ΤΟΠΙΚΑ

Προσκλητήριο σε μαθητές Λυκείου από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

προσκλητήριο-σε-μαθητές-λυκείου-από-τ-817305

Αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα ο 2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Οικονομικών – «παιδί» του τμήματος, που έχει την έγκριση του ΙΕΠ και του υπουργείου Παιδείας

Ανοιχτό προσκλητήριο σε μαθητές λυκείου σε όλη τη χώρα προκειμένου να συμμετάσχουν στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Οικονομικών απευθύνει το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου και θα έχει διάρκεια μιας εβδομάδας ενώ οι διακριθέντες μαθητές της γ’ φάσης του διαγωνισμού θα προκριθούν στην 4η Διεθνή Ολυμπιάδα Οικονομικών.

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Οικονομικών είναι «παιδί» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ενέκρινε σε γενική του συνέλευση, υπέβαλλε ως αίτημα στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το ινστιτούτο εισηγήθηκε την έγκρισή του στο Υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται μάλιστα για τον μοναδικό επίσημα θεσμοθετημένο διαγωνισμό στο είδος του που οδηγεί τους διακριθέντες στην Διεθνή Ολυμπιάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 17 χώρες που έχουν υπογράψει τριετή συμφωνία.

Σύμφωνα με τον εμπνευστή του διαγωνισμού- αναπληρωτή καθηγητή οικονομικής φυσικής του ΤΟΕ, Λουκά Ζαχείλα, ο πρώτος διαγωνισμός είχε πραγματοποιηθεί το 2019 την ίδια εποχή με τη συμμετοχή 120 μαθητών των τριών τάξεων του λυκείου από όλη την χώρα. «Στόχος μας είναι να κινήσουμε το ενδιαφέρον των νέων γύρω από την επιστήμη των οικονομικών που θα τους απασχολήσει ως αυριανούς πολίτες σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής τους. Σήμερα, τα παιδιά στο σχολείο διδάσκονται το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας μόνο στη γ’ λυκείου και αποφοιτώντας από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι γνώσεις των μαθητών στα οικονομικά είναι υποτυπώδεις. Είναι έγκλημα να βγάζουμε τα παιδιά μας στην κοινωνία χωρίς στοιχειώδεις γνώσης οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωτεργάτης της προσπάθειας, κ. Ζαχείλας.

Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να ξεκινήσει ο 2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Οικονομικών που θα διαρκέσει έως και τις 30 Νοεμβρίου και σε αντίθεση με πέρυσι θα διεξαχθεί διαδικτυακά στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Μαθητές της α’, β’ και γ’ λυκείου θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή και να απαντήσουν στα θέματα προς εξέταση μέσω της σελίδας contest.econ.uth.gr.

Η β’ φάση του διαγωνισμού θα διεξαχθεί στις 23 Ιανουαρίου 2021 με τη συμμετοχή των μαθητών που θα διακριθούν από την α’ φάση.

Στη γ’ φάση που θα γίνει στις 14 Φεβρουαρίου θα συμμετέχουν οι 30 πρώτοι διακριθέντες και στόχος είναι ο διαγωνισμός της τελικής φάσης να γίνει δια ζώσης με τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται στις κτιριακές εγκαταστάσεις του διοργανωτή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, στο κτίριο Ματσάγγου.

Οι πέντε πρώτοι πέραν των χρηματικών επάθλων που θα λάβουν (ύψους από 100 έως 300 ευρώ) θα συμμετέχουν και στην 4η Διεθνή Ολυμπιάδα Οικονομικών η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Καζακστάν. Η πρώτη Ολυμπιάδα είχε γίνει το 2018 στη Μόσχα, η δεύτερη το 2019 στην Αγία Πετρούπολη, η τρίτη (φέτος) επρόκειτο να γίνει στο Καζακστάν ωστόσο λόγω της πανδημίας διοργανώθηκε διαδικτυακά.

Ηδη η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό έχει αποσταλεί στις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και από εκεί στα σχολεία της χώρας προκειμένου από την ερχόμενη Δευτέρα οι μαθητές να μπορούν να λαμβάνουν μέρος στον διαγωνισμό.

Στην επιτροπή του διαγωνισμού συμμετέχουν τέσσερις καθηγητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών οι Ζουμπουλάκης Μιχαήλ καθηγητής Μεθοδολογίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης, του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχείλας Λουκάς αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικής Φυσικής, του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Κεβόρκ Ηλίας αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικής της Διοίκησης, του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος της Επιτροπής και Παπαδάμου Στέφανος καθηγητής Νομισματικής και Τραπεζικής Οικονομικής, του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος της Επιτροπής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου