμαρτύρονται για τη σημαντική πτώση της στάθμης του νερού εξαιτίας των κλειστών αντλιοστασίων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Ο επαναπλημμυρισμός της λίμνης που σχεδιάστηκε για να αποκαταστήσει ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα με την αποξήρανσή της και τον τεμαχισμό της σε χωράφια προς εκμετάλλευση, καθώς και να καλύψει ανάγκες σε νερό στον θεσσαλικό κάμπο, βρέθηκε τους τελευταίους μήνες σε σημείο μηδέν.

Το κλειστό αντλιοστάσιο του Πηνειού έκοψε την παροχή ποσοτήτων νερού στην υπό ανασύσταση λίμνη, εξαιτίας της κακής ποιότητας των υδάτων και της ρύπανσής τους με φυτοφάρμακα.

Οι διαβεβαιώσεις για την επαναλειτουργία του αντλιοστασίου Πηνειού, ώστε η λίμνη να ξεδιψάσει με την εισροή νέων ποσοτήτων νερού και οι γύρω περιοχές να πάρουν ανάσα ότι θα ξεπεραστεί ο κίνδυνος της λειψυδρίας που επί δεκαετίες τους αποτελεί το φόβο τους, αφού η φύση εκδικήθηκε και σε αυτή την περίπτωση για τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, απαντώντας με μεγάλα ρήγματα στο Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο, ήρθαν προχθές από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

Πιέζοντας για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δημιουργήθηκαν ενημερώθηκε ότι η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης εξέδωσε την άδεια χρήσης νερού που απαιτούνταν και είχε ζητηθεί από τον περασμένο Ιούλιο, ως προαπαιτούμενο για την απελευθέρωση νερών από τον Πηνειό προς την Κάρλα.

Ο Περιφερειάρχης συγκάλεσε σε σύσκεψη τους εκπροσώπους του φορέα διαχείρισης, της ΕΥΔΕ Κάρλας και τη Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, περνώντας από «ακτινογραφία» τις εργολαβίες και τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι διαπιστώσεις από την πορεία των έργων ήταν δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικές, όπως έλεγε.

Εργολαβίες στον πάγο…
Πολλές από τις εργολαβίες που υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν παγώσει, ενώ διάφορες άλλες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις εμποδίζουν τη συνέχιση των έργων. Λύση, όμως, δόθηκε στην κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας (αρδευτικό) προϋπολογισμού 24.842.941 ευρώ, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρωθεί.

Το έργο επανασύστασης της λίμνης Κάρλας είναι ένα από τα μεγαλύτερα αντιπλημμυρικά και εξυγιαντικά έργα της Θεσσαλίας. Με το έργο πολλαπλής σκοπιμότητας ανασύστασης της λίμνης Κάρλας που έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 65 με 70%, θα αντιμετωπισθούν σοβαρά προβλήματα στη Μαγνησία και τη Λάρισα, όπως η προστασία από πλημμύρες και η ρύπανση του Παγασητικού, η υφαλμύρωση των υπόγειων υδροφορέων της ευρύτερης περιοχής, η άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων που αρδεύονται πλημμελώς, ενώ ταυτόχρονα θα αποκατασταθεί μερικώς το προϋπάρχον οικοσύστημα της Κάρλας.

«Επιδιώκουμε να συνεχιστούν τα έργα που εκκρεμούν. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αποφυγή ευθυνών» τόνισε ο κ. Αγοραστός και ασκώντας κριτική πρόσθεσε: «Η αποκέντρωση του κράτους πρέπει κάποτε να γίνει πράξη. Αν τα έργα στην Κάρλα υλοποιούνταν από την αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας, δεν θα είχαμε σήμερα αυτά τα προβλήματα. Εμείς εκπέμπουμε ένα μήνυμα αποτελεσματικότητας. Οι εργολαβίες πρέπει να συνεχιστούν και το αντλιοστάσιο στον Πηνειό πρέπει να λειτουργήσει άμεσα. Το ΥΠΕΚΑ πρέπει να αποφασίσει ποιος θα διαχειρίζεται το έργο αυτό και με ποιο τρόπο και όχι να αφήνει μετέωρη μια ολόκληρη περιοχή και τους ανθρώπους της».

Δεν αρκούν
Ο Πηνειός και η Κάρλα δεν φτάνουν από μόνα τους να λύσουν το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης νερού στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό. Θέση του είναι ότι αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα μεταφοράς νερού από την άνω ρου του Αχελώου και παράλληλα τα δίκτυα σύνδεσης με τον Πηνειό «τα προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον θα είναι μη αναστρέψιμα». Τεκμηριωμένες απόψεις πολλών επιστημόνων και ειδικών που μιλούν για «ερημοποίηση» της Θεσσαλίας αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου.

Ο Περιφερειάρχης θα επιδιώξει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για να δοθεί μια λύση στο σοβαρό αυτό ζήτημα. Παράλληλα, οι υπηρεσίες τις Περιφέρειας πραγματοποιούν ελέγχους για την ποιότητα του νερού και των ψαριών και ότι τα πρόσφατα τοξικολογικά αποτελέσματα δεν εμπνέουν κίνδυνο ανησυχίας.

Η πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Ιφιγένεια Καγκάλου δήλωσε ότι ο φορέας δεν έχει τις θεσμικές αρμοδιότητες για να εποπτεύει τα έργα στην Κάρλα, αλλά ούτε και σαφείς εντολές απ’ το ΥΠΕΚΑ για την παρακολούθηση και τη λειτουργία τους, ενώ η διευθύντρια της ΕΥΔΕ Κάρλας Ξένια Καρατζά ανέφερε τις εργολαβίες που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή αλλά και την αδυναμία λειτουργίας των αντλιοστασίων.

Εργολαβίες που ολοκληρώθηκαν
Το έργο της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας έχει κυρίως περιβαλλοντικό χαρακτήρα και είναι το μεγαλύτερο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η βασική εργολαβία του ταμιευτήρα της Κάρλας και των συναφών έργων, με συνολική δαπάνη 98.885.749,76 ευρώ, ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2006. Με την εργολαβία υλοποιήθηκαν η κατασκευή του ταμιευτήρα, τα αντιπλημμυρικά αντλιοστάσια Κόμβου Πέτρας και Καναλίων, συνολικής αποχετευτικής ικανότητας 24 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο και 3,3 κυβικά μέτρα αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο της ίδιας εργολαβίας κατασκευάστηκαν τα τοξωτά θυροφράγματα ασφαλείας, το άνοιγμα των οποίων είναι υποχρεωτικό, όταν το ύψος του νερού μέσα στον ταμιευτήρα φτάσει στο απόλυτο υψόμετρο +50 μ. πάνω από τη θάλασσα για λόγους ασφάλειας του έργου.

Έχει εκτελεστεί σημαντικό τμήμα των Συλλεκτήρων Σ3,Σ4,Σ6 & Σ7. Στο ανεκτέλεστο τμήμα των συλλεκτήρων υπήρξαν προβλήματα αρχαιολογίας, τα οποία η ΕΥΔΕ ενημέρωσε στην τελευταία σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη ότι τα έχει ξεπεράσει με τοπικές τροποποιήσεις της χάραξής τους και το φυσικό αντικείμενό τους έχει ενταχθεί στην εκτελούμενη εργολαβία «κατασκευή των υπολειπόμενων εργασιών επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας».

Ολοκληρώθηκαν όλα τα έργα εκβολής των συλλεκτήρων στον ταμιευτήρα και η κατασκευή τριών νησίδων αποκλειστικά για περιβαλλοντικούς λόγους και συγκεκριμένα για την προστασία των πτηνών.

Σχετικά με την εργολαβία για την κατασκευή των απαιτούμενων έργων τροφοδοσίας της λίμνης Κάρλας από τον Πηνειό, ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2010, με συνολική δαπάνη ποσού 6.194.593,61 ευρώ. Έχει πραγματοποιηθεί ήδη η προσωρινή παραλαβή του έργου και είναι σε εξέλιξη η οριστική παραλαβή, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τις 15-4-2012.

Με την εργολαβία υλοποιήθηκαν: το έργο υδροληψίας με αντλιοστάσιο στον Πηνειό για την τροφοδότηση της λίμνης Κάρλας με απορροές του ποταμού κατά την χειμερινή και εαρινή περίοδο που είναι σχετικώς καθαρότερα τα νερά της συνολικής τροφοδοτικής ικανότητας 14 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, η εγκατάσταση θυροφραγμάτων για την ομαλή παροχέτευση του νερού προς τη λίμνη Κάρλα και η κατασκευή αναχώματος μήκους περίπου 2 χιλ. κατάντη της πορείας του Συλλεκτήρα Σ4 για λόγους ασφαλείας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύμβαση για τον καθαρισμό τάφρων και συμπληρωματικών έργων επαναδημιουργίας της λίμνης. Η σύμβαση ανέρχεται στο ποσό των 626.623,25 ευρώ και μέχρι σήμερα εκταμιεύτηκε συνολικά το ποσό των 427.934,52 ευρώ, που είναι και το τελικό κόστος του έργου, δηλαδή με μείωση 30% επί της αρχικής σύμβασης μολονότι εκτελέσθηκε όλο το φυσικό αντικείμενο. Στις 19 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε η προσωρινή παραλαβή του έργου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου